Hit léta: Domácí houska bez mouky jen ze 3 surovin. Takhle snadné to je
28. 7. 2022 Vaření
Chcete na léto trochu odlehčit jídelníček a omezit pečivo? V tom případě vás tato bílková houska nadchne. Potřebujete na ni jen pár ingrediencí, takže si ji snadno uděláte v případě nouze, když zapomenete nakoupit housky. Navíc jsou tyhle lehoučké bulky úplně bez mouky, takže je ocení i celiaci.
Bílková houska je úplně bez lepku
Bílková houska je přímo geniální druh pečiva. Potřebujete na ni opravdu jen pouhé tři suroviny - vaječné bílky, sůl a trochu kukuřičného škrobu. Při její přípravě nemusíte vytahovat robota ani hníst těsto, vystačíte si úplně jen se šlehací metličkou. Hotové jsou navíc za pár minut, což oceníte ve chvíli, kdy zjistíte, že potřebujete připravit svačinu nebo večeři a zásoby pečiva jsou u vás na nule. Tímto nadýchaným pečivem navíc zacpete pusu i těm, kteří odmítají jíst klasické housky i rohlíky s tím, že jsou příliš kalorické a obsahují mouku. Vhodné je totiž nejen pro „bezlepkáře“ ale i pro vyznavače low carb neboli nízkosacharidového stravování.
Mohlo by vás zajímat
Pečivo vhodné i pro low carb
Nadýchané pečivo z bílků se stalo před pár lety hitem sociálních sítí, konkrétně TikToku, sociální sítě na sdílení videí na různá témata včetně nápaditých a rychlých receptů. Videa na TikToku by ostatně neměla přesáhnout 10 minut, donedávna to dokonce byly jen minuty tři. V angličtině je bílková houska známá jako cloud bread nebo obláčkový chléb. I když období největší slávy zažil obláčkový chléb před dvěma lety, jeho původ zřejmě sahá až do sedmdesátých let minulého století, kdy byla v Americe v kurzu Atkinsonova dieta, která se hodně podobala té nízkosacharidové. Dovolovala téměř bez omezení baštit maso, uzeniny, mléčné výrobky, tuky a vejce, ale vynechávat pokud možno co nejvíc sacharidy. Chléb bez mouky byl pro ty, kteří ji drželi, přímo ideální potravinou.
Mohlo by vás zajímat
Obláčkový chléb naslano
Chléb, který se tak moc sdílel na sociálních sítích, sice tomuto trendu neodpovídal, neboť obsahoval i poměrně dost cukru a také barviva, na jeho slané verzi si ale mohou pochutnávat klidně i ti, kteří jsou zrovna na dietě. V té nejjednodušší verzi se obláčkový chléb připravuje opravdu jen z bílků, škrobu a mouky, kterou jsme vyzkoušeli i my. Jeho příprava je neskutečně snadná a výsledek báječně nadýchaný a připomíná takovou obří nadýchanou pusinku, která ovšem není sladká, ale slaná.
Připravte si nadýchaný bílkový sendvič
Upečené houstičky si pak můžete naplnit čímkoliv vás napadne, úplně jako klasické housky. Zvolit můžete klasickou sendvičovou léty prověřenou dvojici šunka sýr, ale i různé tvarohové pomazánky s bylinkami. My jsme jim dodali trochu italský nádech, ale záleží jen na vaší chuti, čím si housky obložíte. A co tedy na housky budete potřebovat? Na 4 housky si připravte: 4 bílky, špetku soli a 4 lžičky kukuřičného škrobu.
Postup: Bílky ušlehejte dotuha se špetkou soli. Pak do směsi opatrně vmíchejte škrob, aby sníh neklesl. Plech vyložte pečicím papírem a vytvarujte na něj čtyři bílkové houstičky. Vložte plech do trouby vyhřáté na 200 ⁰C a pečte houstičky asi 15 minut dozlatova. Pak je nechte vychladnout rozřízněte je na poloviny a naplňte podle chuti.
Na obložení: 4 plátky sušené šunky, sušená rajčátka, sýr feta nakrájený na plátky a lístky čerstvé rukoly na ozdobu. Můžete případně přidat olivy, případně sušená rajčata vyměnit za čerstvá a místo fety dát mozzarellu. Dejte zkrátka prostor vaši fantazii.
Náš tip: Kromě této obyčejné verze ještě existuje o trochu náročnější verze obláčkového chlebu, která se víc podob opravdovému pečivu. Kromě bílků se do ní dávají celá vejce a navíc ještě smetanový sýr nebo tvaroh. Recept na ni najdete v jednom z našich dřívějších článků:
Zdroj:
Refinery29.com
Today.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Japonské lívance jsou nadýchané jako obláček, když dodržíte tento postup
Hitem sociálních sítí je lehký obláčkový chléb: Jak jej upéct bez mouky a jen ze tří surovin?
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo