Sezona dýní je v plném proudu. Přinášíme stručný manuál sklízení, nakupování i skladování této podzimní zeleniny
21. 9. 2022 Domácnost
Dýně jsou nádherným podzimním symbolem. Jejich převážně oranžová barva vytváří zlepšuje náladu v pošmourných dnech. Zjistěte, jak skladovat tyto poklady přírody, a na co si dát pozor, aby se nezkazily a vydržely dlouho.
Které dýně skladovat
Dýně je oblíbenou zeleninou. Někdy se můžete setkat s označením „zimní tykev“, což jsou dýně určené pro skladování přes zimu. Ke skladování se tedy hodí všechny druhy jedlých dýní s tvrdou slupkou, neskladuje se pouze velkoplodá dýně Goliáš.
Mohlo by vás zajímat
Jak se starat o dýni na konci dozrávání
Dýně určené na skladování v zimě je třeba nechat co nejdéle na rostlině. Jen tak dosáhne dobré zralosti. Aby vydržela co nejdéle, je vhodné ji podložit prkýnkem nebo třeba dlaždicí. Chráníte je tak před slimáky i změnou barvy. Plody byste měli sklidit do příchodu mrazů. Těsně před sklizní můžete odříznout listy kolem plodů, abyste podpořili zrání dýně. Pokud se stane, že plody projdou mrazem, už je neskladujte, ale co nejdříve spotřebujte.
Kdy sklízet dýně
Když plody získávají tuhou slupku, při lehkém poklepání mají dutý zvuk, sytou barvu, měly by být zralé. To, že je dýně zralá poznáte také podle zaschlé stopky. V případě muškátové dýně je navíc typickým znakem bílý povlak. Pozor při manipulaci s dýní. Plody jsou křehké a snadno se obouchají. Pak by se brzy kazily.
Jak sklidit dýni
Pomocí zahradnických nůžek odstřihněte co největší část stonku. Od tohoto konce začíná hniloba. Dýni držte zespoda, ne za stopku, protože byste mohli plod poškodit. Po sklizení je třeba nechat zhruba týden až deset dnů dýni venku, aby vyschla. Předtím z ní ale dobře odstraňte hlínu. Nebudou se množit bakterie a plísně. Při teplém a slunečném počasí mohou zůstat venku. Pokud jsou očekávány noční mrazy, tak dýni zakryjte. Můžete použít lepenku, případně slámu. Pokud jsou deštivé dny, nechte dýni doschnout u topení, případně v troubě. Teplota nesmí přesáhnout dvacet stupňů Celsia.
Mohlo by vás zajímat
Jak nakupovat dýni
Pokud si dýni budete pořizovat od zemědělců, nebo třeba v obchodě, vybírejte podle druhu dýně, velikosti a toho, jak vypadá slupka. Měla by být nepoškozená, bez vad, jako jsou různé vrypy, změklá místa. Zralost dýně poznáte podle zaschlé stopky.
Mohlo by vás zajímat
Kde skladovat dýni
Domů přinesenou dýni skladujte na suchém a chladném místě (okolo 15 °C). Lednice není vhodná. Tykve mají rády vzdušné prostory, které ale nesmějí mít vysokou vlhkost, protože by začaly plesnivět. Umístěte plody tak, aby okolo nich mohl volně proudit vzduch. Uložte je na police (podložte kartonem nebo slámou), do lísek se slámou, můžete je zavěsit, třeba v plátěných taškách. Při delším skladování je třeba dýni kontrolovat, jestli se nekazí.
Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…
Jak dlouho vydrží nakrojená dýně
Když máte doma pořádný kus dýně, nejspíš ji nezpracujete najednou. Pokud ji rozkrojíte, tak nespotřebovanou část zabalte do fólie, v chladu (v lednici, ve sklepě) vydrží zhruba týden. Pokud nemáte dostatek místa v lednici, můžete dýni i zamrazit. Pro tento účel ji podle potřeby naporcujte, aby se dala dobře odebírat a zabalte ji do potravinové fólie, aby neosychala.
Náš tip: Připravte si třeba lahodnou dýňovou polévku.
Zdroje informací:
https://prkynko.cuketka.cz
https://www.rhs.org.uk
https://www.gardeningknowhow.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Velký průvodce dýněmi: Na co se hodí Hokkaido, jak jíst tu špagetovou? A zásady správného skladování
Domácí přesnídávky si můžete navařit do zásoby. Skvělá je třeba kombinace meruňky, jablka a dýně!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12