Pečeme s Ivou: Máte rádi karamel? Upečte si šlupky! Jednoduché a rychlé cukroví potažené částečně zkaramelizovaným cukrem
15. 9. 2022 Vaření
Jednoduché, rychlé, vyborné – tak by se dalo popsat toto cukroví. Tenká šlupička obyčejného těsta je ochucená pouze cukrem. Cukr pečením částečně zkaramelizuje a sušenky jsou křupavé, sladké a náramně voňavé karamelem.
Když pekařka promluví...
Recept na šlupky mám ještě po své babičce, které by letos byly 102 roky. Pekla je velice ráda, protože těsto je úplně obyčejné, šlupky poměrně rychle připravené a upečené a navíc ze surovin, které všichni máme běžně doma. Jsou to vlastně jen tenounké šlupičky těsta, ochucené částečně zkaramelizovaným cukrem. Přesto, že recept není nic světoborného, musím přiznat, že u nás v rodině jsou šlupky "prudce jedlé a žravé".
Co budeme potřebovat? 90-100 g vody, 1 lžičku cukru na kvásek, 13-15 g čerstvého droždí, 300 g hladké mouky, 50 g oleje, špetku soli a krystalový cukr na válení šlupek
Mohlo by vás zajímat
Jak budeme postupovat? Ve vodě rozmícháme malou lžičku cukru, droždí a lžíci mouky z přichystaného, odváženého množství. Kvásek necháme asi 20 minut probudit a pak vmícháme ostatní suroviny. Výsledkem je pevné, ale tvárné těsto (Pokud je třeba, můžeme po kapkách trošičku vody přidat.) Těsto rozdělíme na dva díly, každý vyválíme do dlouhého válečku o síle prstu a pak nakrájíme na dílky, celkem na 80–100 kousků. Na vále je zakryjeme utěrkou a necháme hodinu nakynout.
Pracovní plochu posypeme krystalovým cukrem. Do cukru po jednom vkládáme kousky těsta, válečkem v cukru rozválíme na velikost poloviny menší dlaně (cukr bude jen na jedné straně) a na plech je ukládáme cukrovou stranou nahoru. Nějak výrazně nenabudou, můžeme je tak ukládat téměř těsně k sobě, budou potřeba tři plechy.
Než šlupičky na plechu dokynou (asi 20 minut), necháme rozpálit troubu na 220 °C a šlupky postupně upečeme (10 minut).
Drobečky z ošatky
- Při zadělávání těsta je možné, že bude třeba minimum vody po kapkách přidat. Stále ale myslete na to, že výsledné těsto má být poměrně pevné.
- Zkoušela jsem do těsta na vyvalování přidat i trochu skořice - šlupky jsou také dobré, maličko jiné. Ae stejně nám nejvíce chutnají ty nejobyčejnější, ničím neovoněné.
- Karamel rád natahuje vzdušnou vlhkost. Proto budete-li chtít upečené sušenky uchovat ve stejném stavu do druhého dne, je třeba je uložit v obalu, který co nejvíce zamezí přístupu vzduchu, a tím i vlhnutí upečených šlupiček.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Komentáře
6. 11. 2022 18:05