Shakshuka neboli ojja: Tuniská verze leča vás dostane svou chutí i vůní orientu
24. 8. 2022 Vaření
Stejně jako maďarské lečo se i tuniská shakshuka, neboli ojja, skládá z rajčat a paprik a přidává se do ní vajíčko. Ovšem chutná a voní úplně jinak. Ostatně, vyzkoušejte tohle orientální jídlo a uvidíte sami!
Shakshuka nebo ojja?
Shakshuka je původně tuniský pokrm, ale stejně jako původně maďarské lečo se i shakshuka dávno rozšířila za hranice a tak ji můžete ochutnat i v mnoha jiných zemích, třeba v Izraeli. Existují také spory o pojmenování. Zatímco v Izraeli najdete pod názvem shakshuka jídlo, ve kterém jsou v základu rajčata, pasta harissa, rajský protlak, papriky a římský kmín a to vše je korunováno vejci, v Tunisku totéž v mnoha restauracích servírují pod názvem ojja.
Aby nebyl zmatků málo, podle některých Tunisanů jde o různá pojmenování pro jedno jídlo, jiní tvrdí, že ojja obsahuje jen rajčata, papriku, harissu a vejce a shakshuka že má navíc i brambory, případně jiné přísady (lilek, sýr...). Každopádně, to není podstatné. Základ obou jídel je totiž stejný. A právě ten se dnes naučíme, a jestli si jej pak vylepšíte, to už je jen na vás. A jelikož je jídlo na celém světě známější jako shakshuka, budu je tak nazývat i v tomto článku. Ostatně, právě název pokrmu jsem konzultovala se správci instagramové stránky Tunisian voices a podle nich jde o jedno a totéž jídlo, jen s různými názvy.
Mohlo by vás zajímat
Recept na shakshuku
Co budete potřebovat: 2 lžíce olivového oleje, 1 cibuli (někdy se vynechává), 3 větší rajčata, 1-2 zelené nebo čerevné papriky, 1-2 lžíce kvalitního rajského protlaku, 1 lžičku harissy, 2 nadrobno nakrájené stroužky česneku, 1 lžičku mletého římského kmínu, sůl a vejce (dle počtu strávníků 2-4). Nakonec si odložte bokem čerstvý koriandr na dozdobení.
Jak na to: V rozehřáté pánvi na oleji zpěňte nadrobno pokrájenou cibuli a smažte do změknutí asi 5 minut. Pozor, cibule má být sklovitá, nesmí zhnědnout. Poté přidejte rajský protlak, harissu a krátce osmahněte. Obojí tak získá lepší chuť. Přidejte na kostičky nakrájená rajčata a papriky (zbavené jádřinců), česnek, sůl a římský kmín. Společně duste pod pokličkou asi 10 minut. Směs můžete trochu podlít vroucí vodou, ale opatrně, shakshuka má být hustá.
Jakmile zelenina změkne a shakshuka zhoustne, udělejte do omáčky důlky pro vajíčka a vklepněte je tam (doporučuji vejce raději vyklepnout vedle do misky a až po případném odstranění úlomků skořápek dát do jídla). Poté ještě vše společně duste, dokud není bílek tuhý a žloutek stále tekutý. Chcete-li přidat sýr (originální arabaský labneh nebo variabilně balkánský sýr), přidejte jej právě teď. Pokud máte rádi žloutek tuhý, přikryjte shakshuku pokličkou a dodělejte ji takto.
Nakonec shakshuku posypte čerstvým korinadrem a podávejte ideálně s čerstvou bagetou. Video přípravy přímo z tuniské stránky můžete shlédnout zde:
Variace shakshuky
Kuchaři Yottam Ottolenghi a Sami Tamini ve své kuchařské knize Jeruzalém tvrdí, že shakshuka bez brambor je letní verze, zatímco v zimě se do ní přidávají brambory a na jaře lilky. Pro pobřežní oblasti Tuniska je také typická verze zvaná Ojja "Fruits de mer", která obsahuje směs různých mořských plodů včetně mušlí, kalamárů, krevet, chobotnic atd.
Zdroje informací:
knížka Jeruzalém
instagramová stránka Tunisian voices
YouTube kanál Tunisanky s názvem By Eya
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Schwarzwaldský čokoládový dort: Dezert je výborný s třešněmi i s višněmi