Holka u plotny radí: Křehké jablečné rohlíčky obalované ve vanilkovém cukru provoní celý dům a velmi snadno se připravují
12. 9. 2022 Vaření
Když máte chuť na něco sladkého, nebo chcete pohostit návštěvu rychlou a snadnou dobrotou, vsaďte na tyhle jablečné rohlíčky. Jsou nádherně křehké, a přitom díky jablkům v těstě zároveň i vláčné. A příprava je velmi snadná!
Jablečné moučníky
Jablečné moučníky patří mezi velmi vděčné dobroty. Upotřebíte do nich přebytek ovoce, dodáte moučníku nějaké ty vitaminy a vlákninu a ještě sladkost díky jablkům získá na vláčnosti. Jablečný štrúdl, perník nebo žemlovka jsou velmi známé, ale už jste zkusili rohlíčky, obalované ve vanilkovém cukru?
Do těsta samotného se žádný cukr nedává, a přesto je díky jablkům a skořici příjemně sladké. Závěrečné obalení v moučkovém cukru s vanilkou je klasická pověstná "třešnička na dortu". Diabetici mohou tento krok případně vynechat. I tak si pochutnají všichni.
Recept na křehké jablečné rohlíčky jsem kdysi objevila ve vánočním speciálu jednoho časopisu. Rohlíčky byly zařazeny mezi cukroví, ale osobně to nedoporučuji. Nesnesou totiž dlouhé skladování. V perfektní kondici vydrží tak 3 dny. Ale nejlepší jsou první nebo druhý den, to se doslova rozplývají na jazyku!
Recept z časopisu jsem si malinko upravila, v původní verzi byl v těstě 1 skořicový cukr. Místo něj dávám do těsta jen trochu skořice. Ale zkusit můžete obě varianty.
Mohlo by vás zajímat
Recept na křehké jbalečné rohlíčky
Na těsto budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 3 lžičky kypřicího prášku, trochu skořice (nebo 1 skořicový cukr), 150 g nahrubo nastrouhaných jablek a 200 g nahrubo nastrouhaného chladného másla. Jak na to? Všechny suroviny na těsto smíchejte, zabalte do koule a nechte v chladu 20-30 minut. Pak z těsta odtrhávejte kousky a tvaruje z nich v dlani větší rohlíčky (asi tak 7 cm) a klaďte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 170-180 C asi 15-20 minut. Ještě vlažné rohlíčky obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Moje tipy:
- Rohlíčky můžete nechat i zcela bez cukru, sladké jsou díky jablkům.
- Těsto je trochu "mazlavé", zejména před vychlazením, ale nelekejte se toho a nic nepřidávejte. Rohlíčky nebudou mít dokonalý tvar, ale zato mají dokonalou chuť!
- Nejlepší jsou rohlíčky v den upečení nebo druhý den. Můžete je ale klidně i zamrazit.
- Do rohlíčků lze využít padaná, ale zdravá, jablíčka ze zahrádky.
- Z jedné várky těsta uděláte asi 40 kousků (záleží na velikosti rohlíčků).
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jednoduchý švestkový koláč voní skořicovou drobenkou a velmi snadno se dělá
Holka u plotny radí: Jak na nejlepší žemlovku? Zkuste to bez rohlíků a přidejte smetanu a rum!
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Komentáře
12. 9. 2022 20:07