Jídelní rozmary slavných: Karel Gott miloval svíčkovou i pravou „čínu“ a návštěvám připravoval speciálně ochucený tatarák
3. 10. 2022 Historie a zajímavosti
Od smrti zlatého slavíka uplynuly tři roky. Jeho příznivci po celém světě na něho vzpomínají především jako na geniálního umělce. Karel Gott byl noblesní muž, který měla rád život ve všech podobách. A k tomu patří i dobré, a především kvalitní jídlo a pití.
Mistr byl gurmán
Nikoho nepřekvapí, že Karel Gott byl gurmán, který si uměl vychutnat dobře připravené pokrmy. Socialističtí mocipáni mu nezakazovali koncerty v zahraničí, protože přivážel domů cenné valuty. Karel tak měl možnost ochutnat jídla různých světových kuchyní připravená domácími šéfkuchaři.
V Rakousku nikdy neodolal pravému vídeňskému řízku. Důkladně naklepaný plátek telecí kýty v trojobalu a smažený v přepuštěném másle je delikatesa! Jako přílohu si Mistr nedával bramborový salát, ale bramborovou kaši šlehanou se smetanou.
Mohlo by vás zajímat
V sousedním Německu, kde byl umělec oblíbený skoro jako u nás, si také rád zašel na něco dobrého. Němečtí novináři Willibald A. Bernert a Frank Tippelt v knize Kneipen, Kult und Kellergeister - Unglaubliche Geschichten aus dem Bielefelder Nachtleben (Hospody, kultovní a sklepní duchové - Neuvěřitelné příběhy z nočního života v Bielefeldu) vzpomínají, jak Karel Gott spolu s rakouským kolegou Udo Jürgensem navštěvovali v Bielfeldu Ambassador Club. Tam se hostům o půlnoci podávaly polévky.
Štamgast v „číně“
Zapomenout nesmíme ani na to, že Karel Gott měl rád asijskou kuchyni. V první čínské restauraci u nás, která byla v pražské Vodičkově ulici, byl „štamgastem“. Ačkoli pokaždé pilně studoval jídelní lístek, nakonec si vybral mezi kungpao a švei-ču-žou.
Karel Gott se rozhodně nevyhýbal české kuchyni. Měl rád klasiku – svíčkovou omáčku a k ní karlovarský knedlík. Mistr neměl problém se postavit ke sporáku a nějakou tu delikatesu připravit hostům na Betramce. Proslulý byl jeho „tatarák“, který dochucoval koňakem.
Tatarský biftek podle Mistra
Budete potřebovat:
- 400 g pravé svíčkové
- 2 žloutky
- 1 větší cibule
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžička worcesterské omáčky
- 1 lžička mleté červené papriky
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička soli
- 1 lžička tabasca
- 1 lžíce kvalitního koňaku nebo brandy
Jak na to? Maso pečlivě naškrábejte nožem, nebo dvakrát až třikrát pomelte, pokud máte málo času. Do vzniklé hmoty přidejte najemno nasekanou cibuli, utřený česnek, hořčici, kečup a worchesterskou omáčku. Osolte, přidejte pepř, mletou papriku a mletý kmín. Nakonec vmíchejte žloutky, tabasco a koňak a vše znovu důkladně promíchejte a dejte na chvíli vychladit do ledničky.
Mažte na opečené topinky lehce potřené česnekem. Můžete podle chuti posypat jemně nakrájenou cibulkou nebo jarní cibulkou (ta není tak ostrá a štiplavá). K dozdobení při podávání se hodí i kapary nebo petrželka.
Zdroje informací:
bielefeld-geht-aus.de: Kneipen, Kult und Kellergeister
blesk.cz
novinky.cz
Náš tip: Podívejte se, jak připravit klasický tatarák:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší svíčková podle soutěže Masterchef: Chuti pomůžou hořčice, jalovec i portské víno!
Dokonalé topinky: Poradíme, jak na to, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé!
Jídelní rozmary slavných: Zpěvák Freddie Mercury měl rád maminčinu kuchyni, zejména směs luštěnin s kořeněným kuřetem
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jídelní rozmary slavných: Madonna nepije alkohol, striktně se vyhýbá cukru a miluje tenhle salát s quinoou