Delikátní spojení sladkého a slaného? Připravte si kuře se švestkami podle těchto tří variací, nebudete litovat!
15. 8. 2022 Vaření
Kuře se švestkami je poměrně oblíbeným jídlem a není se čemu divit. Maso s tímto ovocem je velmi lahodné a vytváří vynikající sladko-kysele-pikantní kombinaci v několika variantách. Inspirujte se jimi.
Kuře na švestkách
Kuře na švestkách má různé podoby. Kuře můžete péct celé, ale také ho naporcovat a péct v pekáčku, obložené švestkami a dalšími ingrediencemi, nebo ho můžete třeba i napíchnout na grilovací jehlu a grilovat. Spojení masa a ovoce je známé odedávna a funguje velmi dobře. Ostatně, vzpomeňte třeba na švestky ve slanině, to je taky lahůdka. Anebo legendární kuře s broskví, retro specialita, na kterou nelze zapomenout! Jemné k jemnému sedí velmi dobře, stejně jako výrazné s jemným, a to je právě kombinace kuřete a švestek!
Mohlo by vás zajímat
Pikantní kuře na švestkách
Pokud máte rádi pikantní chutě, vyzkoušejte tuto pekáčkovou podobu, kdy je na rozpůlených vypeckovaných švestkách osolené naporcované kuře, pokapané citronovou šťávou, nebo ještě lépe balsamikem a zasypané kořením gyros. Pokud koření gyros nemáte, snadno ho nahradíte těmito jednotlivými druhy koření: paprika, tymián, rozmarýn, bazalka, pokud máte sušenou cibuli a sušený česnek, přidejte i ty. Jinak se cibule a stroužky česneku na kuře dostanou i tak, i když v rozkrojené podobě, která na drůbež zamíří spolu s a nadrobno pokrájenou feferonkou. Polovinu rozpůlených švestek můžete dát i navrch. Nechte odležet v lednici, ideálně přes noc. K tomuto kouzelně šťavnatému masu s úžasnou šťávičkou můžete podávat rýži i brambory. Pekelně dobře ale prý chutná s lokšemi.
Kuře se sušenými švestkami
Jestli se něco hodí ke kuřeti a švestkám, jsou to mandle, skořice a slanina. Tentokrát budou ve hře kuřecí stehýnka a opět budete při přípravě potřebovat nechat marinované maso odležet, alespoň dvě hodiny. Když pak kuře připravíte na slanince, nebude lahodnosti nic chybět. Po opečení stehýnek přidejte vývar. V tomto receptu jsou sušené švestky, ale když využijete švestičky ze zahrádky, o lahodnost vás to nepřipraví. Jen je přidejte ke kuřeti už na začátku pečení.
Podobným receptem je tento, kdy využíváte kuřecí stehenní řízky nebo prsa. Lákavě kyselo-sladkou kombinaci vytvářejí kromě sušených švestek i hrozinky a citronová šťáva, kterou můžete vyzkoušet nahradit balzamicem. Kromě mandlí hezky křupou i sezamová semínka. Tento recept je velmi sladký, můžete případně dát mnohem méně medu.
Kuře se švestkami na jehle
Kousky kuřecího masa (ideálně kostky ze stehenních řízků) můžete také spolu s kousky švestek nasunout na grilovací jehlu a vyzkoušet tak trochu jinou kombinaci. Tentokrát v duchu Asie. Když pokrm zkombinujete s kuskusem a fazolkami, dostanete velmi zajímavou variantu. Na přípravu budete potřebovat asi 450 g stehenních řízků, 4 švestky, 2 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky, 2,5cm kousek zázvoru nakrájený na tenounké plátky, 1/4 šálku sójové omáčky tamari (nebo klasické sójové), 2 lžíce medu, šťávu z ¼ citronu, 2 lžíce řepkového oleje, 1/3 hrnku zeleninového vývaru na kuskus a zelené fazolky, 1 hrnek instantního kuskusu, 1 hrnek nakrájených zelených fazolek a 3 lžíce čerstvých bylinek (máta a bazalka).
Tento pokrm si připravte na grilu, který rozpálíte naplno. Připravte si tácek na grilování. Kuřecí stehenní řízky nakrájejte na kostičky. Švestky nakrájejte zhruba na 6-8 plátků. Jednu nakrájenou švestku si nechte na omáčku. Smíchejte česnek, zázvor, sójovku, med, citronovou šťávu a olej. Polovinu směsi nalijte na kuře a nechte ho marinovat v lednici alespoň deset minut (lépe několik hodin).
Kuře a švestky nasuňte na jehly a ty položte na připravenou grilovací misku. Pečte na grilu (nebo v troubě na grilu) čtyři minuty z každé strany na 170 °C, pak dejte misku na dolní rošt a pečte 5 minut. Druhou polovinu marinády dejte do malého hrnce a vařte na mírném ohni, aby se zredukovala. Přidejte zeleninový vývar a nakrájenou švestku a redukujte.
Na kuskus a zelené fazolky přiveďte k varu hrnec s 1 1/4 hrnkem vody. Přidejte zelené fazolky a vařte 2-3 minuty. Měly by nakonec být jasně zelené, pak je prudce zchlaďte v ledové vodě. Připravte instantní kuskus podle návodu a nakonec ho promíchejte s bylinkami a vařenými zelenými fazolkami. Kuřecí jehlu se švestkami podávejte s kuskusem se zelenými fazolkami a omáčkou.
A mimochodem Kuře na švestkách je i koprodukčním francouzsko-německo-belgickým poměrně zdařilým romantickým a velmi dojemným filmem z roku 2011 podle stejnojmenného grafického románu od Marjane Satrapi. Po lahodném jídlu může představovat příjemný literární nebo filmový zákusek.
Zdroje informací:
https://cooking.nytimes.com/recipes/1017684-roast-chickens-with-plums
https://www.thevintagemixer.com/asian-chicken-and-plum-kebabs/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Švábské kobližky Fasnetsküchle: Tradiční masopustní pečivo musí být dozlatova osmažené a voní skořicí
Bramborové patenty neboli lokše: Staročeská dobrota chutná k huse se zelím, ale i nasladko!
Švestky do českých zemí přinesl Karel IV. Kde ještě dnes najdeme jejich sušírny?
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Vaječnou tlačenku podle receptu Josefa Maršálka připravíte snadno. Hlavní je nechat ji zatuhnout, radí cukrář
Marie Terezie měla 16 dětí a mlsný jazýček. Milovala kuře na víně a denně si dopřávala dva šálky kávy
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti