Pečeme s Ivou: Čas švestek, švestkových bublanin a koláčů. Upečme si jemné a vláčné buďáky, buchty plněné švestkami a mákem!
1. 9. 2022 Vaření
Přelom léta a podzimu se nese ve znamení bohaté úrody z našich zahrad a zahrádek. Dozrávají i švestky, nezbytné pro výrobu slivovice nebo povidel, úžasné na koláčích či v ovocných knedlících. A co teprve švestkové buchty, buďáky! Znáte?
Když pekařka promluví...
Buďáky či švestkance, slívance, švestkové buchty. Krajových (i rodinných) názvů mají mnoho, ale téměř vždy jde o kulaté nebo obdélníkové buchty z kynutého těsta plněné švestkami s mákem a cukrem. Aby bylo tohle „obyčejnější“ bramborové těsto lepší, vonavější, je vhodné přidat do něj vanilkový cukr, citronovou kůru i štávu. Díky sádlu bude těsto jemnější, vláčnější a buďáky jsou výborné i druhý den po upečení.
Co budeme potřebovat? Na těsto: 170-200 g vody (podle velikosti vejce, výsledné těsto musí být tužší), 1 vejce, 80 g zcela změklého sádla, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru, 1 lžíci citronové šťávy, špetku soli, 100 g nastrouhaných uvařených brambor, 300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky a 12 g čerstvého droždí
Náplň: půlené švestky, mletý mák, cukr
Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché) a na uhnětení těsta použijeme program bez předehřevu. Vodu přidávejte postupně, výsledné těsto by mělo být tužší – stáním pak trochu zřídne. Po uhnětení pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto vykynout.
Ručně nebo robotem: Ve vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme hladké těsto, které necháme asi 45 minut kynout. (Vodu přidávejte postupně, výsledné těsto by mělo být tužší – stáním trochu zřídne.)
Hotové těsto na stole zlehka propracujeme a rozdělíme na dílky. Jejich počet se bude řídit velikostí švestek do náplně. Naše zahrada nám dává jen ty obrovské, někdo je bude znát pod názvem „jugoslávské“, my proto z těsta připravujeme 16 slíváků a do každého dáváme půlku téhle obří švestky.
Těsto je měkké a tvárné, možná bude potřebovat při tvarování občas podsypat. Každý kousek v prstech roztáhneme, vložíme do něj půlku velké švestky, do důlku po pecce dáme 1-2 lžičky suchého máku s cukrem a těsto dobře uzavřeme. Položíme rovnou na plech s pečícím papírem, spojem dolů, tam budou buchty ještě kynout před pečením.
Obvykle stačí 30-40 minut, poté buďáky potřeme rozpuštěným sádlem nebo máslem a upečeme ve vyhřáté troubě (190°C / 15-17 minut). Hotové vytáhneme z trouby a horké, ještě na plechu, je několikrát za sebou potřeme směsí rozpuštěného másla s rumem, pak je teprve pocukrujeme.
Drobečky z ošatky:
-
Snažím se půlky švestek do těsta ukládat a balit tak, aby pak na plechu v buchtách ležely řeznou plochou nahoru. Mám jistotu, že šťáva, kterou během pečení uvolní, nenaruší spoj těsta pod buchtou a nevyteče mimo ni.
-
Máte-li na plnění buchet jen menší, klasické švestky, balte je těsta celé, naplněné mákem a cukrem.
-
Pokud máte rádi máku v náplni hodně, zabalte ho ke švestkám více a před uzavřením těsta ještě můžete zakápnout mák kapkou másla.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak usmažit koblihy. Oblíbenou masopustní delikatesu lze připravit i ve zdravější variantě
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Ochutnejte nejlepší švestkové koláče. Poradíme, jak upéct oblíbený moučník plný sladkého ovoce a lahodné drobenky
Komentáře
6. 9. 2022 14:05