Letem jídelním světem: Švédské masové kuličky pochází původně z Turecka. Podle jednoduchého receptu je však zvládne každý
9. 10. 2022 Historie a zajímavosti
Do obchodů IKEA se nechodí jen pro nábytek, ale také do místní restaurace na jídlo. Nejoblíbenější napříč zeměmi i generacemi jsou bezpochyby masové kuličky přelité omáčkou a servírované s brusinkovým džemem a bramborovou kaší.
Běžným jídlem nikdy nebyly
Pokrm z ochucených vepřových nebo hovězích karbanátků zalitých hnědou má nekonečně mnoho variant. Pocházejí ale švédské masové kuličky opravdu ze Švédska?
Podle švédského folkloristy od Jana-Ojvinda Swahna, který se zabýval jídelními tradicemi, se švédské slovo pro masové kuličky (köttbullar) poprvé objevilo v kuchařce Cajsa Warga z roku 1754. Swahn však poukazuje na to, že masové kuličky nemohly být běžným jídlem, alespoň ne pro obyčejné lidi.
Ve skandinávských zemích bylo hovězí maso považováno za luxus, což znamenalo, že masové kuličky byly velmi drahé. A chudší lidé je těžko mohli připravovat i proto, že jednoduše neměli mlýnek na maso!
Mohlo by vás zajímat
Mlsný král
Za dnes švédským národním pokrmem stojí král Karel XII. Poté, co prohrál s ruskými vojsky v bitvě u Poltavy, uprchl v roce 1709 do Osmanské říše (dnešního Turecka). S asi tisícovkou svých mužů se usadil v Moldávii, která byla pod osmanskou správou. Místní kuchyně švédskému králi i jeho družině zachutnala. A tam se král a jeho stoupenci pravděpodobně setkali s köfte, kořeněnými jehněčími a hovězími karbanátky z turecké kuchyně.
Pro pořádek je třeba dodat, že ty kuličky asi nebudou ani turecké, protože s kuličkami z různých druhů masa a s různými omáčkami se setkáváme po celém Středomoří a na jihu Evropy – například v Řecku, Španělsku či na kulinárně zajímavé Maltě.
Masové kuličky a káva
Do vlasti se Karel XII. v roce 1714 vracel s recepty na osmanské pokrmy, které mu chutnaly. Do Švédska přivezl i pro Švédy dnes národní nápoj – kávu. Král údajně masové kuličky zapíjel nejraději kávou.
Ačkoli Karel VII. byl čtyři roky poté ve věku 36 let zastřelen, káva a jídla, jejichž recepty z exilu přivezl, rychle zdomácněly.
Recept na kötbullar neboli švédské masové kuličky se poprvé objevil o několik desetiletí později. Roku 1755 byl otištěn v knize Průvodce hospodařením pro mladé ženy od autorky kuchařských knih a známé kuchařky Cajsy Wargové. Ta vařila ve šlechtických rodinách, které měly blízko k bývalému králi.
Proto kromě masových kuliček kuchařka obsahovala také první recept na plněný zelný list kåldolmar, který se podobá turecké dolmě.
Masové kuličky už dneska nejsou jen masové, nejen v restauracích IKEA se setkáme i s vegetariánskými variantami. Pokud si chcete doma připravit ty „pravé švédské“ kuličky, budete potřebovat:
- 500 g mletého hovězího masa
- 250 g mletého vepřového masa
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 100 g strouhanky
- 1 vejce
- 5 lžiček mléka
- sůl a pepř
- rostlinný olej na smažení
na krémovou omáčku
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky
- 150 ml zeleninového vývaru
- 150 ml hovězího vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 2 lžičky sójové omáčky
- 1 lžička dijonské hořčice
A jak na to? V míse smíchejte hovězí a vepřové maso a důkladně je v promíchejte rukama. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, strouhanku, vejce a mléko. Osolte, opepřete a opět pečlivě promíchejte. Z masové směsi vytvarujte malé kuličky, které přikryjte utěrkou a nechte před přípravou minimálně 2 hodiny odpočívat v lednici, aby během smažení a pečení lépe držely tvar a konzistenci. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a masové kuličky ze všech stran prudce osmahněte. Jakmile budou na povrchu hnědé a opečené, vložte je do pekáče a zakryjte pokličkou. Pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Mezitím si připravte krémovou omáčku. V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte mouku a míchejte, dokud nevznikne jíška. Poté za stálého míchání přilijte zeleninový a hovězí vývar, smetanu, sójovou omáčku a hořčici. Vše společně přiveďte k varu a vařte, dokud omáčka nezhoustne. Masové kuličky podávejte přelité omáčkou a s brusinkovým džemem. Tradiční přílohou je bramborová kaše, zvolit můžete i brambory nebo hranolky.
Zdroje informací.
foodtimeline.org: Swedish meatballs
atlasobscura.com: The Turkish Roots of Swedish Meatballs
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Středověcí Vikingové si dusili hovězí na víně, vařili pivo z řebříčku a pomocí cibulové polévky „diagnostikovali“ zranění
Turecko na talíři: Zapomeňte na kebab a uvařte si slavnou „polévku nevěst“ z čočky, rýže a bulguru
Jak na nejlepší karbanátky z masa i bez něj? Vláčnost dodají brambory i smetana!