Souboj na talíři začíná už za týden. Šéfkuchaři v nové řadě ukážou, jak se dělá správný smažák, žemlovka nebo halušky
23. 8. 2022 Vaření
Po loňském úspěchu kulinárního souboje tří profíků, Souboje na talíři, přichází nyní druhá řada. Šéfkuchaři Jan Punčochář, Radek Kašpárek a Přemek Forejt se opět utkají mezi sebou. A v prvním díle nepůjde o nic menšího než jak udělat dokonalý český smažák!
Souboj na talíři 2021
Loňská premiérová řada souboje na talíři představila blíže tři skvělé šéfkuchaře a s nimi 12 podniků napříč celou Českou republikou. Každý z kuchařů zvolil čtyři podniky, které jsou jeho srdci blízké, a seznámil své kolegy se zdejší kuchyní a atmosférou. A všechny vybrané gastroprovozy vždycky odpovídaly naturelu kuchaře, který je vybíral. Radek Kašpárek vzal své kolegy do jižních Čech a na své rodné Ostravsko. Honza Punčochář se rozhodl začít ve Středočeském kraji, odkud jeho další kroky směřovaly taky na jih Čech a přes Vysočinu až na Pálavu. Přemek Forejt začínal na Moravě, aby s kolegy a kamarády nakonec zakotvil v Praze.
Mohlo by vás zajímat
Souboj na talíři 2022
A kam se kluci vypraví letos? Opět budou cestovat po celé republice a objevovat podniky, které stojí za návštěvu. První zastávka bude v Nižboru, kde se budou muset popasovat s výzvou v podobě klasického českého smažáku. A kam pojedou dál? Na Kladské uspořádají zvěřinové hody a letos je čeká také Slovensko a jeho národní klasika – dokonalé bramborové halušky. Zpět v České republice zamíří do západních Čech, nejdřív na Plzeňsko a pak do Karlových Varů, do jihočeského Tábora i do Českého ráje. A pak už přijde řada na velké finále. Kde? To je zatím velké překvapení.
Novinky v Souboji na talíři
Celkem se letos můžete těšit na osm epizod. Oproti loňskému ročníku navíc letos bude vařit víc kuchařů. Krom trojice porotců z MasterChefa to bude Roman Staša, který zmiňovanou soutěž vyhrál v roce 2020, a pak ještě několik dalších skvělých šéfkuchařů. Připravovta budou již zmíněný smažený sýr, žemlovku nebo halušky. Jako obvykle nebude nouze o zábavné momenty, ať už při samotném vaření nebo při shánění surovin. Letošní řada Souboje na talíři si navíc pro diváky připravila i několik překvapení.
A co na pořad samotný říkají jeho hlavní hvězdy, tedy šéfkuchaři Radek, Honza a Přemek? "Tady jsem sám sebou, vypadl jsem z role přísného porotce," libuje si Radek Kašpárek, šéfkuchař pražské restaurace Field, která v roce 2015 získala michelinskou hvězdu. Toto ocenění se navíc Radkovi povedlo už dvakrát obhájit.
Mohlo by vás zajímat
Jan Punčochář je šéfkuchařem pražské restaurace U Matěje, kterou otevřel v roce 2019, čímž si splnil svůj dlouholetý sen. Zaměřuje se v ní na českou kuchyni v tradičním i moderním pojetí a na jídelním lístku má vždy také sezonní speciality. Je několikanásobným držitelem
ocenění Zlatý kuchař a k Souboji na talíři říká: „Nejzábavnější a nejlepší na Souboji na talíři je především to vaření a jídlo obecně.“
„Jsem tady v pozici soutěžícího a nemusím si dávat pozor, jak vystupuji, je to takové normální," prohlásil nejmladší z trojice, Přemek Forejt, šéfkuchař olomoucké restaurace Entrée, která byla v roce 2017 oceněna jako jedna z nejlepších českých restaurací. Zdejší menu je založeno na konceptu přetváření tradičních jídel do nové, neotřelé podoby. Restaurace i její jídelníček jsou inspirovány přírodou a tím nejlepším, co nabízí, od prvotřídních surovin po plnost chutí. Přemek Forejt je držitelem ocenění Zlatý kuchař a v roce 2016 se dostal do prestižního výběru časopisu Forbes 30 pod 30.
Hvězdou navíc je Roman Staša, vítěz soutěže MasterChef Česko 2020, která mu doslova změnila život. Vydal kuchařku a je zakladatelem projektu Bez adresy, v rámci nějž objíždí republiku a připravuje prvotřídní jídlo přímo u zájemců doma.
Zbytek sestavy ještě zůstává tajemstvím, ale zcela určitě je na co se těšit!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu