Byliny v kuchyni: Měsíček lékařský ochutí rizoto a uděláte z něj i skvělé víno nebo salát
22. 7. 2022 Vaření
Jak už napovídá její název, měsíček lékařský je ceněnou bylinkou a uplatňuje se i v kuchyni. Už staré kultury ho využívaly jako koření. Přečtěte si, do kterých pokrmů můžete zařadit tuto zářivou rostlinu.
Tradiční měsíček lékařský
Znaly ho staré arabské kultury, Egypťané věřili v jeho omlazíovací vliv a konečně v Řecku posloužil jako koření a ozdoba jídel. Měsíček lékařský (Calendula officinalis) je letnička, která dorůstá zhruba výšky půl metru. Upoutá vás výraznými oranžovými nebo žlutými květy. Pokud vás lákají sníst, směle do toho. Měsíček totiž patří mezi jedlé květy. Květy měsíčku postupně rozkvétají na rostlině a kvetou velmi dlouho, až do mrazů.
Mohlo by vás zajímat
Měsíček jako náhrada šafránu
Šafrán je sice výborným, ale také zároveň velmi drahým kořením. Má nahořklou chuť a pokrmům dodává jasně žlutou barvu, podobně jako kurkuma. Také měsíček barví dožluta, má slanou a mírně nahořklou chuť. A právě tuto rostlinku používali už za římského impéria chudí lidé pro obarvení pokrmů nažluto. Dodávala barvu máslům, sýrům, polévkám i omáčkám.
Dnes kromě toho můžete měsíček přidat i do ovocných a zeleninových salátů. Zkuste využít okvětní lístky v pomazánkách, přidejte je do vařené rýže, rizota, nebo do bramborové kaše. Připravte si třeba bylinkové nočky s mletým hovězím a zeleninou. Výborný je také měsíček na chlebu s máslem. Skvěle se vyjímá i na dezertech a dortech. Do salátů můžete přidat i mladé listy měsíčku.
Měsíčkové víno
Z darů zahrady se dají připravovat i různé nápoje. Z měsíčků lékařského, kterému se říkalo třeba nevěsta léta, nebo i sluníčko a bylina deště, si můžete připravit měsíčkové víno. Budete na něj potřebovat 1 litr suchého bílého vína a 10 dkg okvětních lístků. Vše necháte louhovat dva týdny ve tmě a chladu. Pak směs přeceďte a můžete popíjet. Skvěle chutná.
Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…
Pěstování a uchovávání měsíčku
Pokud si chcete užít měsíčku, můžete ho pěstovat nejen na zahradě, ale i v květináčích a truhlících na okně. Má rád slunce a není náročný na půdu. Pokud máte zahradu, zasaďte měsíček k jahodám, mrkvi, rajčatům i bramborám. Kromě toho, že tyto květiny milují včely, odpuzují škůdce. Měsíček můžete sušit a pak využít na čaj, ale i jako zmíněné koření. Sbírejte nejlépe oranžové květy od července do srpna.
Vydejte se na sběr před polednem za slunečného dne, kdy je nejvyšší obsah účinných látek, a sušte ve stínu v tenké vrstvě. Po usušení dejte pryč květní lůžka, která by mohla plesnivět. Dobře proschlé okvětní lístky uchovávejte v dobře uzavíratelné tmavé sklenici v temnu a suchu. Z květů si můžete připravit i měsíčkovou mast.
Zdroje informací:
Gill Daviesová, Bylinky, Euromedia/Esence, 2017
Magdalena Staňková-Kröhnová, Bylinky pro děti a maminky, Grada, 2009
https://sever.rozhlas.cz/mesicek-lekarsky-prvni-bylinka-do-domaci-lekarny-6840950
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jedlé květy v kuchyni: Přidejte do pokrmů kousek barevné krásy z přírody
7 rostlin, které podle babských rad pomohou na poštípání hmyzem: Pomáhá měsíček i šalvěj
Britský král Karel III. slaví narozeniny: Manželka ho nutí obědvat, přesto polední jídlo odbývá a kuchaři musí využívat zbytky