Jak "propašovat" ovesné vločky do jídelníčku dětí: Lívance naslano i na sladko nebo ovesné sušenky jsou jasná volba
3. 10. 2022 Životní styl
Kvalitní bílkoviny a sacharidy, vláknina i potřebné vitamíny a minerální látky pro zdravý růst a vývoj dětí – to jsou hlavní důvody, proč dětem podávat ovesné vločky už od 1 roku života. Jak je zakomponovat do sladkých i slaných jídel, kterým děti neodolají?
Výživné ovesné vločky
Podle portálu healthline.com, který se věnuje zdravotním benefitům potravin, jsou ovesné vločky bohatým zdrojem kvalitních bílkovin (14 %), sacharidů (63 %) a tuků (7 %). Obsahují dále vitamíny A, B1, B2, B5, B6, D a E, zinek, hořčík, fosfor, železo, mangan, vápník, draslík a měď.
Tyto výživové hodnoty se týkají pouze samotných ovesných vloček. Různé směsi obsahující ovesné vločky jsou zpravidla plné cukru, ztuženého tuku a dalších látek ovlivňujících chuť, vůni a konzistenci výrobku. Proto je vždy lepší namíchat si snídaňovou směs doma z vloček, bílého jogurtu a čerstvého ovoce.
Koktejl prospěšných látek v ovesných vločkách děti dokonale zasytí na dlouhou dobu a vyvážené složení živin jim doplní potřebnou energii a podpoří jejich správný růst a vývoj.
Mohlo by vás zajímat
Jaké ovesné vločky dětem vybrat?
Ovesné vločky se dají sehnat v mnoha podobách, od celých lisovaných zrn, přes jemně nadrcené ovesné vločky, až po ovesnou mouku nebo instantní ovesné kaše. Poslední zmíněná varianta je vhodná pro první pokusy o zařazení do jídelníčku již od 6. měsíce věku dítěte. Ovesná kaše je pro malé děti nejlépe stravitelná, zejména začnete-li s malými porcemi, které postupně zvyšujete. Přibližně od 1 roku už si dětský trávicí trakt hravě poradí i s jemnými ovesnými vločkami, které předem namočíte či povaříte, aby změkly.
Dalším způsobem, jak podat ovesné vločky i dětem, které je odmítají v jejich klasické podobě, je ovesné mléko, které lze ochutit libovolným ovocem.
Využití ovesných vloček v receptech pro děti
Ovesné kaše
Kaše z ovesných vloček jsou ideální snídaně pro děti a lze je připravit tak, aby v nich současně malé děti poznávaly různé chutě. Jemné ovesné vločky dejte do vody nebo umělého mléka, přiveďte k varu a za stálého míchání při mírné teplotě vařte asi 5 minut, až se tekutina vsákne. Následně přidejte příchuť – rozmačkaný banán, podušené jablko, borůvky, domácí marmeládu, špetku skořice a další přísady podle věku a preferencí dítěte.
Zavářka do polévky
Jemné ovesné vločky vsypeme přímo do vroucího vývaru a povaříme je asi 15 minut. Vločky polévce dodají živiny navíc a postarají se o to, aby dítě dokonale zasytila. Takto obohacená polévka může nahradit hlavní jídlo, pokud dítko zatím odmítá větší kousky.
Zahuštění pokrmů
Nasákavost a schopnost ovesných vloček spojit se po zvlhnutí s dalšími ingrediencemi dává spoustu možností využití do pokrmů místo mouky. Tyto vlastnosti můžete využít například do zeleninových placek, nádivek, karbanátků, nákypů, muffinů nebo buchet a koláčů.
Ovesné sušenky
Zdravé sušenky z ovesných vloček jsou skvělým způsobem, jak uspokojit potřebu mlsání vašeho dítka a současně nepodporovat chutě na přeslazené dobroty. Místo cukru lze použít javorový sirup, med nebo přirozeně sladké sušené ovoce.
Lívance nasladko i naslano
Na 4 sladké ovesné lívance budete potřebovat 4 lžíce jemných ovesných vloček, ½ středního banánu, 1 vejce, trochu kefíru, špetku skořice a olej na smažení. Vejce, banán a skořici rozmixujte a ve směsi nechte vločky 10 minut nasáknout tekutinu. Poté znovu rozmixujte a podle potřeby zřeďte trochou kefíru. Těstíčko by mělo být trochu hustší, než na palačinky. Lívance osmažte na troše rozehřátého oleje z obou stran dozlatova a podávejte s domácím džemem, bílým jogurtem nebo čerstvým ovocem.
Vyzkoušejte i slanou variantu lívanců s cuketou, bramborou a trochou česneku, která potěší i dospělé strávníky.
Zdroje informací:
healthline.com
kaloricketabulky.cz
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Výroba domácího rostlinného mléka jen ve 3 krocích: Už jste vyzkoušeli mandlové, rýžové nebo ovesné?
Jaké cukroví upéct z ovesných vloček? Přinášíme tipy na zdravější vánoční mlsání
Netradiční zavářky a vložky do polévek: Zkusili jste kapří knedlíčky, masový puding nebo bylinkové kapání?