Polský bigos: Variace na zelňačku s masem, houbami, klobásou, sušenými švestkami a slaninou chutná božsky
31. 8. 2022 Vaření
Polská kuchyně nám je docela blízká, vždyť hodně Čechů letos vyrazilo na dovolenou právě k Baltu! A možná právě tam ochutnali pravý polský bigos. Směs zelí, masa, hub a švestek dohromady chutná fantasticky. Připravte si toto skvělé jídlo.
Co je bigos
Bigos je polské národní jídlo a jeho příprava je poměrně časově náročná. Je potřeba trochu toho plánování. Guláš totiž budete vařit tři dny, každý den asi hodinu. Samozřejmě můžete proces i zrychlit. Pokud ale chcete skutečnou delikatesu, počkat si, se vypatí.
Polskou kuchyni ovlivnila hlavně česká, německá a maďarská kuchyně a na pokrmech to je hodně vidět. Co se týká samotného bigose, jedná se o směs masa, zelí, cibule, špeku, hub, švestek a koření, až to tak trochu připomíná styl eintopf neboli „co dům dal". Bigos má spoustu variant. Zatímco švestky, houby, případně červené víno v receptu nejsou nutností, zelí je základ. A ne jedno.
Mělo by být nejen kysané, ale i čerstvé. Jak už jsme zmínili, také masa by mělo být v bigosi několik druhů. Příkladem je hovězí kližka a vepřové žebro. Může se ale jedna i o vepřovou krkovici nebo plec. Bigos původně využívali lovci a formani na cestách a výpravách, aby je prohřál a dodal jim energii. Se solí zacházejte opatrně, obzvlášť pokud jsou v receptu uzeniny, které jsou slané. Dosolujte raději až na závěr přípravy.
Mohlo by vás zajímat
Co budete potřebovat na bigos
Jak už jsme uvedli, receptů je spousta. Vyzkoušejte třeba tento. Potřebovat budete: 300 g uzené slaniny, 200 g hovězího masa, 300 g vepřové krkovičky, 200 g telecího nebo vepřového plecka, 1 kg kysaného zelí, 50 g sušených hub, 1 litr vody, 1 bobkový list, 2 nové koření, 4 kuličky pepře, 120 g sušených švestek, kyselé jablko, pepř a sůl.
Jak na to? Do velkého hrnce se silným dnem dejte slaninu (bez kůže a chrupavek) pokrájenou na 1,5cm kostky a smažte ji na mírném ohni. Občas zamíchněte a nezapomeňte vždy hrnec přikrýt. Smažte asi 10-15 minut, dokud se slanina nerozpustí a nezhnědne. Pak přidejte maso nakrájené na 2cm kostky, přidejte sůl, pepř a opékejte zakryté na středním plameni zhruba 20 minut. Občas promíchněte.
Výsledkem má být hnědé dobře propečené maso. Pak zvyšte plamen a postupně přidávejte kysané zelí bez šťávy, vařte odkryté. Přidejte houby, bobkový list, nové koření a pepř. Zalijte vroucí vodou, promíchněte a přiveďte k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte zhruba hodinu. Čas od času promíchejte. Nechte vychladnout a dejte na chladné místo.
Druhý den bigos zahřejte, přiveďte k varu, snižte plamen a přikryté vařte zhruba 1 hodinu. Občas promíchejte. Nechte vychladnout a dejte do chladu. Poslední den přípravy je čas na švestky. Omyjte je a nakrájejte je na menší kousky. Jablko oloupejte (jádřince dejte pryč), nakrájejte na čtvrtky, a pak nadrobno. Dejte jablko i švestky do uvařeného bigose. Přikryté duste zhruba 45 minut. Toto byl tradiční delší postup. Pokrm můžete samozřejmě připravit i bez odležení. Postupujte stejně, po dokončení prvního kroku přidejte do jídla ovoce a provařte. Doporučujeme dělat pokrm v pomalém hrnci!
Jak dlouho vydrží bigos
Bigos ovšem skvěle chutná rozleželý. Dokonce mnohem lépe,než je tomu u guláše. Případně můžete dolít trochu vína a ohřát. Bigos můžete skladovat v lednici maximálně 3 dny. Podávat ho můžete třeba s dobrým chlebem.
Zdroje informací:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/832-polsky-bigos/
https://vysocina.rozhlas.cz/polske-narodni-jidlo-bigos-8208960
https://www.kwestiasmaku.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Komentáře
17. 12. 2022 20:44
17. 12. 2022 20:40
Chci vědět, jestli je opravdu potřeba 30 dkg uzené slaniny? Děkuji. Alena
31. 8. 2022 11:54