Jak na dokonalý vepřový guláš s povidly: Ta švestková mu dodají výbornou chuť i barvu
4. 10. 2022 Vaření
Možná jste si měli možnost připravit vlastní švestková povidla. Jejich místo nemusí být jen v koláči a v buchtách. Teď je krásně můžete využít v guláši. Zjistěte, jak si takový výborný guláš připravit.
Proč si dát guláš
Guláš je v našich končinách jako doma. Jeho základem je pořádná porce cibule nakrájené na kostičky. Dokonce by jí mělo být tolik jako je množství masa, minimální množství by mělo být v poměru 2 díly masa a díl cibule. Guláš nutně nemusí být jen masový, může se jednat o bramborový, zeleninový, ale i třeba houbový guláš. Další významnou roli ve skvělém guláši hraje druh papriky. Pokud máte možnost, sáhněte po maďarské. Ta kvalitní má jasně červenou barvu a plnou chuť (sladkou i pálivou). Guláš s povidly je ideální z masa. Když ho budete chystat z hovězího masa, vsaďte ideálně na kližku. V případě guláše z vepřového masa je skvělá krkovice a můžete ji zkombinovat s vepřovými líčky. Zvolit lze i vepřovou plec.
Mohlo by vás zajímat
Proč dát do guláše povidla
Povidla guláš zahustí, takže není potřeba používat mouku. Někdy se do guláše používá karamel, ale i šípková povidla. Švestková povidla guláši dodají nejen nasládlou chuť, ale také pokrm dobarví. Jak už to u gulášů bývá, nejlepší je, když se rozleží. Tedy alespoň den.
Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…
Jak připravit guláš s povidly
Co budete potřebovat na guláš s povidly? Na guláš si připravte: 1 kg vepřové krkovice a vepřová líčka, 800 g cibule, 5 stroužků česneku (případně víc dle chuti), hrnek švestkových povidel, drcený kmín, papriku, pepř, sůl a sádlo.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do kastrolu dejte velkou lžíci sádla, rozpalte ho a nasypte cibuli, zmírněte oheň a míchejte, dokud nezezlátne. Maso nakrájejte na kostky a přidejte ke zlatavé cibuli. Osolte, pokmínujte a opepřete. Promíchejte a restujte, dokud nebude krásně orestované. Přidejte papriku, promíchněte a hned zalijte vodou, aby nezhořkla. Maso duste doměkka, zhruba hodinu.
Na závěr přidejte švestková povidla, promíchejte a ještě chvíli vařte. Ke guláši se výborně hodí chléb, brambory, houskové i bramborové knedlíky. Výborný je i s bramborovými plackami.
Zdroje informací:
https://www.ceskatelevize.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma povidla: Snadno je připravíme z čerstvých švestek, hrušek i jablek
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Přečtěte si Zobrazit více
Guláš je nejlepší, když kuchař připálí cibuli. Nebo ne? Legendy a fakta o populární omáčce
Čech na výletě v Dubaji ochutnal virální dubajskou čokoládu: Prozradil nám, kolik za ni zaplatil i jestli stojí za ten humbuk kolem
Nejlepší recepty z vepřového masa: Vychutnejte si guláš, výpečky i koleno