6 skvělých tipů, jak využít obyčejnou cibuli: Dokonalá je v polévce, slaném koláči i v pomazánce
5. 9. 2022 Vaření
Cibule je výbornou a nepostradatelnou ingrediencí. Můžete si ji připravit na spoustu způsobů. Máme pro vás levné recepty, ve kterých cibule báječně vyniká.
Cibule na talíři
Cibule je obyčejná běžně dostupná surovina s neobyčejně širokým využitím. Připravíte si ji čerstvou, vařenou, smaženou i pečenou. Každá podoba má jinou chuť. Když je syrová, je mírně štiplavá, ta osmažená zase krásně nasládlou. Pak se hodí pro kohokoliv.
Mohlo by vás zajímat
Cibulové kroužky
Cibulové kroužky zaujmou i ty, kteří se vyhýbají štiplavé chuti cibule. Když ale cibuli nakrájíte na kolečka a osmažíte je, získáte sladkou chuť, kterou si zamilují i děti. Obzvlášť, když k nim nabídnete kečup. Možné je ale zvolit i nějaký dip.
Mohlo by vás zajímat
Cibulový koláč
Za pár korun také pořídíte cibulový koláč, který nasytí celou rodinu. Připravte si třeba tento alsaský cibulový koláč navrchu se zakysanou smetanou (variantou je i tvaroh), spoustou cibule, slaninou, sýrem (skvělý je ementál, můžete zvolit třeba i goudu). Koláč provoňte bylinkami, ať už směsí koření na pizzu, nebo si připravte vlastní směs s některými z těchto bylinek a sušené zeleniny: oregano, česnek, bazalka, cibule, paprika sladká, černý pepř a saturejka.
Cibulová pizza z listového těsta
Variantou je také pizza se základem z listového těsta. Navrch pak dáte kopec cibule, kterou posypete sýrem a bylinkami. Může se jednat třeba o bazalku, oregano, skvělý je i sušený česnek. Hotová je za chvilku.
Náš tip: Připravte si podle našeho videoreceptu pravou francouzskou cibulačku:
Cibulová polévka
Cibulová polévka většinou nevyvolává úsměv na tváři, ale tuhle polévku s rajčaty stačí vyzkoušet a změníte názor. Cibulových polévek je několik variant, tato je výrazněji odlišná, právě díky rajčatům. Teď je jejich doba, což znamená, že ušetříte. Možná máte možnost využít vlastní cibuli ze záhonu a rajčata z keříku. Polévka mnohem lépe chutná, když využijete vývar (ať už z kostí nebo zeleniny). Můžete si dopředu udělat i větší množství, nabalíčkovat ho a zmrazit, a pak vždy využít, když právě budete potřebovat. Když dobře připravíte cibuli a doplníte pepřem a solí, nebudete potřebovat kupované polévkové koření. Navrch můžete dát posekané listy celeru, pažitku, nebo třeba petrželku.
Mohlo by vás zajímat
Cibulový chléb
Pokud máte rádi čerstvé pečivo, nejlépe to domácí, vyzkoušejte cibulový chléb. Podle ohlasů krásně provoní celou domácnost. Je rychlý, snadný a výborný. Můžete ho pozměnit o 3-4 velké prolisované stroužky česneku a hrst dýňových semínek.
Cibulová pomazánka
Cibulová pomazánka je plná vitamínů, protože se využívá tepelně nezpracovaná cibule a přísun cenných obsažených látek je tak mnohem bohatší. Vyzkoušejte třeba pomazánku s třemi druhy cibulí. Nejenže skvěle vypadá, ale i výborně chutná. Místo taveného sýru a pomazánkového másla můžete využít tvaroh a pomazánka bude ještě zdravější. Navrch ji můžete ozdobit snítkami petrželky. Pokud si vyrazíte na houby, můžete si připravit i tuto cibulovou pomazánku s houbami. Je trochu časově náročnější, vzhledem k přípravě hub a smažení vajec, pak je ji třeba vychladit. Ve výsledku ale budete velmi rádi, že jste si tuhle dobrotu připravili.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme za vás: 6 triků, které mají zabránit slzám při krájení cibule. Pomáhá víc chleba nebo mrazák?
Oběd na neděli: Připravte si voňavé senegalské kuře na cibuli a citrónu, doplněné olivami
Chyby při přípravě bramborového salátu: Pozor dejte na kvalitu ingrediencí i čistotu