Tradiční povidla moderně: Při pečení v troubě se dají připravit rychleji a bez cukru
25. 8. 2022 Vaření
Také milujete báječně sladkokyselou chuť švestek? A že se jim letos daří! Spoustu jich člověk sní jen tak, některé zamíří do knedlíků a koláčů. Skvělá jsou také povidla. I když se jedná o tradiční dobrotu, tak ji můžete připravovat mnohem snáz, než tomu bylo dříve.
Co jsou povidla
Povidla se liší od marmelád a džemů tím, že se vyrábějí bez přidání cukru (tradiční způsob). Ovoce vaříte, dokud není dobře zahuštěné. Povidla se připravovala z nejen ze švestek, ale i z dalšího ovoce (jablek, hrušek).
Mohlo by vás zajímat
Jak se vařila povidla
Švestková povidla byla kdysi velmi oblíbeným sladidlem, a protože často byla velmi tuhá, tak se krájela. Tradiční příprava byla poměrně pracná a mohli jste se snadno od stříkajících povidel popálit. Často se vařila ve speciálním hrnci zvaném „povidlák“ na kamnech a přitom se neustále míchala, aby se nepřipálila a nezhořkla.
Hotová povidla se pak dávala do kameninových hrnců, ve kterých vydržela i několik let. Zajímavé je, že původně se povidla připravovala ze sušených švestek, k těm čerstvým se přešlo až postupem času. Pokud si chcete usnadnit práci, zkrátka dejte švestky do trouby. Máme pro vás tipy k tomuto snadnému způsobu přípravy, který navíc krásně provoní byt.
Mohlo by vás zajímat
Jaké švestky se hodí na přípravu povidel
Na povidla potřebujete velmi zralé kvalitní a slaďounké švestky. Když se podaří, že trošku přejdou mrazem, je to značka ideál. Tím totiž dojde ke zvýšení cukernatosti. S měkkými a tmavými švestkami se pracuje nejlépe. Vzhledem k tomu, že do povidel se většinou cukr nepřidává a obsažený cukr slouží i jako konzervant, je tento stav velmi vhodný. Pokud si práci chcete ještě více urychlit a nevadí vám přidaný cukr, vyzkoušejte tento recept na povidla s vanilkou a rumem.
Co potřebujete vědět před vařením povidel
Pokud vás nebaví odpeckování švestek, tak je tam zkrátka nechte. Dokonce je to žádoucí. Pecky při vaření totiž povidlům dodávají zajímavější chuť. V opačném případě je odpeckujte, v případě švestek to jde docela rychle. Vyberte si hrnec se širokým dnem, který může do trouby. Vhodný je ale i pekáček, případně plech. Při výběru nádoby je třeba zvolit takovou, aby švestky dosahovaly alespoň do poloviny, jinak by zčernaly a byly na vyhození.
Jak na pečení povidel
Recepty na povidla jsou dnes plné cukru, a to je trochu škoda. Připravte si zdravější podobu, kterou můžete provonět o koření, jako je skořice, badyán, hřebíček a vanilka. Důležitou složkou je ale ocet. Díky němu se povidla při pečení v troubě nepřipálí, chutnají lépe a povidla se trochu zakonzervují. V tomto směru je ideální balzamikový ocet, díky němu bude chuť mnohem povidlovější. Připravte si nádobu a pečicí papír. Nádobu navlhčete, včetně stran a pečicí papír hezky přitlačte ke stěnám. Vrchní část papíru ohněte přes okraj. Díky papíru nebudete mít práci s náročným čištěním nádoby.
Na přípravu budete potřebovat 4 kg dobře zralých švestek, 5 hřebíčků, vrchovanou lžíci skořice, 9 lžic octa (ideálně balsamico) a lžíci rumu. Můžete přidat i zrníčka z vydlabaného vanilkového lusku a 2 hvězdičky badyánu.
Švestky dobře omyjte, vypeckujte, pak je dejte do nádoby. Přidejte ocet a dobře promíchejte. Přikryjte pokličkou a nechte hodinu odpočinout. Troubu si nastavte na 200 °C a délka pečení závisí na množství ovoce. Většinou se jedná o něco přes dvě hodiny a více. Záleží také na tom, jak chcete mít hustá povidla. Ta hustší trvají delší dobu.
Švestky zasypte rozdrceným badyánem a hřebíčky, vanilkou a skořicí. Vše promíchejte a dejte nezakryté do trouby. Nechte péct a směs už nemíchejte. Bude se hezky zahušťovat. Dejte povidlům asi dvě hodiny, pak se podívejte, jestli už vám konzistence vyhovuje. Pokud jste při pečení nechali v troubě pecky, tak je pomocí cedníku odstraňte. A odstraňte i koření. Zbylou směs můžete rozmixovat a zakápnout lžicí rumu nebo slivovice. Někdo ale miluje povidla s kusy švestek. Rozhodněte se podle vlastních preferencí.
Hotová povidla není třeba zavařovat. Naplňte dokonale čisté sklenice zhruba centimetr pod okraj, zakápněte je rumem po celém povrchu a utřete kraje sklenice (mohla by se kazit). Dobře zavíčkujte a obraťte víčkem dolů. Nechte vychladnout. V této podobě povidla vydrží alespoň tři měsíce.
Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…
Jak využít švestková povidla
Švestková povidla se báječně hodí k drůbeži. Vynikající jsou ve sladkých jídlech, jako jsou rakouské knedlíky Germknödl, na koláčích a koláčcích, povidla jsou také výborná rozetřená na bramborových plackách.
Zdroje informací:
https://cs.wikipedia.org
http://ovocnastezka.podlipansko.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Víte, co je šimlena s halečkami? Studená omáčka z povidel a mléka, podávaná s noky nebo chlupatými knedlíky
Pečená švestková povidla: Dokonalá domácí zavařenina, která se nikdy neztratí!
Desatero rad na téma povidla: Snadno je připravíme z čerstvých švestek, hrušek i jablek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Trvanlivá domácí povidla vaříme z dobře vyzrálého ovoce. Umíte je uvařit téměř bez práce a bez míchání?
Nejlepší švestkové knedlíky: K dokonalosti jim pomůže bramborové těsto a mák
Kynuté knedlíky germknödl: Rakouskou delikatesu si snadno uděláte i doma podle tohoto receptu