Shakshuka neboli ojja: Tuniská verze leča vás dostane svou chutí i vůní orientu
24. 8. 2022 Vaření
Stejně jako maďarské lečo se i tuniská shakshuka, neboli ojja, skládá z rajčat a paprik a přidává se do ní vajíčko. Ovšem chutná a voní úplně jinak. Ostatně, vyzkoušejte tohle orientální jídlo a uvidíte sami!
Shakshuka nebo ojja?
Shakshuka je původně tuniský pokrm, ale stejně jako původně maďarské lečo se i shakshuka dávno rozšířila za hranice a tak ji můžete ochutnat i v mnoha jiných zemích, třeba v Izraeli. Existují také spory o pojmenování. Zatímco v Izraeli najdete pod názvem shakshuka jídlo, ve kterém jsou v základu rajčata, pasta harissa, rajský protlak, papriky a římský kmín a to vše je korunováno vejci, v Tunisku totéž v mnoha restauracích servírují pod názvem ojja.
Aby nebyl zmatků málo, podle některých Tunisanů jde o různá pojmenování pro jedno jídlo, jiní tvrdí, že ojja obsahuje jen rajčata, papriku, harissu a vejce a shakshuka že má navíc i brambory, případně jiné přísady (lilek, sýr...). Každopádně, to není podstatné. Základ obou jídel je totiž stejný. A právě ten se dnes naučíme, a jestli si jej pak vylepšíte, to už je jen na vás. A jelikož je jídlo na celém světě známější jako shakshuka, budu je tak nazývat i v tomto článku. Ostatně, právě název pokrmu jsem konzultovala se správci instagramové stránky Tunisian voices a podle nich jde o jedno a totéž jídlo, jen s různými názvy.
Mohlo by vás zajímat
Recept na shakshuku
Co budete potřebovat: 2 lžíce olivového oleje, 1 cibuli (někdy se vynechává), 3 větší rajčata, 1-2 zelené nebo čerevné papriky, 1-2 lžíce kvalitního rajského protlaku, 1 lžičku harissy, 2 nadrobno nakrájené stroužky česneku, 1 lžičku mletého římského kmínu, sůl a vejce (dle počtu strávníků 2-4). Nakonec si odložte bokem čerstvý koriandr na dozdobení.
Jak na to: V rozehřáté pánvi na oleji zpěňte nadrobno pokrájenou cibuli a smažte do změknutí asi 5 minut. Pozor, cibule má být sklovitá, nesmí zhnědnout. Poté přidejte rajský protlak, harissu a krátce osmahněte. Obojí tak získá lepší chuť. Přidejte na kostičky nakrájená rajčata a papriky (zbavené jádřinců), česnek, sůl a římský kmín. Společně duste pod pokličkou asi 10 minut. Směs můžete trochu podlít vroucí vodou, ale opatrně, shakshuka má být hustá.
Jakmile zelenina změkne a shakshuka zhoustne, udělejte do omáčky důlky pro vajíčka a vklepněte je tam (doporučuji vejce raději vyklepnout vedle do misky a až po případném odstranění úlomků skořápek dát do jídla). Poté ještě vše společně duste, dokud není bílek tuhý a žloutek stále tekutý. Chcete-li přidat sýr (originální arabaský labneh nebo variabilně balkánský sýr), přidejte jej právě teď. Pokud máte rádi žloutek tuhý, přikryjte shakshuku pokličkou a dodělejte ji takto.
Nakonec shakshuku posypte čerstvým korinadrem a podávejte ideálně s čerstvou bagetou. Video přípravy přímo z tuniské stránky můžete shlédnout zde:
Variace shakshuky
Kuchaři Yottam Ottolenghi a Sami Tamini ve své kuchařské knize Jeruzalém tvrdí, že shakshuka bez brambor je letní verze, zatímco v zimě se do ní přidávají brambory a na jaře lilky. Pro pobřežní oblasti Tuniska je také typická verze zvaná Ojja "Fruits de mer", která obsahuje směs různých mořských plodů včetně mušlí, kalamárů, krevet, chobotnic atd.
Zdroje informací:
knížka Jeruzalém
instagramová stránka Tunisian voices
YouTube kanál Tunisanky s názvem By Eya
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Co nabídnete svým hostům při oslavě Silvestra k jídlu a pití? Nabízíme velký přehled možností
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Přebytek rajčat ze zahrady zpracujeme na protlak. Oceníme ho při vaření rajských omáček nebo polévek
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí