Jak na výrobu domácí ricotty: Tento lahodný sýr zvládneme udělat i doma, stačí k tomu jen tři ingredience
5. 2. 2023 Historie a zajímavosti
Historie ricotty sahá až do antických dob, kdy jejím základem bylo kozí a ovčí mléko. Dlouhá léta ale stála ve stínu „velkých“ a „slavných“ sýrů, protože byla jen vedlejším produktem.
Sýr z „odpadků“
Ricotta je italský název pro měkký čerstvý sýr, který se tradičně vyrábí ze zbylé syrovátky při výrobě sýrů a v doslovném překladu znamená „znovu uvařený“. Zbytky horké syrovátky z mléka používané k výrobě sýra obsahují mléčnou sušinu a bílkovinu zvanou albumin, která za vysokých teplot tuhne.
Když se syrovátka znovu zahřeje (převaří), tuhé části mléka se odeberou a přecedí a vznikne ricotta. Nejlepší ricotta se vyrábí z ovčího mléka. Ricotta je chuťově podobná tvarohu, ale je obvykle hladší a jemnější než tvaroh.
Mohlo by vás zajímat
Letem ricottovým světem
Řecký spisovatel Atheneus (asi 170-230 n. l.), který sepsal řadu knih o jídle, hovoří o „jemném sýru“ podávaném na hostině.
Další zmínky o ricottě se vztahují k Sicílii. Za vlády sicilského krále Fridricha II. na počátku 13. století narazil král se svou loveckou skupinou na chýši chovatele mléka, který vyráběl ricottu, a protože byl hladový, požádal o trochu a tekutý „sýr“ mu zachutnal.
Prvním vyobrazením výroby ricotty je ilustrace ve středověké zdravotní příručce Tacuinum sanitatis arabského lékaře Ibn Butlana z jedenáctého století.
Italský spisovatel Ortensio Lando v tehdy známé knize Commentario delle piu notabili e mostruose cose d'Italia (Komentář k nejpozoruhodnějším a nejpodivnějším věcem v Itálii) vydané v roce 1548 nechává fiktivního cestovatele, aby se vypravil na okraj města Pisa pro údajně nejlepší ricottu na světě.
Nasladko i naslano
Dnes je ricotta je důležitou ingrediencí italské kuchyně a lze ji nalézt v mnoha receptech. Můžete ji použít na obložení chleba v kombinaci s sladkou marmeládou nebo drobným ovocem. Uplatní se jako sladká náplň dortů a pečiva.
Naslano s bylinkami nebo s pokrájenými mořskými plody (např. garnáty) je luxusním pohoštěním. S několika lístky rukoly je ricotta skvělým předkrmem. Ochucenou ricottou se plní cannelloni a spolu se špenátem či další zeleninou je výborná do palačinek.
Domácí ricotta
Víte, že ji můžete vyrobit i doma? Ovčí mléko, které je k přípravě nejlepší, asi běžně v domácnostech nenajdeme, proti klidně můžete použít to kravské. Podstatné je, že musí být čerstvé a nepasterizované!
Na 350 až 400 g ricotty budete potřebovat jen plátýnko na cezení (k dostání v domácích potřebách) a 3 suroviny:
- 2 litry plnotučného mléka
- 100 ml bílého vinného octa (lze nahradit i stejným množstvím přecezené čerstvě vymačkané citronově šťávy)
- 1 lžička soli
A jak na to? Do velkého hrnce vlijte mléko, přidejte sůl a pomalu přiveďte k varu. Jakmile se začne vařit, promíchejte ode dna, přidejte vinný ocet. Uvidíte, jak se se pomalu odděluje syrovátka a tvoří se malé hrudky sýra. Přiveďte opět k varu a poté ihned sundejte hrnec z plotny. Přikryjte a nechte 10 až 15 stát. Mezitím si do velké mísy vložte cedník, který vyložte plátýnkem. Pomocí děrované naběračky postupně nabírejte hrudky sýra a dávejte do cedníku. Nechte vykapat – minimálně 20 minut, ale můžete i hodinu, pokud chcete ricottu sušší.
Zbylá syrovátka se hodí například jako jedna ze surovin pro přípravu domácího chleba nebo do polévek.
Z ricotty si můžete podle našeho video receptu připravit například batáty plněné ricottou a petrželkou.
Pečené batáty s ricottou a petrželkou
Zdroje informací:
kniha Lexikon sýrů
cliffordawright.com: A History of Ricotta Cheese
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Francouzský sýr brie miloval už císař Karel Veliký, i když na něm málem zničil to nejlepší!
Mozarella: Ta pravá hvězda salátu caprese se vyrábí z buvolího mléka. Zkuste ji třeba zapečenou s bramborami
Poctivý domácí tvaroh zvládne i úplný začátečník. Stačí se vyzbrojit teploměrem a trpělivostí
Komentáře
23. 2. 2023 10:30