Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Karel Gott miloval svíčkovou i pravou „čínu“ a návštěvám připravoval speciálně ochucený tatarák
Zdroj: Wikimedia Commons/ David Sedlecký - Own work, CC BY-SA 4.0 a Toprecepty.cz

Od smrti zlatého slavíka uplynuly tři roky. Jeho příznivci po celém světě na něho  vzpomínají především jako na geniálního umělce. Karel Gott byl noblesní muž, který měla rád život ve všech podobách. A k tomu patří i dobré, a především kvalitní jídlo a pití.

Mistr byl gurmán

Nikoho nepřekvapí, že Karel Gott byl gurmán, který si uměl vychutnat dobře připravené pokrmy. Socialističtí mocipáni mu nezakazovali koncerty v zahraničí, protože přivážel domů cenné valuty. Karel  tak měl možnost ochutnat jídla různých světových kuchyní připravená domácími šéfkuchaři.

V Rakousku nikdy neodolal pravému vídeňskému řízku. Důkladně naklepaný plátek telecí kýty v trojobalu a smažený v přepuštěném másle je delikatesa! Jako přílohu si Mistr nedával bramborový salát, ale bramborovou kaši šlehanou se smetanou.

V sousedním Německu, kde byl umělec oblíbený skoro jako u nás, si také rád zašel na něco dobrého. Němečtí novináři Willibald A. Bernert a Frank Tippelt v knize Kneipen, Kult und Kellergeister - Unglaubliche Geschichten aus dem Bielefelder Nachtleben (Hospody, kultovní a sklepní duchové - Neuvěřitelné příběhy z nočního života v Bielefeldu) vzpomínají, jak Karel Gott spolu s rakouským kolegou Udo Jürgensem navštěvovali v Bielfeldu Ambassador Club. Tam se hostům o půlnoci podávaly polévky.

Štamgast v „číně“

Zapomenout nesmíme ani na to, že Karel Gott měl rád asijskou kuchyni. V první čínské restauraci u nás, která byla v pražské Vodičkově ulici, byl „štamgastem“. Ačkoli pokaždé pilně studoval jídelní lístek, nakonec si vybral mezi kungpao a švei-ču-žou.

Karel Gott se rozhodně nevyhýbal české kuchyni. Měl rád klasiku – svíčkovou omáčku a k ní karlovarský knedlík. Mistr neměl problém se postavit ke sporáku a nějakou tu delikatesu připravit hostům na Betramce. Proslulý byl jeho „tatarák“, který dochucoval koňakem.

Tatarský biftek podle Mistra 

Budete potřebovat:

  • 400 g pravé svíčkové 
  • 2 žloutky
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička tabasca
  • 1 lžíce kvalitního koňaku nebo brandy

Jak na to? Maso pečlivě naškrábejte nožem, nebo dvakrát až třikrát pomelte, pokud máte málo času. Do vzniklé hmoty přidejte najemno nasekanou cibuli, utřený česnek, hořčici, kečup a worchesterskou omáčku. Osolte, přidejte pepř, mletou papriku a mletý kmín. Nakonec vmíchejte žloutky, tabasco a koňak a vše znovu důkladně promíchejte a dejte na chvíli vychladit do ledničky.

Mažte na opečené topinky lehce potřené česnekem. Můžete podle chuti posypat jemně nakrájenou cibulkou nebo jarní cibulkou (ta není tak ostrá a štiplavá). K dozdobení při podávání se hodí i kapary nebo petrželka. 

Zdroje informací:
bielefeld-geht-aus.de: Kneipen, Kult und Kellergeister
blesk.cz
novinky.cz

Náš tip: Podívejte se, jak připravit klasický tatarák:

 

Recepty k tomuto článku

Související obsah