Pečeme s Ivou: Čas švestek, švestkových bublanin a koláčů. Upečme si jemné a vláčné buďáky, buchty plněné švestkami a mákem!
1. 9. 2022 Vaření
Přelom léta a podzimu se nese ve znamení bohaté úrody z našich zahrad a zahrádek. Dozrávají i švestky, nezbytné pro výrobu slivovice nebo povidel, úžasné na koláčích či v ovocných knedlících. A co teprve švestkové buchty, buďáky! Znáte?
Když pekařka promluví...
Buďáky či švestkance, slívance, švestkové buchty. Krajových (i rodinných) názvů mají mnoho, ale téměř vždy jde o kulaté nebo obdélníkové buchty z kynutého těsta plněné švestkami s mákem a cukrem. Aby bylo tohle „obyčejnější“ bramborové těsto lepší, vonavější, je vhodné přidat do něj vanilkový cukr, citronovou kůru i štávu. Díky sádlu bude těsto jemnější, vláčnější a buďáky jsou výborné i druhý den po upečení.
Co budeme potřebovat? Na těsto: 170-200 g vody (podle velikosti vejce, výsledné těsto musí být tužší), 1 vejce, 80 g zcela změklého sádla, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru, 1 lžíci citronové šťávy, špetku soli, 100 g nastrouhaných uvařených brambor, 300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky a 12 g čerstvého droždí
Náplň: půlené švestky, mletý mák, cukr
Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché) a na uhnětení těsta použijeme program bez předehřevu. Vodu přidávejte postupně, výsledné těsto by mělo být tužší – stáním pak trochu zřídne. Po uhnětení pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto vykynout.
Ručně nebo robotem: Ve vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme hladké těsto, které necháme asi 45 minut kynout. (Vodu přidávejte postupně, výsledné těsto by mělo být tužší – stáním trochu zřídne.)
Hotové těsto na stole zlehka propracujeme a rozdělíme na dílky. Jejich počet se bude řídit velikostí švestek do náplně. Naše zahrada nám dává jen ty obrovské, někdo je bude znát pod názvem „jugoslávské“, my proto z těsta připravujeme 16 slíváků a do každého dáváme půlku téhle obří švestky.
Těsto je měkké a tvárné, možná bude potřebovat při tvarování občas podsypat. Každý kousek v prstech roztáhneme, vložíme do něj půlku velké švestky, do důlku po pecce dáme 1-2 lžičky suchého máku s cukrem a těsto dobře uzavřeme. Položíme rovnou na plech s pečícím papírem, spojem dolů, tam budou buchty ještě kynout před pečením.
Obvykle stačí 30-40 minut, poté buďáky potřeme rozpuštěným sádlem nebo máslem a upečeme ve vyhřáté troubě (190°C / 15-17 minut). Hotové vytáhneme z trouby a horké, ještě na plechu, je několikrát za sebou potřeme směsí rozpuštěného másla s rumem, pak je teprve pocukrujeme.
Drobečky z ošatky:
-
Snažím se půlky švestek do těsta ukládat a balit tak, aby pak na plechu v buchtách ležely řeznou plochou nahoru. Mám jistotu, že šťáva, kterou během pečení uvolní, nenaruší spoj těsta pod buchtou a nevyteče mimo ni.
-
Máte-li na plnění buchet jen menší, klasické švestky, balte je těsta celé, naplněné mákem a cukrem.
-
Pokud máte rádi máku v náplni hodně, zabalte ho ke švestkám více a před uzavřením těsta ještě můžete zakápnout mák kapkou másla.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Komentáře
6. 9. 2022 13:05