7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
5. 8. 2022 Vaření
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a základem pro nejrůznější pokrmy. Právě dozrávají a můžete se tak vydovádět na jejich zpracování. Připravte si z nich sedm výborných pokrmů, z nichž řada se pak stane základ pro další jídla.
Výborná rajčata
Rajčata si můžete dát jen tak samotná, hodí se do nejrůznějších salátů, ale i třeba zapečených pokrmů. Výborná jsou ve studené i teplé kuchyni. Rajčata jsou ovšem skvělá v podobě rajčatové omáčky. Grilovaná, pečená, sterilovaná i jako marmeláda pak poslouží v dalších jídlech.
Mohlo by vás zajímat
Rajčatová omáčka
Rajčatová omáčka vyžaduje svůj čas, takže ačkoliv to tak na první pohled vypadá, během pěti minut ji nepřipravíte. Budete na ni potřebovat zhruba hodinu. Ovšem na lahůdky se vyplatí počkat. Pro správnou rajčatovou omáčku jsou nezbytná kvalitní hezky zralá rajčata. Svou roli hraje i správné dochucení v podobě šalotky, tymiánu, bobkového listu a česneku.
Různé italské regiony, odkud omáčka pochází, mají své podoby rajčatové omáčky, tak se může chuťově výrazně lišit. Někde se dělá v pikantní verzi s chilli papričkou, jinde je důležitou ingrediencí červené víno. To česká rajská, to je jiná. Jak na ni se podívejte ve videu pod článkem.
Mohlo by vás zajímat
Rajčatový džus
Rajčata si můžete vychutnat celá, ale i v podobě šťávy. Její příprava chvilku trvá, ale když si ji zavaříte, budete si pak už moci využívat jen jejích pozitiv. Rajčatová šťáva má vysoký obsah vitamínu C, kromě toho v ní najdeme i vitamín A, vitamín K, vitamíny skupiny B, dále draslík, hořčík, mangan a měď. Také je zdrojem lykopenu, což je silný antioxidant, který pomáhá ničit škodlivé volné radikály. Šťávu si můžete připravit podle tohoto prověřeného receptu. Hotovou pak můžete použít v dalších pokrmech, jako je polévka, omáčka.
Mohlo by vás zajímat
Rajčatová marmeláda
Když se řekne „rajčatová marmeláda“, zní to trochu podivně. Opak je ale pravdou. Její chuť je vynikající. Cibulovo-česnekový základ doplněný o balzamiko vytváří k rajčatům výbornou společnost. Rajčatovou marmeládu si můžete připravit tímto způsobem a dokonce hned zapéct s olivami a sýrem, což chutná naprosto božsky. Tato verze je slaná, ale ještě si můžete připravit i marmeládu sladkou s vůní Vánoc (hřebíčku, skořice a pomeranče), která se bude hodit právě v době svátků. V chladu a temnu vydrží dlouho, jen po otevření potřebuje dát do lednice.
Mohlo by vás zajímat
Grilovaná rajčata
Také grilujete v létě vše, co se jen dá? Ačkoliv se to nezdá, můžete grilovat i rajčata. Ideální je grilovat je na grilovací misce. Výtečně chutná slavnostní předkrm, kterým překvapíte návštěvu. Rajčata jsou plněná sýrem a bylinkami a obtočená slaninou, jak napovídá recept. Grilovat v troubě nebo venku na grilovací misce můžete i rajčata s kapiemi. Tato grilovaná rajčata jsou voňavá díky olejové směsi s česnekem, bazalkou, oreganem, červenou paprikou, šalvějí a dochucená solí. Tato grilovaná rajčata si můžete dát jen tak samotná, výborná jsou ale i k masu.
Pečená rajčata
Pečená rajčata jsou vyslovenou pochoutkou. Voní česnekem a tymiánem a lahodnou chuť korunuje karamelová příchuť třtinového cukru. Tato pečená rajčata se připravují velmi dlouho. Potřebujete dvě až tři hodiny podle velikosti rajčat. Pečte za mírné teploty, jak velí recept. Jen dávejte pozor, aby se zelenina nepřipálila.
Sterilovaná rajčata
Sterilovat se dá všechna zelenina a rajčata nejsou výjimkou. Představují také skvělý základ pro řadu pokrmů. Nezbytná jsou ovšem výborná domácí rajčata, ať už velká nebo malá. Recept na sterilovaná rajčata má naprosto jednoduchý postup. Nakonec dejte horké sklenice víčkem dolů a nechte je vychladnout. Poté je znovu obraťte víčkem nahoru. Z výsledku se pak můžete těšit celou zimu, tato rajčata vydrží velmi dlouho.
Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…
Sušená rajčata
Pečená rajčata jsou skvělá a šťavnatá. Pokud byste je pekli déle, získali byste sušená rajčata. Jestliže je budete připravovat podle výborného receptu na sušená rajčata, vytáhnete z trouby božský pokrm a netrvá ani o moc déle než ten na pečená rajčata. Sušená rajčata můžete naložit spolu s bazalkou do oleje, a tak vám vydrží velmi dlouho. Můžete po nich sáhnout i jako po jedlém dárku.
Náš tip: Připomeňte si s námi, jak na českou rajsou omáčku:
Klasika, která nestárne. Rajská omáčka.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více