Pečeme s Ivou: Jednoduché bulky se sýrem vydrží vláčné a voňavé dva dny. A ta vůně! Je cítit až ven před dům
8. 9. 2022 Vaření
Nad domácí pečivo opravdu není. I když je s tím trocha té práce, pak to doma úžasně voní, a navíc přesně víte, co jíte. Tyhle bulky jsou u nás v rodině už tradiční. Jsou velmi jednoduché, zvládne je každý a chutnají celé rodině.
Když pekařka promluví...
Tyto sýrové bulky jsou mým zcela nejstarším receptem, svoje pečení jsem s nimi kdysi začínala. Pekla jsem je z dvojnásobné dávky, z kila mouky, a věřte, že se snědly vždy úplně všechny - tak nám chutnaly. Bulky jsou samy o sobě velice chutné, ale sýr je chuťově posune zase o kus výše.
Co budete na bulky potřebovat? 220-230 g vody, 45 g oleje, 1 lžička cukru, 1,5 lžičky soli, 420 g hladké mouky, 12 g čerstvého droždí a ještě také tvrdý sýr na posyp
Jak budete postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny (kromě sýra) dáme do pekárny a použijeme program Těsto.
Ručně nebo robotem: Část vody rozmícháme s cukrem, droždím a trochou mouky a tento kvásek necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme asi 60 minut kynout.
Vykynuté těsto: Hotové těsto vytáhneme z mísy na stůl, propracujeme a rozdělíme na 8-10 dílů. Z každého dílku vytvarujeme bulku.
Všechny uložíme na plech, svrchu je trochu sploštíme a necháme asi 30 minut nakynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubě strouhaným sýrem a upečeme ve vyhřáté troubě (asi 200 °C / 20 minut).
Drobečky z ošatky
- Tak tyto bulky máme opravdu moc rádi – už s těstem se pracuje fantasticky, není to nic složitého a výsledek provoní celou domácnost.
- Zkuste těsto zadělat s omládkem (odkaz na článek vidíte kousek výš), bulky budou ještě dokonalejší!
- Nebojte se sýr nasypat hned, před pečením, nespálí se – jen se na bulce rozteče.
- Bulky jsou dobré a vláčné i tři dny, ovoněné i ochucené sýrem.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Pečeme s Ivou: Jak kyne těsto s omládkem, jak s babiččiným kváskem a co je to poliš?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12