Jak připravit tu nejlepší cuketovou směs na topinku. Udělejte si ji do zásoby
28. 7. 2022 Vaření
Topinky jsou výborné nejen při posezeních s přáteli, můžete si je dát i k večeři a pořádně si pochutnat. Máme pro vás nejlepší cuketovou směs na topinku. Zjistěte, jak si ji připravit do zásoby.
Proč zvolit cuketovou směs
Když se podaří dobrá sezóna cuket, máte postaráno o pořádnou úrodu. Pak hledáte další a další možnosti využití. Cuketa je na topinku jako dělaná. Ve směsi se zeleninou a dalšími ingrediencemi chutná skutečně výborně. Dokonce si tuto směs můžete zavařit, abyste ji měli k dispozici v zimě, kdy už po cuketách není ani památky.
Mohlo by vás zajímat
Co potřebujete na výbornou cuketovou směs
Na tuto cuketovou směs se hodí kromě cuket i česnek, cibuli a rajčatový protlak. Mezi další ingredience patří různé potraviny na dochucení, jako je sojová omáčka nebo vinný ocet. Ti, kteří mají rádi pikantní jídla, určitě ocení i přidání rozdrcené feferonky. Dávkování už záleží na tom, jak milujete pálivé. Rozležením bude výraznější. Na směs využijete 3 střední cukety, 2 velké cibule na půlkolečka, 2 lžíce řepkového oleje, 5 velkých stroužků česneku (na plátky), 200 g rajčatového protlaku, 2 lžíce sojové omáčky, 1,5 červeného vinného octa, 1,5 lžičky soli a 1,5 lžíce cukru. Na dochucení můžete mírně opepřit.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit cuketovou směs
Troubu předehřejte na 200 °C. Cuketu nastrouhejte nahrubo. Cibuli nakrájejte na půlkolečka, česnek na plátky. Na zpěňte cibuli, a když bude téměř hotová, přidejte česnek. Pak přisypte cuketu, osolte a míchejte zhruba 3 minuty. Přidejte protlak, sojovou omáčku, ocet, cukr a sůl, případně pepř a vše promíchejte. Přemístěte do hrnce, který může do trouby. Vložte ho do předehřáté trouby a pečte asi 40 minut. Párkrát promíchejte. První část je hotová, a pokud ji chcete zavařit, nebo ponechat na později, máte splněno. Pokud ji chcete nechat v lednici, vydrží zhruba dva týdny. Pro delší uskladnění ji sterilujte 20 minut při 85 °C.
Výbornou verzí s paprikou je tato směs, se kterou se dá krásně kouzlit v dalších pokrmech.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Jak dokončit cuketovou směs pro okamžitou spotřebu
Směs by se takto určitě dala konzumovat, ale když jich chcete naprosto skvělou, potřebujete další ingredience. Osmahněte plátky slaniny, vyberte je děrovanou lžící a pokrájejte ji. Dejte ke směsi a promíchejte. Podávejte na topince potřené olejem a česnekem. Navrch případně posypte nasekanými lístky bazalky a kozím sýrem nebo ricottou.
Náš tip: Z cukety si můžete připravit i skvělou cuketovou buchtu. Jak se připravuje, se podívejte v následujícím videu:
Připravte si výbornou cuketovou buchtu
Zdroje informací:
https://www.sanjeevkapoor.com/recipe/Chilli-Zucchini-Toast-Sanjeev-Kapoor-Kitchen-FoodFood.html
https://www.ceskatelevize.cz/porady/12468683635-vsechno-co-mam-rada
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Cuketové lodičky: Dáte si plněnou cuketu v řeckém stylu, ve slaninovém kabátku nebo s masovými kuličkami?
Cuketa v troubě i na pánvi: Nejlepší teplé recepty ze zdravé letní zeleniny