Tradiční povidla moderně: Při pečení v troubě se dají připravit rychleji a bez cukru
25. 8. 2022 Vaření
Také milujete báječně sladkokyselou chuť švestek? A že se jim letos daří! Spoustu jich člověk sní jen tak, některé zamíří do knedlíků a koláčů. Skvělá jsou také povidla. I když se jedná o tradiční dobrotu, tak ji můžete připravovat mnohem snáz, než tomu bylo dříve.
Co jsou povidla
Povidla se liší od marmelád a džemů tím, že se vyrábějí bez přidání cukru (tradiční způsob). Ovoce vaříte, dokud není dobře zahuštěné. Povidla se připravovala z nejen ze švestek, ale i z dalšího ovoce (jablek, hrušek).
Mohlo by vás zajímat
Jak se vařila povidla
Švestková povidla byla kdysi velmi oblíbeným sladidlem, a protože často byla velmi tuhá, tak se krájela. Tradiční příprava byla poměrně pracná a mohli jste se snadno od stříkajících povidel popálit. Často se vařila ve speciálním hrnci zvaném „povidlák“ na kamnech a přitom se neustále míchala, aby se nepřipálila a nezhořkla.
Hotová povidla se pak dávala do kameninových hrnců, ve kterých vydržela i několik let. Zajímavé je, že původně se povidla připravovala ze sušených švestek, k těm čerstvým se přešlo až postupem času. Pokud si chcete usnadnit práci, zkrátka dejte švestky do trouby. Máme pro vás tipy k tomuto snadnému způsobu přípravy, který navíc krásně provoní byt.
Mohlo by vás zajímat
Jaké švestky se hodí na přípravu povidel
Na povidla potřebujete velmi zralé kvalitní a slaďounké švestky. Když se podaří, že trošku přejdou mrazem, je to značka ideál. Tím totiž dojde ke zvýšení cukernatosti. S měkkými a tmavými švestkami se pracuje nejlépe. Vzhledem k tomu, že do povidel se většinou cukr nepřidává a obsažený cukr slouží i jako konzervant, je tento stav velmi vhodný. Pokud si práci chcete ještě více urychlit a nevadí vám přidaný cukr, vyzkoušejte tento recept na povidla s vanilkou a rumem.
Co potřebujete vědět před vařením povidel
Pokud vás nebaví odpeckování švestek, tak je tam zkrátka nechte. Dokonce je to žádoucí. Pecky při vaření totiž povidlům dodávají zajímavější chuť. V opačném případě je odpeckujte, v případě švestek to jde docela rychle. Vyberte si hrnec se širokým dnem, který může do trouby. Vhodný je ale i pekáček, případně plech. Při výběru nádoby je třeba zvolit takovou, aby švestky dosahovaly alespoň do poloviny, jinak by zčernaly a byly na vyhození.
Jak na pečení povidel
Recepty na povidla jsou dnes plné cukru, a to je trochu škoda. Připravte si zdravější podobu, kterou můžete provonět o koření, jako je skořice, badyán, hřebíček a vanilka. Důležitou složkou je ale ocet. Díky němu se povidla při pečení v troubě nepřipálí, chutnají lépe a povidla se trochu zakonzervují. V tomto směru je ideální balzamikový ocet, díky němu bude chuť mnohem povidlovější. Připravte si nádobu a pečicí papír. Nádobu navlhčete, včetně stran a pečicí papír hezky přitlačte ke stěnám. Vrchní část papíru ohněte přes okraj. Díky papíru nebudete mít práci s náročným čištěním nádoby.
Na přípravu budete potřebovat 4 kg dobře zralých švestek, 5 hřebíčků, vrchovanou lžíci skořice, 9 lžic octa (ideálně balsamico) a lžíci rumu. Můžete přidat i zrníčka z vydlabaného vanilkového lusku a 2 hvězdičky badyánu.
Švestky dobře omyjte, vypeckujte, pak je dejte do nádoby. Přidejte ocet a dobře promíchejte. Přikryjte pokličkou a nechte hodinu odpočinout. Troubu si nastavte na 200 °C a délka pečení závisí na množství ovoce. Většinou se jedná o něco přes dvě hodiny a více. Záleží také na tom, jak chcete mít hustá povidla. Ta hustší trvají delší dobu.
Švestky zasypte rozdrceným badyánem a hřebíčky, vanilkou a skořicí. Vše promíchejte a dejte nezakryté do trouby. Nechte péct a směs už nemíchejte. Bude se hezky zahušťovat. Dejte povidlům asi dvě hodiny, pak se podívejte, jestli už vám konzistence vyhovuje. Pokud jste při pečení nechali v troubě pecky, tak je pomocí cedníku odstraňte. A odstraňte i koření. Zbylou směs můžete rozmixovat a zakápnout lžicí rumu nebo slivovice. Někdo ale miluje povidla s kusy švestek. Rozhodněte se podle vlastních preferencí.
Hotová povidla není třeba zavařovat. Naplňte dokonale čisté sklenice zhruba centimetr pod okraj, zakápněte je rumem po celém povrchu a utřete kraje sklenice (mohla by se kazit). Dobře zavíčkujte a obraťte víčkem dolů. Nechte vychladnout. V této podobě povidla vydrží alespoň tři měsíce.
Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…
Jak využít švestková povidla
Švestková povidla se báječně hodí k drůbeži. Vynikající jsou ve sladkých jídlech, jako jsou rakouské knedlíky Germknödl, na koláčích a koláčcích, povidla jsou také výborná rozetřená na bramborových plackách.
Zdroje informací:
https://cs.wikipedia.org
http://ovocnastezka.podlipansko.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalý švestkový koláč far byl dříve jídlem pro chudé. Dnes jím uctíte i královnu!
Víte, co je šimlena s halečkami? Studená omáčka z povidel a mléka, podávaná s noky nebo chlupatými knedlíky
Desatero rad na téma povidla: Snadno je připravíme z čerstvých švestek, hrušek i jablek