Královské chutě: Monacká kněžna Grace chroupala kousky celeru k svačině a k večeři jí stačila jednoduše zapečená brokolice
17. 12. 2022 Historie a zajímavosti
Hollywoodská hvězda 50. let Grace Kellyová v roce 1956 vplula do nové role – svatbou s monackým knížetem Rainierem III. se z ní stala monacká kněžna. Módní ikona, jejíž život v pouhých dvaapadesáti letech předčasně ukončila automobilová nehoda, si udržovala štíhlou postavu přísným jídelníčkem.
Den začínala ovesnou kaší
Ta patřila mezi její oblíbené snídaně předtím, než se provdala do Monaka. Ovesná kaše ji nastartovala do nového dne, dodala energii a zasytila téměř na celé dopoledne. Když ještě točila filmy, nosila s sebou „pohotovostní svačiny“ pro případ, že by ji před obědem přepadly chutě. Po ruce vždy měla tyčinky z mrkve a celeru nebo sušené meruňky.
Mohlo by vás zajímat
Grace se striktně vyhýbala cukru, bílému pečivu a rýži – to se naučila od tehdy populárního odborníka na výživu Gayelorda Hausera – ale kdykoli mohla, sáhla po celozrnných potravinách. Ještě coby herečka si k obědu většinou dávala sendvič z celozrnného chleba se zeleninou. I ona občas zahřešila a pochutnala si na šťavnatém hamburgeru, ale opravdu jen výjimečně. Ostatně maso, ale ani ryby na jejím jídelníčku moc často nebyly.
Maso jen výjimečně
Když coby monacká kněžna přijímala návštěvy hlav států a jejich manželek nebo s knížetem Rainierem přijala jejich pozvání, na talíři měla i maso. Například při návštěvě Bílého domu, kde monacký pár přivítali v roce 1961 manželé Jackie a John Kennedyovi, se na oficiální večeři podávali krabi jako předkrm, jehněčí špíz s jarní zeleninou a salát mimóza s jemně nakrájeným vejcem jako hlavní chod. Sladkou tečkou byly jahody s pomerančovým likérem, zmrzlinou a šlehačkou.
V archivem jídelních lístků Bílého domu se také zachovala informace, že jako jedno z jídel personál Grace servíroval křupavě obalená smažená kuřecí prsa se špenátem a houbami.
Brokolicové suflé
Grace měla rána zeleninu na všechny způsoby, milovala brokolici a mezi její oblíbená jídla patřilo brokolicové suflé se sýrem. Na „knížecí“ večeři si připravte (na 2 porce):
- ½ hlávky brokolice nakrájené na růžičky, blanšírované
- 3 vejce
- 2 lžíce nastrouhaného čedaru (plus 1 lžíci na posypání)
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- změklé máslo na vymazání
- hladká mouka na poprášení
A jak na to? Předehřejte troubu na 200 °C a vložte do ní plech, aby se zahřál. Brokolici vložte do mixéru a rozmixujte najemno. Přidejte žloutky a mixujte, dokud se nespojí. Nalijte do mísy. V jiné míse ušlehejte vaječné bílky, dokud nevznikne tuhý sníh. Ten opatrně vmíchejte do rozmixované brokolice. Přidejte sýr, osolte a okořeňte čerstvě mletým černým pepřem.
Dvě zapékací misky vymažte máslem a vysypte moukou. Lžící do nich dejte směs na suflé. Posypte trochou dalšího strouhaného sýra. Misky položte na vyhřátý plech a vložte do trouby na osm minut nebo dokud nevyběhnou a nezezlátnou.
Další možností je péct suflé v koláčové formě a po upečení nakrájet na díly.
Tři oblíbené nápoje
Už po dobu své herecké kariéry Grace upřednostňovala tři nápoje – vodu, nízkotučné mléko a zelený čaj (často se lžičkou medu). Ze svého jídelníčku vyřadila alkohol a hydrataci si kromě dostatečného množství vody udržovala i konzumací ovoce s vysokým obsahem vody, většinou pomerančů, ale i jablek.
Dezertům se až na výjimky vyhýbala, jedinou „sladkostí“ asi byla lžička medu v zeleném čaji. Ráda si pochutnávala na jogurtech s čerstvým ovocem.
Zdroje informací:
spoonuniversity.com: I Tried Grace Kelly's Meal Plan and Here's How It Went
lostpastremembered.blogspot.com: Princess Grace of Monaco Lunches on Lamb with the Kennedys
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Fantastické rohlíky filipky z celozrnné mouky. Jak na ně, aby byly zvenčí křupavé a uvnitř nadýchané?
Chcete vypadat jako španělská královna Letizia? Tohle byste měli mít ve svém jídelníčku!
Brokolice má své skalní fanoušky i odpůrce. Ty druhé snadno přesvědčíte lahodným quichem nebo pečenými placičkami
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Monacká kněžna Charlene drží dietu, při které si může dopřát dezerty i „fish and chips“, a přesto zůstane štíhlá
Královské chutě: Vévoda Filip nikdy neodolal tomuhle šťavnatému slanému koláči s rýží a lososem
Jak vyšlehat pevný sníh z bílků - rady pro začátečníky