Rady pro kuchařky 3
1. 3. 2009 Tipy a triky
Mléko k přípravě koktejlů musí být pořádně vychlazené. Pokud ne, špatně se šlehá a koktejl je těžký.
Pokud nechcete, aby se vám na teplé omáčce udělal škraloup, nechte ještě na horké omáčce rozpustit kousek másla. pak omáčku zakryjte pokličkou a odstavte z plotny. Než budete omáčku podávat, tak ji dobře rozmíchejte.
Když se vám srazí smetanová omáčka, dejte ji do mixeru a bude zase hladká.
Smetanu, kterou budete šlehat, by se měla dopředu chladit asi 6 hodin. nejprve šlehejte rychle, ale až začne houstnout, tam šlehání zpomalte. Pozor, abyste smetanu nepřešlehali.
Tvaroh skladujte v lednici tak 3 dny. Jinak po delším skladování začíná hořknout.
Při skladování sýrů v lednici používejte alobal nebo voskovaný papír.
Sýr se má z lednice vyndávat alespoň hodinu před podávání, aby se mu vrátila jeho vůně, konzistence a pružnost.
Pokud ke smažení používáte tučnější sýr, zabalte jej nejprve do slabých plátků šunky a pak teprve do trojobalu. Šunka zamezí roztékání sýru.
Uvařené scezené brambory zakryjte nejprve utěrkou a pak pokličkou. Brambory se tak uchovají suché. Když dáte jen pokličku, tak se na ní sráží pára a kape zpět na brambory.
Při vaření brambor používejte vroucí vodu.
Bramborové těsto stání řídne, proto při výrobě bramborových knedlíků zpracujte a ihned vařte.
Při přípravě bramborové kaše používejte zásadně mléko horké. Pokud dáváme studené nebo vlažné, není kaše tak dobrá a pěkná.
Nové brambory mají méně škrobu a tudíž nejsou vhodné na bramborová těsta a bramborovou kaši.
Bramboráky nebo jiná jídla ze syrových brambor se lépe připravují koncem zimy, protože brambory v této době nemají už tolik vitaminu C, který se okysličování při strouhání ztrácí. Při strouhání hned zasypávejte moukou a zalévejte mlékem, aby brambory nezčernaly a aby se neokysličovaly.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Rafaelo: Vyzkoušejte 2 nejlepší postupy tvoření lahodných kokosových kuliček