Vídeňská houbová omáčka podle Viléma Vrabce chutná božsky a připravená je do půlhodinky
7. 9. 2022 Vaření
Nedáte dopustit na ověřené recepty od slavných autorů kuchařek? Pokud se chystáte uvařit nějakou tradiční specialitu, je nejlepší zalistovat v klasických kuchařských knihách od Rettigové, Sandtnerky nebo Viléma Vrabce. Ten nebyl jen mistrem studené kuchyně, i receptů na poctivé omáčky najdete v jeho knihách nepočítaně. Nyní určitě nejvíc oceníte ten na houbovou.
Univerzální česká omáčka
Houbová omáčka patří mezi klasickými českými omáčkami k nejoblíbenějším. Zřejmě za to může naše vášeň pro houbaření, připravujeme ji obvykle na vrcholu houbařské sezony. Když se nám ale při sběru zadaří natolik, že si můžeme houby usušit i do zásoby, s radostí si ji uvaříme kdykoliv během roku.
Ta ze sušených hub je dokonce i mnohem voňavější. Houbová omáčka je zkrátka nejen ideálním pokrmem, do něhož využijete houby, ale jednou z nejaromatičtějších omáček. Navíc je vynikající i bez masa a hodí se k ní spousta příloh. Kromě knedlíků to mohou být i těstoviny, noky nebo klidně rýže, noky nebo brambory.
Mohlo by vás zajímat
Do správné houbovky patří hříbky
Pro dokonalou houbovou omáčku je důležité vybrat správné houby. Z babek udělejte smaženici nebo je vhoďte do bramboračky, do omáčky se nejvíc hodí pevnější houby, jako jsou hřiby praváci, lišky, křemenáče nebo kozáky. Ty je nutné nejprve osmahnout na másle či na sádle, případně i společně s nasekanou cibulkou.
Už chuť samotných hub je vynikající, pokud byste ale omáčku přece jen chtěli nějak vylepšit, můžete houby zakápnout trochou bílého vína či brandy a nebo k nim přidat bylinky. Výborně se hodí třeba tymián, majoránka, petrželka nebo pažitka. Ochutit ji můžete také kmínem, novým kořením, bobkovým listem či jalovcem. Vůbec to ale není nutné, jen houby dodají omáčce chuti až až.
Mohlo by vás zajímat
Omáčku zjemněte smetanou
Kromě hub nesmí v omáčce chybět nějaká tekutina. Místo vody je ovšem lepší použít vývar, který jí dodá další rozměr chuti. Nejlepší je samozřejmě houbový, výborně ale poslouží i zeleninový, kuřecí nebo hovězí. Ta nejlepší houbová omáčka musí být nádherně jemná, hladká a hlavně smetanová. Pro opravdu poctivou omáčku použijte tučnou smetanu ke šlehání, chcete-li ji ale trochu odlehčit a osvěžit, nahraďte je co nejtučnější kysanou smetanou. Nejlepší je hustá 30% crème fraîche. Pokud vám u omáčky vyhovuje kyselá chuť, můžete ji podpořit trochou citronové šťávy.
Jak na houbovku podle Viléma Vrabce?
I když se v poslední době vymýšlejí různé zlepšováky, v některém případě je lepší se spolehnout na prověřené recepty starých kuchařských mistrů. Pokud si tedy chcete připravit tu pravou houbovou omáčku jako od babičky, zkuste to právě podle receptu slavného autora, kuchaře a zakladatele významné kuchařské školy Viléma Vrabce.
Budete potřebovat: 50 g másla, 50 g hladké mouky, 20 g cibule, 1 l vývaru, 150 g čerstvých hub, 30 g másla, 10 g nadrobno nasekané cibule, petrželku, citronovou šťávu a 60 ml smetany.
Postup: Čerstvé houby očistěte, omyjte a nakrájejte na tenké plátky. V kastrolku pak rozpusťte 30 g másla, přidejte na něj trochu nasekané petrželky a cibuli nasekanou nadrobno. Nechte ji trochu zpěnit a pak přisypejte do kastrolu houby pokapané citronovou šťávou a krátce je poduste pod pokličkou.
Mezitím si připravte omáčkový základ. Z másla a mouky si připravte světlou jíšku. Případně můžete do jíšky přidat i cibuli. Kastrol s jíškou stáhněte z plotny a za stálého míchání přilévejte do jíšky pomalu část studeného vývarů. Promíchávejte, aby byla omáčka hladká, teprve pak přilijte zbytek vývaru a opět promíchejte. Postavte zpět na oheň a za stálého míchání omáčku asi 20 minut povařte. Pak do ní přidejte dušené houby, osolte, opepřete a ještě asi 5 minut povařte a nakonec omáčku zjemněte smetanou.
Náš tip: Pokud si nechcete dávat omáčku s masem, ale samotná vám připadá moc obyčejná, zkuste ji podávat s vajíčkem, nejlépe ztraceným neboli zastřeným.
Nedáte-li dopustit na prověřené domácí recepty, zkuste houbovou omáčku podle Jitky:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Velká houbová mapa 2022: Víme, kam zajít na bedly, kam na praváky a kde roste kotrč
Mistr studené kuchyně Vilém Vrabec: Poznejte životní dráhu kuchaře, který učil i Vlastu Buriana
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Komentáře (2)
Vypadá naprosto báječně a přesně tak jak vypadat má. Já z čerstvých hub nedělám, máme raději sušené, ale jinak se houbová omáčka u nás dělá úplně stejně - krom té petrželky. A je moc dobrá.