Šílené kombinace, které chutnají fantasticky: Už jste zkusili hranolky se zmrzlinou, chipsy s čokoládou nebo donut se slaninou?
3. 8. 2022 Vaření
Čokoláda ochucená mátou nebo chilli papričkami je dnes už skoro běžná věc, nepřekvapí nás ani slaný karamel nebo třeba rozinky či sušené meruňky v masové směsi. Lidé si ovšem pochutnávají i na mnohem zvláštnějších kombinacích, které ale spolu překvapivě velmi dobře fungují. Troufnete si je vyzkoušet?
Kombinace sladkého a slaného vede
Sladká a slaná chuť se poměrně běžně spojují již léta. Na tomto principu je založený nejen již zmiňovaný slaný karamel, ale i celkem běžná jídla, jako je třeba česká legendární kuře s broskví, pizza Hawai se šunkou a ananasem nebo meloun se sušenou šunkou. Sůl se přidává i do čokolády a stejně tak můžete čokoládou ochutit masový pokrm, což je běžné třeba v mexické kuchyni. Kostička čokolády třeba dodá hlubší a zajímavější chuť vyhlášené tex-mex specialitě chilli con carne. Čokoládu v masovém jídle příliš neucítíte, jen ho zvýrazní.
To taková kombinace javorového sirupu a slaniny je již pro otrlejší. V americké kuchyni ji ale s oblibou využívají na lívance či sladké wafle a kostičky či plátky propečené slaniny se i báječně vyjímají třeba na donutu s javorovou polevou. A možná vás překvapí, že javorový sirup výborně dochutí i míchaná vajíčka nebo volské oko. A jaké další chutě spolu můžete trochu netradičně spojit?
Mohlo by vás zajímat
Zmrzlina a hranolky
Pokud teď převracíte oči, tak zadržte! Kombinace studené sladké zmrzliny a slaných, horkých křupavých hranolek funguje dohromady opravdu skvěle. Není to sice žádná dietní pecka, ale za vyzkoušení rozhodně stojí. Ostatně, že to funguje dokazuje i to, že americká firma Cool house prodává zmrzlinu s názvem "Milkshake a hranolky", která obsahuje kousky hranolek a sladové kuličky, vmíchané do vanilkové zmrzliny. Pokud chcete tohle netradiční spojení otestovat sami, příště si zkrátka namočte u "Mekáče" hranolek do zmzky. Uvidíte, jestli to bude "váš šálek kávy".
Jahody + balsamico
Ve slaném salátu překvapivě dobře zafungují i jahody. Pokud použijete místo fety mozzarellu a navíc bazalku, vytvoříte trochu jinou verzi slavného italského salátu caprese. Jahodám rovněž sluší balsamikový ocet, který podpoří jejich sladkou chuť a šťavnatost. A nemusí to být nutně jen v salátu, balsamicem můžete klidně zakápnout i jahody s vanilkovou zmrzlinou.
Mohlo by vás zajímat
Coca-Cola s kuřetem
Při grilování masa, hlavně žeber nebo i vepřového kolena, se často používají sladké marinády. Cukr nebo med v nich ovšem báječně nahradí i jedna zvláštní ingredience, a sice oblíbená limonáda cola. Kromě žeber se cola výborně snoubí i s kuřetem. Maso je díky ní krásně křehké a cola navíc na jeho povrchu zkaramelizuje, což opět povznese chuť pokrmu. A jestli patříte mezi ty, kteří mají rádi kombinaci ovoce a masa, zkuste si připravit melounovou grilovací omáčku.
Arašídové máslo + burger
Arašídové máslo většinou používáme ve sladkých receptech, na sladké toasty nebo palačinky, co jím ale zkusit potřít burger housku? V kombinaci s nějakou sladkou omáčkou to funguje výborně, chuť arašídového másla se navíc dobře snoubí i s kyselými okurkami a dokonce i se slaninou.
Poslední varianty můžete ostatně využít i na vyhlášeném opečeném toastu potřeném arašídovým máslem a ozdobeným banánem. Když jej navíc ještě obložíte opečenou slaninou, získáte opravdu vydatnou snídani. Ale abychom se vrátili k burgeru – arašídové máslo lze zamíchat rovnou do masa (stačí dvě lžíce na asi 1 kg masa). Díky němu bude maso krásně šťavnaté a voňavé.
Mohlo by vás zajímat
Čokoláda + chipsy
Znáte preclíky se solí obalené v čokoládě? Pak vás asi nepřekvapí, že se prodávají dokonce i bramborové chipsy máčené v čokoládě. I když to zní přinejmenším zvláštně, má i tato sladko-slaná křupavá pochoutka poměrně hodně příznivců. Pokud se nemůžete rozhodnout, zda máte chuť na sladké či na slané, snadno si takové chipsy připravíte i doma.
Stačí si jen rozehřát čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě, namočit do ní bramborové lupínky a nechat ztuhnout. Na stejném principu je založený i v Americe oblíbený zvyk vmíchat do kelímku se slaným popcornem lentilky. Při mlsání pak nikdy nevíte, na jakou chuť narazíte. Sladkou čokoládu, nebo slaný popcorn?
Jablečný koláč + čedar
Jablečný koláč je oblíbený v kuchyních anglicky mluvících zemí. A protože nejslavnějším anglickým sýrem je čedar, napadlo v Británii spojit obojí dohromady. Nejde přitom o žádnou novinku, čedar se do jablečného koláče přidává v Anglii již po staletí a jde kupodivu o výbornou specialitu. Mnozí ovšem dodávají, že jde o přesně ten pokrm, který buď milujete, nebo nesnášíte. Strouhaný čedar se přidá nejen do křehkého těsta, ale ještě se jím posype jablečná náplň a pak se vše dohromady upeče. Díky čedaru je koláč nejen sladký, ale i lehce slaný, mnohem jemnější a máslovější a ještě o trochu víc křupavější.
Mohlo by vás zajímat
Fazole + čokoláda
Vzhledem k tomu, že se čokoládou ochucuje chilli con carne, do něhož se právě fazole přidávají, možná tato kombinace nevyznívá až zas tak zvláštně. Dokážete si ji ale představit v dezertu? Z fazolí totiž můžete připravit vynikající brownies, které nadchne hlavně vyznavače zdravé výživy. Fazole totiž v pokrmu plně nahradí mouku a čokoláda jen jejich chuť doplní. Navíc je fazolové brownies ještě vláčnější než to klasické.
Meloun + sýr
Meloun je sice zelenina, všichni jej ale konzumujeme jako ovoce. Pokud si jej připravíte jako salát, bez problémů bude fungovat ve své původní roli. Melounový salát je přímo vynikající se sýrem feta nebo i klidně se slanějším balkánem. Melounu sůl nijak nevadí, dokonce zvýrazní i jeho chuť, navíc v kombinaci s něčím kyselým, třeba s octem balsamico. Neobvyklou kombinaci můžete dovršit nasekanou cibulkou, mátou nebo koriandrem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více