Skromná kuchyně: Placky ze zbylé bramborové kaše, podávané se švestkovým rozvarem, chutnají skvěle
12. 8. 2022 Vaření
Doba si žádá více šetření a tak se mnoho domácností vrací k principům, které v kuchyni uplatňovaly naše babičky. Tedy využít veškeré potraviny a nic nevyhazovat. Třeba i zbytky bramborové kaše, kterou ohřívanou už nikdo nechce.
Co se zbylou bramborovou kaší
Stává se to docela často, ať při vaření těstovin, brambor nebo při přípravě bramborové kaše. Mnoho z nás neodhadne správně množství a uvařené suroviny zbydou. Místo toho, aby letěly do koše, nabízí se jiná cesta. Dát jim druhou šanci! Vařené těstoviny poslouží jako základ pro šunkofleky nebo pro zapečené těstoviny s květákem a vajíčky, ale co s hotovou bramborovou kaší? Možností je více.
Jednou z velmi dobrých, ale na další suroviny náročnějších je pastýřský koláč, případně se dá bramboorvá kaše zapéct s lososem a bešamelem. Krkonošskou specialitou je kucmoch, ale naprosto nejsnazší a nejlevnější variantou jsou bramboorvé placky!
Mohlo by vás zajímat
Bramborové placky
Určitě si na ně mnozí pamatujete od svých babiček. Placky naslano i nasladko, podávané třeba s hruškovými nebo švestkovými povidly, se dříve pekly rovnou na plátech kamen. Kuchyní to vonělo a všechny děti se sbíhaly. Tuhle možnost už má málokdo z nás, tak musíme vzít zavděk pánví. Každopádně, to není podstatné, důležitý je výsledek.
Běžný recept na bramborové placky je podobný jako na bramborové knedlíky. Tedy uvařit brambory ve slupce, zchladlé, ale ještě teplé je oloupat a nastrouhat na jemném struhadle, přidat vajíčko, polohrubou mouku a sůl. Vše spojit v kompaktní těsto, a pak odkrajovat a z kousků vyvalovat placky a péct na rozpálené pánvi. Ale ne zprudka, je potřeba ztlumit pod pánví oheň. Bude to trvat déle, ale placky budou vláčnější.
Poodbně lze právě postupovat u přípravy placek ze zbylé bramborové kaše. Zkuste je třeba se švestkovým rozvarem. Co to je? Jednoduše rozvařené švestky, které už se na nic jiného nehodí. Tudíž spotřebujete ovoce, které už není v nejlepší kondici a zbylou bramborovou kaši. Dohromady vznikne přímo lahůdka!
Bramborové placky se švestkovým rozvarem
Na bramborové placky budeme potřebovat: zbylou bramborovou kaši, polohrubou mouku, 1 vajíčko, sůl, olej na smažení.
Na rozvar: švestky, 2 lžíi třtinového cukru, vodu na podlití (nebo rum), 1 lžíci másla, mák smíchaný s cukrem na posypání
Jak na to? V bramborové kaši si připravíme důlek a rozklepneme do něj vajíčko. Zasypeme to moukou a přidáme špetku soli. Ze směsi hněteme těsto a pomalu přisypáváme polohrubou mouku, aby těsto bylo kompaktní a příliš se nelepilo. Množství mouky záleží na množštví zbylé kaše, je třeba to tedy odhadnout podle výsledné hmoty. Z těsta odkrajujeme kousky a z nich vyválíme placku (nebo je vytvarujeme rukama jako pizzu).
Rozpálíme pánev, potřeme ji olejem a plamen pod ní ztlumíme. Placky na panvi pečeme pozvolna z obou stran, dokud se nevytvoří hnědé puchýřky.
V hlubším rendlíku si zatím rozpálíme máslo. Ovadlé švestky nakrájíme na kostky a vsypeme na rozpuštěné máslo a začneme míchat. Směs zasypeme třtinovým cukrem a necháme zkaramelizovat. Mírně podlijeme vodou či rumem a za občasného míchání dusíme švestky do měkka a dokud nepustí hustou šťávu.
Na talíři hotové placky potřeme rozvarem a zasypeme mákem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na kynutý borůvkový koláč s meruňkami a rybízem? S tvarohovou náplní chutná skvěle a takhle snadno se dělá
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Jak na šťavnatý cuketový nákyp s těstovinami a květákem? Vláčnost zajistí dostatek sýra i vajec
Přečtěte si Zobrazit více
Vanilkové rohlíčky skladujte v dobře uzavřené nádobě v chladu a temnu. V mrazáku výjimečně a ve speciálním obalu
Domácí skvělé těsto na pizzu s námi zvládnete jako nic
10 nejoblíbenějších jídel pro léto 2022: Kynuté borůvkové knedlíky, grilovaná kuřecí křidýlka i cuketové placičky milují skoro všichni