Jak přežít úmorná vedra: V horku pomůže meloun, okurka i studené polévky. Na ranní kávu raději zapomeňte!
20. 7. 2022 Vaření
Řítí se na nás vlna subtropických teplot. To není pro většinu lidí v mírném podnebním pásmu nic příjemného. Abychom tělu ulevili, vyplatí se v těchto dnech výrazně upravit pitný režim a jídelníček. Co zařadit a co vynechat?
Voda je podstatou těla
Lidské tělo tvoří z podstatné části tekutiny . Udává se, že podíl vody v těle je u dospělého člověka až 65 %. Voda dopravuje živiny do orgánů, napomáhá jejich vstřebávání, pomáhá při odstraňování odpadních látek z těla a v neposlední řadě zabraňuje přehřívání organismu a pomáhá regulovat jeho teplotu.
Za normálních teplot stačí, když dospělé ženy vypijí cca 2 a muži cca 2,5 litru tekutin denně. U dětí se množství tekutin stanovuje podle váhy. Na každé kilo váhy by dítě mělo vypít 60 ml tekutin. Potřeba tekutin je ale také individuální, je třeba hlídat i jiná hlediska – třeba naši fyzickou aktivitu. Pokud je vyšší, chce to množství přijatých tekutin zvýšit.
V létě se tělo více potí a potřebuje té vody více, proto musíme příjem tekutin zvýšit. Stačí o půl litru až litr. Tělo je chytré a většinou vám dá dost najevo, že potřebuje hydratovat – bolestí hlavy, slabostí, únavou. Nečekejte na pocit žízně, objevuje se až při prvních známkách dehydratace a pijte průběžně – dehydratace hrozí více malým dětem a seniorům. Dobrým vodítkem je i barva moči. Čím je světlejší, tím lépe, když je tmavá, jděte se napít.
Mohlo by vás zajímat
Málo ale častěji
Pít začněte už ráno a průběžně popíjejte nealkoholické nápoje během celého dne.
Nevhodné je, pokud dlouho nepijete vůbec, a pak najednou vypijete celý litr tekutin. Svou ranní kávu přesuňte na dopoledne. Ráno si dejte raději sklenici vody, případně vodu ochucenou citrónem, mátou či meduňkou. Nápoje s obsahem kofeinu či podobných látek (káva, silný čaj, kolové nápoje) a alkoholické nápoje se do pitného režimu rozhodně nepočítají (alkohol zvyšuje tvorbu moči). Jejich příjmem tekutiny nedoplníte, tak pokud se jim nemůžete vyhnout, připravte si k nim ještě sklenku vody.
Přes den popíjejte nejlépe čistou vodu, ideálně bez bublinek, které mohou vašemu trávení vadit. Vhodné jsou také vlažné nápoje – třeba ovocné nebo bylinkové čaje. Hodí se také ředěné zeleninové či ovocné šťávy. Minerály, které se z těla vyplavují, tělu dodáte s pomocí minerálky. Pro běžný pitný režim volte slabě mineralizovanou vodu, při delší a intenzivnější fyzické aktivitě je vhodná středně mineralizovaná voda. Vyhýbat byste se měli syceným slazeným nápojům.
„Voda spolehlivě utiší pocit žízně, neobsahuje žádnou energii a je chuťově neutrální. Protože se v horkých dnech více potíme a ztrácíme spolu s tekutinami i minerální látky, do pitného režimu je užitečné zařadit i vody s obsahem minerálních látek. Pozor na fakt, že nadměrný příjem pouze obyčejné vody může spíše ublížit než pomoci – díky ztrátám minerálních látek a následnému zavodnění bez jejich doplnění se totiž naruší vodní hospodářství organizmu, což může mít i vážné následky,“ vysvětlila odborná konzultantka AquaLife Institutu v oblasti nutriční terapie Mgr. Lucie Růžičková.
Nápoje nepijte ledové. V první fázi vás sice krásně ochladí, ale v druhé tělo potřebuje více energie na její zpracování, proto je lepší popíjet vlažné nápoje. Podívejte se na arabské národy. V létě vypijí hektolitry mátového čaje.
Tip: Přidejte do vody rozmačkané jahody, citrusy, rybíz, maliny nebo pár snítek máty, bazalky či meduňky. Zkuste i okurku. Suroviny klidně kombinujte a hned máte zdravější variantu přeslazených limonád.
Mohlo by vás zajímat
Polévka je grunt
V létě většinou i nemáme takový pocit hladu. Tělo signalizuje, že nemá čas a energii na trávení těžkých jídel. Vyhněte se zejména smaženým jídlům a smetanovým omáčkám, nepřejídejte se. Pocitově volte lehká zeleninová jídla. Potřebné tekutiny dodá i ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody – meloun, ananas, bobulové ovoce a okurky, rajčata a papriky. Moje nejoblíbenější letní večeře je šopský salát, capresse nebo melounový salát s fetou a mátou.
Pokud nemáte přes den hlad, nevadí. Klidně si místo oběda dejte polévku. Volte raději lehké zeleninové nebo ovocné, mohou být i studené. Už jste vyzkoušeli španělské gazpacho nebo bulharský tarator? Ne? Tady jsou na ně recepty.
Španělské gazpacho
Pro 4 osoby budete potřebovat: 8 velkých rajčat, 1 menší okurka, 1 menší cibule červená, 1 červená paprika, 2 lžíce čerstvé bazalky nebo oregana, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžičku cukru nebo dle chuti, sůl, pepř, 1 – 2 hrnky studené vody nebo několik kostek ledu.
Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Stroužky česneku oloupeme.
Všechny suroviny kromě vody a koření dáme do mixéru a rozmixujeme. Nakonec přidáme stroužky prolisovaného česneku, bylinky a koření podle chuti. Až když máme základ, doředíme vodou na požadovanou hustotu.
Hotovou polévku necháme alespoň hodinu odležet v chladu. Ideální je ale sníst ji druhý den. Podáváme ozdobenou bylinkami a několika kostkami ledu.
Bulharský tarator
Pro čtyři porce si připravte: 800 g řeckého jogurtu, 1 salátovou okurku, 3 – 4 stroužky česneku, kopr, sůl, pepř, olivový olej, vlašské nebo pekanové ořechy
Omytou salátovou okurku nakrájíme na drobné kostky a smícháme s jogurtem.
Nasekáme si kopr a ořechy.
Do směsi prolisujeme česnek, přidáme kopr a osolíme a opepříme.
Polévku rozdělíme do misek, zakápneme olivovým olejem a posypeme ořechy a případně ještě koprem. Můžeme přidat led.
Zdroje:
Nutriční terapeutka Jitka Laštovičková
AquaLife Institut
Vitalia.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
V parném počasí ji milují sportovci i dietáři. Co je to infuzovaná voda?
Osvěžující melounová limonáda je královnou léta. Její příprava není vůbec složitá ani pro děti
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů