Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

MlékoMléko k přípravě koktejlů musí být pořádně vychlazené. Pokud ne, špatně se šlehá a koktejl je těžký.

Pokud nechcete, aby se vám na teplé omáčce udělal škraloup, nechte ještě na horké omáčce rozpustit kousek másla. pak omáčku zakryjte pokličkou a odstavte z plotny. Než budete omáčku podávat, tak ji dobře rozmíchejte.

Když se vám srazí smetanová omáčka, dejte ji do mixeru a bude zase hladká.

SmetanaSmetanu, kterou budete šlehat, by se měla dopředu chladit asi 6 hodin. nejprve šlehejte rychle, ale až začne houstnout, tam šlehání zpomalte. Pozor, abyste smetanu nepřešlehali.

Tvaroh skladujte v lednici tak 3 dny. Jinak po delším skladování začíná hořknout.

SýrPři skladování sýrů v lednici používejte alobal nebo voskovaný papír.

Sýr se má z lednice vyndávat alespoň hodinu před podávání, aby se mu vrátila jeho vůně, konzistence a pružnost.

Pokud ke smažení používáte tučnější sýr, zabalte jej nejprve do slabých plátků šunky a pak teprve do trojobalu. Šunka zamezí roztékání sýru.

Uvařené scezené brambory zakryjte nejprve utěrkou a pak pokličkou. Brambory se tak uchovají suché. Když dáte jen pokličku, tak se na ní sráží pára a kape zpět na brambory.

Při vaření brambor používejte vroucí vodu.

Bramborové těsto stání řídne, proto při výrobě bramborových knedlíků zpracujte a ihned vařte. 

BramboryPři přípravě bramborové kaše používejte zásadně mléko horké. Pokud dáváme studené nebo vlažné, není kaše tak dobrá a pěkná.

Nové brambory mají méně škrobu a tudíž nejsou vhodné na bramborová těsta a bramborovou kaši.

Bramboráky nebo jiná jídla ze syrových brambor se lépe připravují koncem zimy, protože brambory v této době nemají už tolik vitaminu C, který se okysličování při strouhání ztrácí. Při strouhání hned zasypávejte moukou a zalévejte mlékem, aby brambory nezčernaly a aby se neokysličovaly.