Pečeme s Ivou: Podmáslové vdolečky mohou být lehký sladký oběd nebo zajímavý letní moučník. Záleží jen na vás
4. 8. 2022 Vaření
Moučník pro mlsné jazýčky nebo plnohodnotný sladký oběd? Tohle rozhodnutí už zůstane na vás. Jisté je, že vdolečky nejsou nějak velice pracné, jsou poměrně rychle připravené a na talíři na stole vypadají tuze lákavě!
Když pekařka promluví...
„Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den. Ale vdolky z bílé mouky jenom jednou za týden!“ Také vám to maminka nebo babička kdysi zpívaly? Vzpomenu si na to vždy, když vdolky smažíme. Nedají mnoho práce, těsto je jednoduché a vdolečky z něj voňavé, nadýchané. Míváme je po polévce jako sladký oběd nebo je usmažíme jako výborný moučník. Chutnají pokaždé.
Co budeme na vdolečky potřebovat? Na těsto: 150 g podmáslí (zakysané nebo šlehané – prostě to klasické husté podmáslí), 80 g vody, 3 lžíce oleje, 2 lžíce rumu, 1 vejce, špetka soli, 30 g cukru, 12 g čerstvého droždí, 300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky
Na smažení – olej
Na dochucení: zakysanka nebo oslazený měkký tvaroh, marmeláda, drobné čerstvé ovoce
Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny na těsto dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Ručně nebo s robotem: Z vlažné vody, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které nechámee zakryté v míse cca hodinu kynout.
Hotové a vykynuté těsto na pomoučeném stole zlehka propracujeme, rozdělíme na 20 kousků a z každého uděláme malý bochníček. Všechny zakryjeme čistou utěrkou a takto necháme asi 30 minut kynout. Na větší pánvi rozehřejeme olej. Každou bulečku rukou lehce rozmáčkneme na vyšší placku a vložíme do oleje smažit. Smažíme je po několika kusech najednou, teplotu je třeba hlídat – vdolečky se nesmí smažit ani moc rychle (mohly by být uvnitř polosyrové), ani moc pomalu (jsou pak tvrdé, nasáknuté olejem). Usmažíme je z obou stran, hotové je z pánve vytáhneme na papírovou utěrku, po chvilce přendáme na talíř, ozdobíme zakysankou nebo oslazeným tvarohem, marmeládou a čerstvým ovocem. Dobrou chuť!
Vdolečky se vlastně smaží velice podobně jako oblíbené koblihy:
Drobečky z ošatky:
- Vdolky smažíme pozvolna. Pokud se smaží rychle, jsou zvenčí hotové, ale uvnitř mají stále syrové těsto.
- Při velmi pomalém smažení, nebo při smažení v málo rozehřátém tuku, vdolky nasáknou tuk a nebudou dobré.
- První usmažený vdolek ještě horký na talíři roztrhněte, zkontrolujte propečení a dalším kusům přizpůsobíte dobu smažení.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem