Regionální specialita slezské nebe: Uzené maso s ovocnou omáčkou voní skořicí a neobejde se bez speciální přílohy
4. 10. 2022 Vaření
S příchodem podzimu a sychravých dnů tak nějak intuitivně vyhledáváme nějaká vydatná jídla, která nás pořádně zasytí, a ještě nám po nich bude příjemně teplo. A přesně takové je slezské nebe, vydatný pokrm, v němž se krásně snoubí slaná chuť se sladkou.
Uzené s ovocem – ověřená kombinace
Pokrm slezské nebe sice původem pochází se Slezska, pod názvem Schlesisches Himmelreich je však známé i za hranicemi, v Německu a samozřejmě také v Polsku. Blízko má k moravské specialitě, která se zase připravuje hlavně na Valašsku a jde o uzené maso se švestkovou nebo tedy spíš s trnkovou omáčkou podávané s bramborovým knedlíkem.
Mohlo by vás zajímat
Speciální ovocná omáčka
Základem pokrmu slezské nebe je rovněž uzené vepřové maso (může ovšem být i jen vařené), které je také doplněno sladkou omáčkou. Ta se ovšem nepřipravuje pouze ze švestek, ale z různých druhů sušeného ovoce – tedy z jablek, hrušek, švestek, ale třeba i meruněk, a navíc zahušťuje jíškou, případně marmeládou či povidly. O výraznou chuť, která krásně koresponduje s uzeným masem se postará skořice a také citronová kůra, která dodá omáčce šmrnc.
K slezskému nebi patří kluski
Stejně jako v případě již zmiňované valašské speciality se i k tomuto pokrmu podávají knedlíky, ovšem ne jen tak ledajaké. Jde o oblíbené knedlíky bavorské kuchyně Kartoffelklöße neboli Kließla, které jsou ve slezské kuchyni známé jako kluski. Tyto jemné a nadýchané bramborové knedlíky se v Německu připravují kulaté, ve Slezsku se ale před vařením trochu zmáčknou do podoby zploštělých kuliček, do jejichž středu se ještě vtlačí důlek.
Nejslavnější slezská specialita
Slezské nebe bylo ve Slezsku považováno za sváteční pokrm, který se připravoval jen při výjimečných příležitostech. Původně prý ale sloužil jako odměna pro přadleny nebo za draní peří. Především v Dolním Slezsku je znal snad každý, recept na ně se dědil z generace na generaci, z matky na dceru, z dcery na vnučku. Za jeho popularitu mohl nejen lákavý název, který nám slibuje nezapomenutelný chuťový zážitek, ale i praktické důvody. Maso se totiž kdysi často připravovalo uzené, neboť uzení byl jedním z mála způsobů, jak si uchovat maso delší dobu. Ovocná omáčka pak příjemně zpestřila jeho chuť.
Mohlo by vás zajímat
Slezské nebe podle polského receptu
U nás se na tento pokrm tak trochu po pozapomnělo, v polských restauracích jej ale stále seženete. A pokud za ním nechcete cestovat, klidně si je připravte doma podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 800 g uzeného vepřového masa (bůčku), 250 g směsi sušeného ovoce, 2 špetky pepře, špetku cukru, 1 lžičku citronové šťávy, 1 lžičku soli, 2 lžíce másla, 1,5 lžíce hladké mouky.
Postup: Sušené ovoce zalijte 1/2 litrem vody a nechte přes noc odležet v chladu. Maso zalijte jedním litrem vody a vařte asi hodinu. Pak přidejte namočené sušené ovoce i s vodou z namáčení a vše vařte do změknutí. Přeceďte a vývar odložte stranou. Smíchejte mouku s trochou vývaru. Rozpusťte máslo, přidejte mouku s vývarem a promíchejte dohladka. Pak přidejte zbylý vývar společně s ovocem, zamíchejte a povařte. Dochuťte cukrem, citronovou šťávou, solí a pepřem, případně můžete přidat skořici. Maso nakrájejte na plátky a na talíři zalijte omáčkou. Podávejte s bramborovými knedlíky nebo s kluskami.
Zdroje informací:
Smakizpolski.com.pl
Staroste, E.: Schlesische Küche – Erprobte Koch- und Backrezepte
Łabońska, E.: Śląska kucharka doskonała
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
IKEA otevřela první restauraci mimo obchodní dům: Lidé se hrnou na švédské kuličky i vegetariánské hotdogy
Každý, kdo někdy zavítal do obchodního domu IKEA,… Číst více
Jak na kukuřici? Připravit ji lze v páře, troubě i na grilu
V obchodech můžeme koupit kukuřici čerstvou, mraženou, sterilovanou, vařenou i zavařenou. Máte chuť na vařené kukuřičné klasy? Ze supermarketu nosíme… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžete téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Luxusní a rychlý makovník: Na vláčný a kyprý moučník je potřeba kvalitní mák, jemnost dodá smetana a bohatší chuť máslo
Pečená švestková povidla: Dokonalá domácí zavařenina, která se nikdy neztratí!
Pravá valašská kyselice: Polévka z brambor a zelí, která postaví na nohy i horala, se dá vylepšit klobáskou nebo houbami