Lečo po francouzsku: Při přípravě dokonalého ratatouille z rajčat, cuket, paprik a lilku hrají klíčovou roli správné suroviny
31. 8. 2022 Životní styl
Tradiční francouzský pokrm z dušené zeleniny připravované v rajčatové omáčce proslavil mimo jiné i stejnojmenný animovaný film s malým krysákem Remym v hlavní roli. Světový věhlas si kombinace chutí jistě zaslouží, jde však o pokrm velmi jednoduchý na přípravu. Poradíme vám, jak vybrat ingredience a připravit to nejlepší ratatouille, jaké jste kdy ochutnali.
Původ dušené zeleniny ratatouille [ratatuj]
Za kolébku tohoto tradičního pokrmu je považována oblast Provence [prováns] ve Francii, typický je zejména pro okolí města Nice [nis]. V překladu znamená ratatouille „míchané jídlo“, což vystihuje jeho dávnou historii. Jednalo se totiž o jídlo chudých, kteří se do něj snažili zpracovat všechnu zbylou zeleninu.
Originální recept na ratatouille obsahuje rajčata, cukety, lilek, papriky, cibuli, česnek a čerstvé bylinky (nejčastěji bazalka, tymián a rozmarýn). Zeleninu je možné připravit třemi způsoby:
- Nakrájet na tenká kolečka pokládaná těsně vedle sebe a zapéct.
- Smíchat ingredience nakrájené nahrubo a upéct.
- Zeleninu nakrájenou na kostičky orestovat (každý druh zvlášť) a poté společně podusit v rajčatové omáčce.
Mohlo by vás zajímat
Výběr surovin na ratatouille
Kvalita a příprava surovin je pro dokonalé ratatouille klíčová. Ideálním obdobím na přípravu zeleninového pokrmu je v letní sezóně, kdy má nejlepší chuť a jsou k dostání mladé plody, které zajistí, že bude ratatouille delikátní a křehké, nikoli rozvařené.
Rajčata
Do pokrmu se hodí středně velká pevnější rajčata zbavená „bubáků“. Rajčata se v klasickém receptu neloupou, ale vadí-li vám slupky, můžete je jednoduchým trikem odstranit. Rajčata nařízněte do kříže, spařte vroucí vodou a slupky se snadno zbavíte.
Cukety
Do ratatouille použijte mladé, menší cukety, nejlépe zelenou i žlutou pro více barev na talíři. Je-li nezbytné zpracovat větší a starší cukety, zbavte je měkké části se semínky i slupky, která se u mladých plodů neloupe.
Mohlo by vás zajímat
Lilek
Přirozená hořkost lilku může někomu v ratatouille vyhovovat, ale chcete-li ji eliminovat, stačí nakrájený lilek před samotnou přípravou osolit, nechat asi 20 minut „vypotit“, opláchnout a osušit. Tento krok není třeba u menších, mladých lilků, u kterých se hořká příchuť ještě neprojevila. Lilky do ratatouille se neloupou, pouze se odkrojí oba konce.
Papriky
Chcete-li mít pokrm co nejpestřejší, použijte žlutou, oranžovou a červenou papriku zbavenou semínek a bílých vláken.
Cibule a česnek
Cibuli nakrájejte nahrubo nebo na tenká kolečka, česnek na drobno. Je možné použít jak klasickou žlutou cibuli, tak i červenou nebo šalotku.
Zkuste rychlé ratatouille podle tohoto videa:
Koření a bylinky
Sůl a čerstvě namletý pepř je u ratatouille samozřejmostí, dále přijde do pokrmu čerstvý tymián a rozmarýn, které se dusí společně se zeleninou. Na úplný závěr posypte zeleninu natrhanou čerstvou bazalkou. Výbornou chuť dodá pokrmu také oregano.
Rajčatová omáčka
Omáčka z rajčat v ratatouille není nutná, ale v případě, že pokrm chcete servírovat se sušší přílohou, jakou je třeba rýže nebo těstoviny, bude se hodit řidší konzistence. Použít můžete drcená rajčata z konzervy nebo rajčatové pyré podušené s trochou česneku, bazalky, soli a pepře. Omáčku můžete buď nalít pod zeleninu před pečením, nebo podušenou zeleninu s omáčkou smíchat a nechat pár minut prohřát.
S čím podávat ratatouille?
Ratatouille je v létě skvělým lehkým, zdravým a osvěžujícím pokrmem, který se může podávat i samostatně nebo s opečenou bagetkou. Hodí se ale také jako příloha k hovězímu, vepřovému, drůbežímu nebo jehněčímu masu i rybě. Může se servírovat s těstovinami, rýží nebo quinoou. Ve Francii se zeleninová delikatesa podává také jako náplň v tenké palačince.
Zdroje informací:
fromachefskitchen.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jídla z filmů: Připravte si ratatouille z pohádky, špagety pro Lady a Trampa nebo pizzu, kterou milovala Julia Roberts!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12