Pečeme s Ivou: Upečte si se mnou zdravější variantu domácí pizzy, s polovinou mouky celozrnné! Příprava nedá mnoho práce
5. 1. 2023 Vaření
Možná by se mohlo zdát, že připravit domácí pizzu není nic jednoduchého. Zvlášť, když je polovina použité mouky celozrnné. Pokud ale přibereme do hry delší čas, který těstu ke kynutí dáme, není nutné těstu dopřát dlouhé hnětení, a výsledná pizza je měkká a nadýchaná i přes velké množství celozrnné mouky.
Když pekařka promluví...
Celozrnná pizza s tmavším těstem, bezpracná? Tedy - téměř bezpracná. Suroviny stačí jen smíchat a hned je uložit do lednice, kde si těsto pomaloučku v chladu samo vykyne. Pak už jen naplnit a upéct. Přesto, že těsto není hněteno, je zaděláno bez kvásku, kyne pouze v chladu a polovina mouky je celozrnná, je vykynuté a příjemně pružné. Chlad lednice ho zpevní a celkově se s ním pak pracuje velice dobře.
Co budeme na pizzu potřebovat? Těsto: 200-210 g vody, 20 g oleje, 150 g pšeničné celozrnné mouky, 150 hladké mouky, 1 lžička soli, 4 g čerstvého droždí Náplň: rajčatová pasta, sugo nebo alespoň výborný kečup, česnek, šunka a sýr (mozzarella), oregano nebo bazalka
Jak budeme postupovat? Ve vodě rozmícháme všechny suroviny do volného těsta – třeba vařečkou. Není zapotřebí nijak razantně hníst, těsto bude dlouho kynout v chladu lednice. Mísu s těstem dobře zakryjeme víkem a hned uložíme do lednice – na 12-24 hodin. Před pečením mísu vyndáme z lednice, naolejovanými prsty z ní vytáhneme těsto. Ještě ve vzduchu, při přenášení, ho lehce roztáhneme, naolejovanými prsty pak roztlačíme po celém plechu s pečícím papírem.
Naplníme, jak jsme zvyklí nebo tím, nač máme chuť - u nás doma to obvykle bývá rajčatové sugo, šunka nebo salám, mozzarella a bazalka. Nebo - jako je pizza na fotografii - těsto zlehka potřené drcenými rajčaty, posypané oreganem, ozdobené šunkou, klínky nasucho grilovaných koleček lilku a mozzarellou. Naplněnou pizzu necháme dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / 15-20 minut).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Drobečky z ošatky
- Čím provonět domácí pizzu? Směs pizza koření nepoužívám vůbec, Italové na pizzu dávají buď bazalku nebo oregano.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12