Oblíbená španělská snídaně ze staršího pečiva: Opečený chléb potřený olivovým olejem a rajčaty je levná delikatesa
30. 8. 2022 Vaření
Dáváte přednost raději slaným snídaním před těmi sladkými? Pokud vám dochází inspirace, zkuste se nasnídat stejně jako ve Španělsku. Jejich opečený chléb s rajčaty známý jako Pan con Tomate připomíná italskou bruschettu, pro Španěly je ale společně s koblížky churros jednou z nejoblíbenějších snídaní.
Snídaně po katalánsku
Španělský pokrm Pan con Tomate v překladu znamená prostě jen chléb s rajčaty a stejně jako jednoduchý je jeho název, tak obyčejný je i pokrm. Jde o skromné letní jídlo, u něhož hrají roli hlavně kvalitní suroviny – tedy křupavý chléb, čerstvá sladká rajčata a extra panenský olivový olej. Na těchto opečených toastech obložených rajčatovou směsí možná na první pohled není nic zvláštního a trochu se podobají i našim topinkám potřeným česnekem, Španělé ale tento pokrm naprosto milují. Připravuje se po celém Španělsku, původem ale pochází z Katalánska, kde je znám jako pa amb tomàquet.
Mohlo by vás zajímat
Trochu jako italská bruschetta
I když se řadí mezi španělské tapas – tedy malé jednohubky, které si Španělé dávají jako chuťovku v barech k různým drinkům, Pan con Tomate mají ve Šapnělsku nejraději na snídani. Toasty na různé způsoby se řadí vůbec mezi oblíbené španělské snídaňové pokrmy. Kromě nich se tu snídaně neobejde bez hrnku kávy nebo čaje a sklenice pomerančového džusu. Toast s rajčaty je ale přímo úžasný a osloví i ty, kteří si na snídani dávají raději něco sladkého. Navíc jsou tyto rajčatové chlebíky ideálním lékem na ranní kocovinu.
Jednoduchá snídaně ze čtyř surovin
Příprava rajčatového chleba s rajčaty je neskutečně jednoduchá a potřebujete na něj jen čtyři základní ingredience – chléb, olej, rajčata a česnek. Původně šlo o variantu, jak využít starý chléb – rajčata a olivový olej jej totiž příjemně zvláčnily, takže se dal ještě jíst.
Nyní se ale pokrm připravuje z čerstvého chleba, který se opeče v toustovači nebo v troubě pod grilem, aby byl krásně křupavý a tvořil dokonalý protiklad k rajčatům. Může to být klasický bílý „tousťák“, lepší však je bílý venkovský chléb, ale klidně to může být i tmavý chléb nebo polovina bagety. Opečený chléb se pak jednoduše potře česnekem jako naše topinky a důkladně pokape olivovým olejem.
Vylepšete toasty španělskou sušenou šunkou
Pan con Tomate má po celém Španělsku i různé vylepšené varianty. V některých receptech se rovnou do rajčat přimíchává rozdrcený česnek společně s sherry octem, někdy se do směsi pro zvýraznění chutí vmíchávají i nasekané slané ančovičky a toasty se také zdobí bylinkami (pažitkou nebo petrželkou). Nejčastěji se však chléb s rajčaty navíc obkládá španělskou sušenou šunkou jamón, která je buď nakrájená na tenké plátky nebo nasekaná na drobounké kostičky. V kombinaci se svěžími rajčaty je to opravdu lahoda. Tak vyzkoušejte a aspoň trochu se tak přeneste do španělského prosluněného léta.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Španělské chuťovky tapas měly původně chránit víno před hmyzem. Dnes jsou běžnou nabídkou restaurací
Italské crostini připomínají opečené obložené chlebíčky. Poradíme s jejich přípravou
Snadný, rychlý a vynikající BLT sendvič: Víte, co se ukrývá pod tajemnou zkratkou a jak si sendvič připravit?