Jak skvěle nasušit jablka na křížaly: Pro perfektní výsledek stačí dodržet těchto 8 pravidel
16. 9. 2022 Životní styl
Nadbytek soli, nezdravého tuku a cukru je velkým problémem především jedná-li se o nezdravé stravovací návyky dětí. Využijte sezónu jablek nejen pro zavařování, marmelády a mošt, ale také pro vytvoření zásoby zdravého mlsání v podobě sušených jablek, tzv. křížal.
Jaká jablka na křížaly použít?
Ne každý druh jablek je na sušení vhodný. Plody by měly být dostatečně zralé, nikoli přezrálé, s vyšším obsahem cukru, bez známek hniloby, červů a dalších vad. Na sušení se také nehodí moučná jablka, ze kterých by křížaly byly příliš lámavé. Obecně se dá říci, že je dobré vybrat letní a podzimní odrůdy, které nejsou příliš vhodné k běžnému skladování.
Pravidla pro výrobu dokonalých křížal
- Při práci použijte jednorázové kuchyňské rukavice, abyste na jablka nepřenesli nežádoucí mikroorganismy, které by mohly celou várku křížal znehodnotit.
- Kupovaná jablka jsou většinou chemicky ošetřená a je lepší je oloupat. U domácích plodů toto řešit nemusíte.
- Aby byly křížaly usušené všechny stejně, musí být jablka nakrájená na stejně silné plátky. Toho docílíte kráječem plátků.
- Chcete-li mít výsledek šťavňatější, krájejte přibližně tří až čtyřmilimetrové plátky, křupavější verzi dostanete z dvoumilimetrových plátků.
- Abyste předešli zhnědnutí jablek po nakrájení a kontaktu dužiny se vzduchem, ponořte plátky ihned do vody smíchané s citronovou šťávou nebo kyselinou citronovou.
- Plátky jablek se při sušení nesmí překrývat.
- Křížaly je třeba při sušení hlídat. Správný výsledek by měl být na povrchu křupavý a uvnitř mírně pružný, světle hnědožluté barvy a nesmí se lámat. Když jeden kousek rozříznete a zmáčknete, nesmí se objevit kapičky šťávy.
- Před uskladněním je třeba křížaly nechat ještě dokonale vychladnout a doschnout na větraném místě, kde se nepráší.
Tip: Ochucené jablečné chipsy se skořicovou příchutí.
Mohlo by vás zajímat
Postup výroby domácích křížal
Omytým jablkům odstraňte jádřince, v případě kupovaných plodů i slupku, nakrájejte je na plátky a ihned ponořte do vody smíchané s citronovou šťávou nebo kyselinou citronovou. Vodu slijte, jablka osušte papírovou utěrkou a dále sušte buď v elektrické či horkovzdušné troubě nebo sušičce na ovoce a zeleninu. Sušení na vzduchu nedoporučujeme kvůli delší době, během které se na křížaly přichytí prach a jsou velkým lákadlem pro hmyz.
Sušení jablek v troubě
Plátky jablek rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby vyhřáté na 50 – 60 °C. Troubu nechte pootevřenou (do mezery mezi dvířky a troubou vložte vařečku nebo utěrku), aby mohla unikat pára. Jakmile jablka mírně seschnou, zvyšte teplotu na 70 °C, plátky otočte a sušte asi půl hodiny. Opět otočte a dosušte asi 15 minut při teplotě 50 °C. Celková doba sušení záleží na konkrétní troubě, proto je třeba křížaly hlídat. Po usušení je třeba odstranit tmavé kousky, které jsou přesušené nebo připálené.
Sušení jablek v sušičce
Příprava křížal v sušičce na ovoce je sice delší, výhodou ovšem je, že jablka nemusíte hlídat a obracet. Návod na sušení jablek je součástí manuálu pro konkrétní typ sušičky, obecně se dá říci, že rozprostřené plátky se suší 6 – 8 hodin.
Při správném skladování vydrží křížaly po celý rok
Sušená jablka skladujte ve vyvařených a perfektně vysušených skleněných uzavřených nádobách. Vyberte tmavé, suché a chladné místo. Křížaly odebírejte čistým nástrojem, nikoli rukama, které by do sklenice mohly přenést bakterie. Objeví-li se na některých kouscích plíseň, je třeba vyhodit celou dávku, která je tímto znehodnocená.
Jak použít sušená jablka?
Křížaly jsou výbornou a výživnou svačinkou pro děti, kterým je můžete nabídnout místo nezdravých chipsů. Hodí se také na přípravu ovocného čaje, do snídaňových kaší, müsli nebo do koláčů a buchet. Vyzkoušejte také tento švýcarský recept na aargauské brambory se sušenými jablky.
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat