Falešný "rybí salát" nebo vlašák z květáku chutnají skvěle a jsou zdravější než originály
7. 9. 2022 Vaření
Když je květák v akci, jde o levnou zeleninu, kdy z jedné hlávky získáte spoustu jídla. Nemusíte z něj připravovat pouze mozeček nebo jej smažit v trojobalu. Falešný rybí salát z květáku je jednou z možností, jak tuto báječnou zeleninu využít.
Co ještě potřebujete vědět o květáku?
Květák patří do stejného rodu jako kapusta, brokolice, nebo také růžičková kapusta. Přestože si ho nejčastěji vybavíte v klasické bílé barvě, je k sehnání v několika dalších. Květák v zelené barvě si můžete splést s brokolicí. Tato zelenina může mít kromě zelené a typicky bílé barvy, také barvu žlutou a fialovou. Květák si můžete dopřát po celý rok, je totiž k sehnání v odrůdách: zimní, raná, letní a letně podzimní.
Přestože nabízí vysoké množství vitamínu C, z minerálních látek je významný obsah draslíku a vápníku a také je třeba zmínit velké množství vlákniny, přesto není vhodný pro všechny osoby. Na pozoru by před ním měly být osob trpící dnou, protože obsahuje hodně kyseliny močové. Květák je třeba velmi důkladně umývat, jinak můžete cítit nepříjemný zápach. Květák může patřit mezi potraviny, které v syrovém stavu můžou způsobovat nadýmání a plynatost. Pokud ale konzumujete hodně vlákniny (z ovoce, zeleniny, obilovin), organismus na ni nejspíš bude připraven.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit falešný rybí salát z květáku
Na falešném rybím salátu z květáku si můžete pochutnat při večeři. Jeho kouzlo je v ingrediencích. Když chcete docílit toho, aby byl salát krásně křupavý, nesmíte květák rozvařit. Sáhněte po kvalitním bílém jogurtu, dobré zakysané smetaně a skvělé dijonské hořčici. Přidejte i mrkev a sterilované nebo kvašené okurky. Někdo si ale "rybí salát" nedokáže představit bez sterilovaného hrášku, tak na něj nezapomeňte.
Co budete na tento salát potřebovat? Připravte si asi polovinu menšího květáku, 1,5 mrkve, 2 střední kyselé okurky, 1 cibuli, 2 vařená vejce, pepř a sůl. Volitelné: vrchovatá lžíce sterilovaného hrášku. Na zálivku využijete zhruba 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce bílého tučného jogurtu, 1 lžíci dijonské hořčice a šťávu z 1/2 citrónu.
Očištěnou mrkev vařte v hrnci s vodou asi 3 minuty a pak asi na minutu přidejte růžičky květáku. Zelenina musí zůstat křupavá. Uvařte vejce natvrdo. Všechny tyto ingredience nechte vychladnout. Květák a vejce nastrouhejte nahrubo, mrkev a okurky najemno. Vše dejte do misky, promíchejte spolu s jemně nasekanou cibuli, případně přidejte hrášek, opepřete, osolte. Salát dokončete přípravou zálivky. Pro zálivku smíchejte smetanu, jogurt, hořčici a citrónovou šťávu. Po promíchání ji spojte se salátem a vše dejte do lednice vychladit. salát podávejte s čerstvým pečivem.
A máte-li rádi vlašák, zkuste jeho falešnou verzi z květáku!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho vařit vejce naměkko, nahniličku nebo natvrdo?
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo