Dvě méně známé delikatesy z hroznového vína: Vinné želé nebo šampaňské ledové kuličky chutnají božsky
13. 9. 2022 Vaření
Hroznové víno patří mezi oblíbené druhy ovoce, pro jeho sladkost je milují hlavně děti. Jedním z jeho hlavním předností je, že je v obchodech seženete po celý rok. Jeho hlavní sezona je ovšem na podzim. Právě tehdy jsou k dostání i u nás vypěstované malé kulaté plody. Jak je využít, když výrobu vína neplánujete?
Jak využít hroznové víno
Hroznové víno je vynikající ovoce, které se nejlépe mlsá samotné, můžete je využít ale i do různých pohárů, nepečených dezertů, ale třeba i koláčů, masových pokrmů nebo salátů. Co ale dělat, když na své zahrádce sklidíte nebo od někoho dostanete větší množství hroznového vína, ale nedisponujete vinařským lisem ani sklípkem? Možností, jak naložit s přebytkem sladkých kuliček je spousta. Vynikající je z nich třeba šťáva nebo mošt, pokud si je chcete uložit i na zimu, můžete je zavařit ve formě šťávy, kompotu nebo marmelády a výborně se hodí na zamražení.
Mohlo by vás zajímat
Hroznovému vínu zmrazení jen prospěje
Většině druhů ovoce mražení příliš nesvědčí a pokud je chcete třeba později použít, musíte řešit problémy s trochu „rozblemcanými“ plody, které málokdy chutnají tak dobře jako čerstvé. S hroznovým vínem je to ale trochu jinak a mražení mu jen prospívá. Zmražení zintenzivní sladkost plodů a uvnitř každé kuličky se vytvoří takový hroznový sorbet. Mražené víno je nejen dokonalým osvěžením, ale i výbornou chuťovkou, kterou si můžete vychutnávat samotnou nebo ji vhodit do skleničky s vínem, vinným střikem, proseccem nebo nějakým jiným drinkem.
Na mražení se hodí jak bílé, tak fialové nebo červené hrozny. Zamrazit můžete rovnou celý hrozen nebo jednotlivé otrhané kuličky. Ovoce jen nezapomeňte před mražením opláchnout. Pak je nechte jen chvíli oschnout a můžete je ve vhodném sáčku vložit do mrazáku.
Náš tip: Ještě před mrazením můžete kuličky nechat přes noc odležet v proseccu, šampaňském nebo jiném perlivém víně. Pak je ještě obalte v krystalovém cukru a dejte do mrazáku. Vznikne vám dokonalá chuťovka – šampaňské ledové kuličky.
Zavařte si víno ve formě rosolu
Pokud byste si chtěli uchovat chuť vína i na podzimní měsíce, můžete je zavařit třeba ve formě vynikajícího vinného želé. Hroznový džem občas mívá trochu mdlou chuť, na vyšší úroveň ho ovšem povýšíte, když jej dochutíte aromatickým kořením. Dostanete tak vynikající delikatesu s nádechem blížícího se podzimu. Hotové želé si pak vychutnáte nejen ráno na opečeném toastu místo marmelády, ale můžete ho použít i do omáčky k pečenému masu, hlavně ke zvěřině. A jak na to?
Budete potřebovat: 1,3 kg hodně zralých červených hroznů, 1/2 šálku jablečného octa, 1 lžičku hřebíčku, 2 lžičky skořice.
Postup: Hrozny omyjte, zbavte stopek, vložte do hrnce a důkladně rozmačkejte. Přidejte ocet, hřebíček a skořici. Přiveďte k varu, přikryjte a za častého míchání vařte 10 minut, aby se hrozny rozvařily. Rozdrcené ovoce vložte do cedníku či síta vyloženého plátnem a šťávu přeceďte. Pak si odměřte 4 šálky šťávy, přidejte k nim 7 šálků cukru a 2 lžíce pektinu. Šťávu a cukr dejte do velkého hrnce a důkladně promíchejte. Přiveďte k varu a za stálého míchání ihned přidejte pektin. Přiveďte k plnému varu a vařte 30 sekund nebo dokud teplota nedosáhne 100 °C. Odstavte z ohně a odstraňte veškerou pěnu, která se vytvoří. Abyste zabránili tvorbě pěny, můžete ještě po přidání cukru vmíchat do směsi ½ lžičky másla nebo margarínu. Horké hroznové želé přelijte do horkých sterilizovaných sklenic. Otřete okraje sklenic a zavíčkujte. Sklenice otočte a nechte želé vychladnout. Můžete je případně sterilovat pro delší trvanlivost.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
2 varianty uzení masa v udírně: Jakou zvolit teplotu na studený a teplý kouř
Hitem Tik Toku je tohle křupavé ovoce na špejli: Jak připravit „skleněné“ banány, melouny či hrozno?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Víno jako koření při vaření: Jak na opojně skvělé omáčky, rizota či dezerty?
Jak zpracovat hrozny? Uvařte si z něj netradiční džem, lahodný sirup nebo připravte kandované hrozny