Rychlá večeře pro děti: Do 10 minut zvládnete pizza tousty, sýrovou omeletu, mexickou quesadillu a tahle další jídla
27. 7. 2022 Vaření
Po náročném dni už nezbývá mnoho času a energie na dlouhé vaření večeře, přesto nemusíte odbývat rodinu přípravou polotovarů nebo rohlíkem s máslem. I večeře by měla být pestrá, plnohodnotná a zasytit děti na celou noc. Jak si poradit s hladovými krky, když není času nazbyt?
Co by měla večeře pro děti obsahovat
Složení večeře je z hlediska správné výživy stejně důležité, jako všechna ostatní jídla během dne. Večeře by měla pokrýt 15 – 20 % energetického příjmu s ohledem na příjem za celý den. Jako u každého jídla by se měla i večeře skládat z bílkovin, sacharidů a tuků, být pestrá a obsahovat důležité vitamíny a minerální látky. Myslíte si, že se takové jídlo nedá připravit do 10 minut? Přesvědčíme vás o opaku.
Mohlo by vás zajímat
Pomazánka jako první pomoc
Nejrůznější pomazánky jsou vděčné díky rychlé přípravě i tomu, že do nich můžete spotřebovat suroviny, které se doma běžně nachází. O dostatek bílkovin a zdravých tuků se postará například tuňáková, šunková či avokádová pomazánka doplněná o smetanový sýr, cottage nebo tvaroh. Tu už stačí jen obohatit o čerstvou zeleninu a namazat na pečivo, které obsahuje potřebné sacharidy.
Zapečené tousty naslano i nasladko
Toustovač je v domácnosti s dětmi skvělým pomocníkem, když občas nestíháte. Malí hladovci jistě ocení tousty s chutí pizzy. Tousty potřete rajčatovým pyré smíchaným s bazalkou, obložte šunkou, sýrem, tenkými plátky rajčat a zapečte v toustovači. Přidat můžete cokoli, co mají děti rády na pizze, např. sterilovanou kukuřici, krátce orestované žampiony, spařený a vody zbavený špenát apod.
Tousty lze připravit i nasladko. Vyzkoušejte třeba jablečné tousty s arašídovým máslem nebo na náplň použijte tenká kolečka banánů a domácí marmeládu.
Vitamínová bomba na závěr dne
Má vaše dítě deficit vitamínů a minerálních látek, protože přes den nesnědlo dostatek ovoce a zeleniny? Dožeňte to večer například zeleninovým smoothie nebo pestrým salátem, do kterého pro zasycení můžete přidat i těstoviny. Ty jsou hotové během chvilky a při vaření stihnete nakrájet vše ostatní. Těstoviny po uvaření propláchněte studenou vodou a salát můžete rovnou podávat. Smíchat ho lze také s bílým jogurtem nebo trochou zakysané smetany.
Vajíčka na různé způsoby
Vejce jsou na přípravu rychlá, snadná a z hlediska nutričních hodnot prospěšná. Na večeři je můžete připravit v podobě míchaných vajec, pomazánky, přidat je lze do salátu i toustu, nebo z nich udělejte luxusní sýrovo-vaječnou omeletu. Přidáním trochy perlivé vody bude omeleta krásně nadýchaná.
Mohlo by vás zajímat
Těstoviny nikdy nezklamou
Většina druhů těstovin je do 10 minut uvařená a během této doby hravě stihnete uvařit rychlou omáčku, ať už použijete rajčatové pyré, drcená rajčata z konzervy nebo se pustíte do smetanové omáčky. Výborná je například omáčka na těstoviny ze špenátu, smetany a krémové ricotty. Na troše oleje nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidejte listový špenát, nechte „zvadnout“, přimíchejte ricottu a zřeďte smetanou. Osolte, opepřete a nechte chvilku provařit.
Ryba jako zdravá plnohodnotná večeře
Losos, pstruh, treska nebo candát...ryby jsou nejen zdravé a chutné, ale také jejich příprava je velmi rychlá a nenáročná. Tu ještě uspíšíte tím, že filet nakrájíte na menší kousky a zprudka opečete na pánvi s trochou oleje. Rybu podávejte s těstovinami, zeleninovým salátem nebo kuskusem, který se pouze zalije horkou vodou a nechá pár minut nabobtnat.
Mohlo by vás zajímat
Oblíbené rychlopolévky
Krémové polévky, které jsou hotové během pár minut, lze doplnit o krutony ze staršího chleba, aby více zasytily. Nejrychleji připravíte rajčatovou polévku z hotového pyré, špenátovou, pórkovou a hráškovou polévku. Pro tyto účely se vždy hodí mít v mrazáku zásobu zeleninového nebo masového vývaru, který krémové polévce dodá skvělou chuť.
Mexická quesadilla [kesadíja]
Základem tradičního mexického pokrmu je tortilla a sýr. Další ingredience záleží vždy na individuálních chutích a možnostech. Do quesadilly se přidává například i orestované kuřecí maso, ale chcete-li ušetřit čas, vyzkoušejte vegetariánskou verzi. Na 4 porce budete potřebovat 4 tortilly, 300-400 g strouhaného čedaru nebo goudy, 2 rajčata, 2 lžíce kukuřice a 1 jarní cibulku.
Rajčata zbavená semínek a cibulku nakrájejte nadrobno. Tortillu dejte na rozehřátou pánev bez tuku, polovinu posypte trochou sýra, na něj rozprostřete rajčata, cibulku a kukuřici, posypte opět sýrem a volnou polovinu tortilly obracečkou překlopte přes náplň. Tortillu obraťte a lehce zmáčkněte, aby se sýr nalepil na placku. Hotovou quesadillu nakrájejte na trojúhelníčky.
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat