Falešná svíčková z pečené dýně má krásnou barvu, jednoduše se dělá a chutná fantasticky
21. 9. 2022 Vaření
Dýně jsou symbolem podzimu a jejich obliba stále roste. Nabízí se řada způsobů, jak je zpracovat. Jednou z možností je právě dýňová omáčka jako verze svíčkové. Využijte tuto skvělou zeleninu podle našich tipů.
Proč zvolit dýni do této omáčky
Dýně je velmi variabilní a dá se připravovat na sladko i na slaný způsob. Skvělá je pečená, jako základ na polévku, kompot a v dalších dýňových receptech. Zároveň má dýně málo kalorií, obsahuje hodně vlákniny a také cenné látky karotenoidy, které zbarví pokrm dooranžova. Kromě jiného fungují jako antioxidanty a najdete je třeba i v mrkvi. Pokud milujete svíčkovou omáčku, zkuste ji pro tentokrát připravit z dýně! Také tato verze je krémová, má sladkokyselou chuť i nádech po kořenové zelenině a s klasickou svíčkovou je skoro zaměnitelná..
Náš tip: Podívejte se na videorecept, jak se připravuje klasická svíčková, která se hodí i pro začátečníky.
Co potřebujete na dýňovou omáčku à la svíčková
Na přípravu této omáčky se nejlépe hodí druh dýně Hokkaido, můžete využít i máslovou. Co dalšího budete potřebovat? Na omáčku si připravte: 1 menší dýni, 3 střední mrkve, 1 malý celer, 2 menší petržele, 1 velkou cibuli, cca. 1 l hovězího vývaru (vegetariáni jej mohou nahradit zeleninovým vývarem), 100 g slaniny (lze vynechat), 10 ks pepře, 5 ks nového koření, 2 bobkové listy, máslo, plnotučnou hořčici, citronovou šťávu, kelímek smetany ke šlehání; plátky citronu, šlehačku a brusinky na ozdobu.
Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…
Jak na přípravu dýňové omáčky
Troubu předehřejte na 180°C. Z dýně vyndejte semena a pak dužinu ostrým nožem nakrájejte na zhruba 2cm kostky. Máte-li dýni hokkaido, nemusíte ji loupat. Mrkev, celer, petržel a cibuli nakrájejte na stejnou velikost. Také slaninu pokrájejte na kostičky. V nádobě s pokličkou, která může do trouby, nejdříve na másle orestujte cibuli, pak přidejte dýni i další zeleninu se slaninou a orestujte je dozlatova. Můžete přidat lžičku třtinového cukru a nechat ji v hrnci zkaramelizovat, podpoří sladkou chuť orestované zeleniny.
Pak vložte do hrnce bobkový list, nové koření, pepř (nejlépe v čajovém sítku nebo v plátýnku, aby se pak koření dobře vybíralo), hořčici a zakápněte citronovou šťávou. Zalijte polovinou vývaru, přiklopte pokličku a dejte do trouby péct zhruba něco přes hodinu. Hotovou zeleninu zalijte trochou vývaru a rozmixujte ji. Směs nalijte do hrnce, přiveďte k varu, přidejte smetanu a rozmíchejte. Pokud nebude vyhovovat hustota omáčky, tak ji nařeďte vývarem, případně dosolte a dochuťte podle potřeby (sůl, pepř, citronová šťáva, hořčice).
Dýňovou omáčku à la svíčková podávejte s knedlíkem (třeba karlovarským) a brusinkovou zavařeninou. Výborná je i s vařeným hovězím masem (hodí se loupaná plec, kýta).
Naše tipy navíc:
- Chuť podobnou svíčkové zajišťuje koření, slanina a vývar. Maso vlastně ani nepotřebujete a tak významně ušetříte. Vývar můžete použít třeba zbylý z polévky (pro tento účel jej lze uchovávat v mrazničce a využít dle potřeby). Levné kosti na vývar nabízí v akci někdy třeba Globus.
- Ještě levnější a zdravější verze je zcela bez masa, pak už se ale chuť omáčky trošku liší, i když stále podobnost zajišťuje skladba koření, citron i hořčice.
- Klasickou přílohou jsou pochopitelně knedlíky, ale variabilní a zajímavou přílohou jsou třeba i dýňové noky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí slazené mléko – salko: Chutná lépe než to z konzervy, je mnohem levnější a stačí jen tři suroviny
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Už jste ochutnali rychlé a snadné falešné donuty s polevou i zdobením, které chutnají úplně všem?