Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

hovězí houbový guláš
Zdroj: Toprecepty, mika59

Houbová sezóna se konečně naplno ozývá, a tak si můžeme užívat pokladů lesa. Hovězí guláš s čerstvými nebo mraženými houbami je výbornou možností, jak potěšit chuťové buňky všech milovníků masa. Zjistěte, jak ho připravit ve skvělé variantě.

Jaké houby využít do guláše

Když v dnešních dnech zajdete do lesa, nejspíš si košík dobrých hub domů odnesete. Do guláše jsou ideální pevné houby, jako je hřib hnědý, případně praváci, které svou strukturou krásně doplní maso. Můžete k nim pro zjemnění přidat i suchohřib babku, klouzky. Zkrátka podobnou směsí nic nezkazíte. Vždy by se mělo jednat o houby, které bezpečně poznáte. Možná právě takovouto směsku si mrazíte a v zimním období ji pak jen vytáhnete z mrazáku (nejlépe předvařenou) a můžete si připomenout krásné léto a podzim.

Náš tip: Takto si připravíte guláš pouze z hub podle videoreceptu:

Jak na hovězí houbový guláš

Na hovězí guláš se hodí plecko, případně kližka. Kromě 400 g hovězího masa budete na přípravu potřebovat 300 g hub. Pokud budete využívat sušené, nechte houby alespoň čtvrt hodiny namočené v hrnku horké vody. Dále budete potřebovat hovězí vývar na podlití (zhruba 200 ml), 1 velkou cibuli, 1 lžíci mleté papriky, 30 g protlaku, 2 lžičky sádla pod cibuli, 2 větší stroužky česneku, lžíce hladké mouky, lžičku drceného kmínu, pepř a sůl dle chuti. Volitelné: feferonka, tymián nebo majoránka.

Jak na to: Očištěnou cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte ji na rozehřátém sádle dosklovata. Maso nakrájejte na kostky, opepřete a osolte a přidejte ho k cibuli. Míchejte a restujte, dokud se maso nezatáhne. Přidejte kmín a papriku, rozdrcený česnek, promíchněte a hned zalijte vývarem. Dolévejte ho postupně, záleží, kolik chcete omáčky. Můžete přidat protlak. Nechte dusit pod pokličkou. Pokud máte čerstvé nebo sušené houby, přidejte je na posledních 20 minut, mražené houby (které už byly předvařené) můžete přidat ke konci vaření, až když bude maso měkké.

Houby

Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…

Nakonec můžete guláš poprášit moukou a tak ho zahustit. Pokud ji nechcete použít, můžete do něj deset minut před dovařením nastrouhat jednu oloupanou bramboru, jindy můžete využít kousek nastrouhaného chleba. Milovníci bylinek mohou přidat majoránku nebo tymián. Navrch můžete posypat guláš ještě petrželkou, případně pokrájenou cibulí (jarní cibulkou), pokud to tak máte rádi. Můžete vyzkoušet i tuto verzi hovězího houbového guláše.

K hovězímu houbovému guláši se hodí knedlík, rýže, těstoviny nebo i parádní bramborové noky.

Recepty k tomuto článku

Související obsah