Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Potraviny při kojení
Zdroj: Freepik, cookie_studio

Kvalita mateřského mléka je pro zdravý vývoj miminka klíčová a ovlivňuje ji především pestrá a vyvážená strava matky při kojení. Ta by měla obsahovat všechny potřebné vitamíny, minerální látky, bílkoviny, zdravé tuky i sacharidy. Některé potraviny, i v té nejlepší kvalitě, však mohou dítěti způsobit trávicí obtíže. Neznamená to ale, že je musíte z jídelníčku vyřadit preventivně.

Vitamíny, minerální látky a další živiny

Mateřské mléko obsahuje veškeré výživné a ochranné látky, které miminko potřebuje v prvním půl roce života, po němž se začíná s prvními příkrmy. Proto je velmi důležité přizpůsobit jídelníček matky tak, aby byl bohatý na všechny nezbytné živiny bez nutnosti přidání doplňků stravy. Které živiny to jsou? Portál healthline.com zaměřený na zdravou výživu doporučuje pravidelný přísun živin obsažených v potravinách podle následující tabulky.

Nezapomínejte ani na zvýšený příjem tekutin, nejlépe čisté vody, neslazených čajů a vodou ředěných ovocných šťáv.

Živiny

Potraviny, ve kterých se nachází

Bílkoviny

maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, luštěniny

Zdravé tuky

mořské ryby, ořechy, semínka, olivový olej, tučné mléčné výrobky, avokádo, vejce

Sacharidy

brambory, rýže, ovesné vločky, pečivo, těstoviny, jáhly, pohanka, kuskus, quinoa

Vitamín A

rybí tuk, ryby, játra, maso, žloutek, mléko, mrkev, paprika, rajče, dýně, batáty, meruňky, broskve

Vitamín B1

ryby, vepřové maso, pšeničné klíčky, semena, ořechy, luštěniny, droždí

Vitamín B2

maso, játra, mléko a mléčné výrobky, vejce, houby, špenát, kapusta, ovesné vločky, droždí, ořechy

Vitamín B6

maso, játra, ryby, droždí, sýr, sója, brambory, banány

Kyselina listová (vitamín B9)

listová zelenina, chřest, brokolice, květák, červená řepa, hrášek, jahody, maliny, pomeranč, hrozny, droždí, ořechy, luštěniny, obiloviny

Vitamín B12

maso, vnitřnosti, ryby, mléko a mléčné výrobky, vejce

Vitamín C

paprika, petržel, kapusta, brokolice, zelí, pomeranč, grep, broskve, kiwi

Vitamín D

rybí tuk, tresčí játra, ryby, žloutek

Vápník

mléko a mléčné výrobky, luštěniny, listová zelenina, tofu

Železo

maso, mořské plody, ořechy, luštěniny, listová zelenina, sušené ovoce

Zinek

maso, luštěniny, ořechy, mléčné výrobky,

Jód

ryby, mořské plody, mořské řasy, jodizovaná sůl

Selen

ryby, mořské plody, krůtí maso, ořechy, semínka, celozrnné potraviny

Hořčík

ořechy, semínka, pšeničné klíčky, brambory, celozrnné potraviny

 

Zvýšení energetického příjmu

Laktace zvyšuje energetický příjem ženy o 400 – 500 kcal za den. Pokud matka svůj příjem energie nenavýší, díky kojení se může pozvolna zbavit kil nabraných v těhotenství, což je známý vedlejší efekt. Nikdy by však tato snaha o snížení váhy neměla být na úkor výživy dítěte. Proto je při kojení důležitá především kvalita potravin, než jejich zvýšené množství.

Co nejíst a nepít při kojení?

Až na samozřejmý zákaz pití alkoholu, energetických nápojů a většího množství kávy neexistuje důvod, proč vyřazovat z jídelníčku jakékoli kvalitní potraviny. Každé dítě na aktuální složení mateřského mléka reaguje zcela individuálně a jen zkoušení a čas ukáže, které potraviny mu nedělají dobře. Po nich může mít do následujících 12 hodin problém s nadýmáním a tím spojenou bolestí bříška, průjmem nebo mohou způsobit alergickou reakci v podobě kopřivky nebo ekzému. Mezi časté alergeny patří jahody, citrusy, rajčata, kravské mléko a některé koření, ale není žádným pravidlem, že tato reakce nastane právě u vašeho miminka.

Kvůli vysokému obsahu rtuti by se kojící maminky měly vyhýbat některým rybám, u kterých např. Státní zdravotní ústav ČR zaznamenal vyšší koncentraci látky negativně ovlivňující nervový systém a vývoj dítěte. Jsou to štika, candát, bolen, makrela, mečoun, některé druhy tuňáka a žralok. Máte-li ověřený zdroj kvalitních ryb, nemusíte se bát například pstruha, lososa, kapra nebo sardinek. Spoustu potřebných živin dostanete do mateřského mléka lososem se zeleninou a kuskusem. V tomto pokrmu jsou zastoupeny téměř všechny složky potravy, které miminko potřebuje.

Příklad jídelníčku kojící maminky

Snídaně

Ovesná kaše s ořechy a sušeným ovocem
Celozrnné pečivo s avokádovou pomazánkou
Vaječná omeleta s hráškem, sýrem a celozrnným pečivem
Celozrnné cereálie s jogurtem a banánem
Dýňový muffin s tvarohovým krémem
Celozrnné pečivo se sardinkovou pomazánkou
Tvarožník s lesním ovocem

Svačina

Salát z listové zeleniny s ořechy nebo semínky
Sýrové prkénko s celozrnným pečivem
Mrkvový salát s jablkem, rozinkami a ořechy
Tvaroh ochucený ovocem nebo domácí marmeládou
Celozrnné sušenky se sušeným ovocem
Pečené batátové hranolky s jogurtovým dipem
Mrkvovo-ořechový koláč

Oběd

Těstoviny s lososem a špenátem
Pečené kuře na kořenové zelenině s rýží
Dušené hovězí se špenátem a bramborovým knedlíkem
Kapustové karbanátky s bramborem
Krůtí stehno na mrkvi s rýží
Nudle s mákem a tvarohem
Králík na smetaně s knedlíkem

Večeře

Brambory zapečené s pórkem, sýrem a kvalitní šunkou
Pstruh s bramborovou kaší
Kuskus se zeleninou
Krémová zeleninová polévka
Pohankové rizoto s vepřovou panenkou
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a zeleninou
Červená čočka nakyselo s vejcem

Zdroje informací:
healthline.com
szu.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku