Fantastický hovězí houbový guláš: Připravuje se jednoduše a chutná božsky i ve variantě bez mouky
9. 9. 2022 Vaření
Houbová sezóna se konečně naplno ozývá, a tak si můžeme užívat pokladů lesa. Hovězí guláš s čerstvými nebo mraženými houbami je výbornou možností, jak potěšit chuťové buňky všech milovníků masa. Zjistěte, jak ho připravit ve skvělé variantě.
Jaké houby využít do guláše
Když v dnešních dnech zajdete do lesa, nejspíš si košík dobrých hub domů odnesete. Do guláše jsou ideální pevné houby, jako je hřib hnědý, případně praváci, které svou strukturou krásně doplní maso. Můžete k nim pro zjemnění přidat i suchohřib babku, klouzky. Zkrátka podobnou směsí nic nezkazíte. Vždy by se mělo jednat o houby, které bezpečně poznáte. Možná právě takovouto směsku si mrazíte a v zimním období ji pak jen vytáhnete z mrazáku (nejlépe předvařenou) a můžete si připomenout krásné léto a podzim.
Náš tip: Takto si připravíte guláš pouze z hub podle videoreceptu:
Jak na hovězí houbový guláš
Na hovězí guláš se hodí plecko, případně kližka. Kromě 400 g hovězího masa budete na přípravu potřebovat 300 g hub. Pokud budete využívat sušené, nechte houby alespoň čtvrt hodiny namočené v hrnku horké vody. Dále budete potřebovat hovězí vývar na podlití (zhruba 200 ml), 1 velkou cibuli, 1 lžíci mleté papriky, 30 g protlaku, 2 lžičky sádla pod cibuli, 2 větší stroužky česneku, lžíce hladké mouky, lžičku drceného kmínu, pepř a sůl dle chuti. Volitelné: feferonka, tymián nebo majoránka.
Jak na to: Očištěnou cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte ji na rozehřátém sádle dosklovata. Maso nakrájejte na kostky, opepřete a osolte a přidejte ho k cibuli. Míchejte a restujte, dokud se maso nezatáhne. Přidejte kmín a papriku, rozdrcený česnek, promíchněte a hned zalijte vývarem. Dolévejte ho postupně, záleží, kolik chcete omáčky. Můžete přidat protlak. Nechte dusit pod pokličkou. Pokud máte čerstvé nebo sušené houby, přidejte je na posledních 20 minut, mražené houby (které už byly předvařené) můžete přidat ke konci vaření, až když bude maso měkké.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…
Nakonec můžete guláš poprášit moukou a tak ho zahustit. Pokud ji nechcete použít, můžete do něj deset minut před dovařením nastrouhat jednu oloupanou bramboru, jindy můžete využít kousek nastrouhaného chleba. Milovníci bylinek mohou přidat majoránku nebo tymián. Navrch můžete posypat guláš ještě petrželkou, případně pokrájenou cibulí (jarní cibulkou), pokud to tak máte rádi. Můžete vyzkoušet i tuto verzi hovězího houbového guláše.
K hovězímu houbovému guláši se hodí knedlík, rýže, těstoviny nebo i parádní bramborové noky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat fazole? Důležitý je výběr odrůd a správný postup při pěstování i sklizni
Encyklopedie hub: Zásobte se v lese na zimu. Nasbírejte si tyto houby a my vám poradíme, kam s nimi v kuchyni
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu