Na povrchu křupavé, uvnitř lehce propečené: Panini jsou skvělé nejen na svačiny. Poradíme, čím je naplnit, abyste si pochutnali
10. 10. 2022 Vaření

Italský zapečený sendvič zvaný panini je oblíbenou svačinou nejen pro děti. Typické je pro něj použití ciabatty či bagety a náplně se sýrem, který se rozpékáním rozteče a propojí s dalšími příchutěmi. Jak připravit panini v domácích podmínkách a jaké příchutě kombinovat?
Odkud se k nám dostalo panini?
V italských kuchařských knihách datovaných do 16. století se můžeme dočíst o jakémsi předchůdci zapečeného sendviče z bílého pečiva pocházejícího z Lombardie, kde se údajně podával dělníkům jako jednoduchý oběd. Dnešní podobu však dostalo panini až kolem 70. let 20. století. Na popularitě v té době získalo díky italským barům zvaným paninoteche, odkud se rozšířilo do Spojených států a tam se dodnes těší velké oblibě.
V Itálii se panini připravuje z vysoce kvalitního bílého pečiva, které je často specifické pro daný region. Setkat se tak můžete s ciabattou, focacciou, michettou nebo bagetou. Jako náplň zde nejčastěji ochutnáte typické prosciutto, italský salám mortadelu, pancettu (neuzenou slaninu), salsicciu (klobásku), rajčata, salát a samozřejmě mozzarellu nebo jiný italský sýr. Není však výjimkou ani panini s pečeným vepřovým masem či vegetariánská verze s grilovanou zeleninou. Chybět by neměla ani čerstvá bazalka nebo bazalkové pesto a samozřejmě kvalitní olivový olej.
Mohlo by vás zajímat
Jak na přípravu panini
Panini je na přípravu velmi jednoduchý pokrm a díky jeho variabilitě může chutnat pokaždé jinak. Vyzkoušejte naše tipy na náplně do zapečeného sendviče a najděte si každý své dokonalé panini.
Výběr pečiva na panini
Jak už bylo zmíněno výše, základ pravého italského panini tvoří kvalitní bílé pečivo, ideálně plochého tvaru. Nejlepšího estetického výsledku dosáhnete s italskou ciabattou, ale klidně můžete použít i domácí toustový chléb. Typické proužky vytvoříte v sendvičovači nebo domácím elektrickém grilu, který seženete v levnějších variantách do 1000 Kč. Přístroj musí být před vložením naplněného panini rozehřátý na maximum, aby výsledný pokrm byl na povrchu křupavý a uvnitř zlehka propečený. Vystačíte si však i s obyčejnou grilovací pánví, na které panini zatížíte hrncem nebo dnem druhé pánve.
Mohlo by vás zajímat
Nejoblíbenější náplň panini pro děti
Ingredience na top panini, kterým potěšíte každého malého strávníka, seženete v každém supermarketu. Na 2 dětské svačinové porce budete potřebovat 1 ciabattu, 100 g kvalitní šunky, 1 mozzarellu, 1 rajče, 2 listy ledového salátu, pár lístků bazalky a trochu olivového oleje.
Pečivo podélně rozpulte, spodní polovinu poklaďte salátem, šunkou, plátky rajčat, bazalkou, zakápněte olivovým olejem, navrch dejte plátky mozzarelly a přiklopte druhou polovinou ciabatty. Panini zprudka zapečte do zlatohnědé barvy. Podávat můžete za tepla i za studena.
10 kombinací náplní, které vás dostanou
- grilované kuřecí maso, bazalkové pesto, rajčata, rukola a mozzarella
- míchaná vajíčka, prosciutto, karamelizovaná cibule a parmezán
- pečené papriky, šunka, restované žampiony a mozzarella
- prosciutto, sušená rajčata v olivovém oleji, černé olivy a ricotta
- pečené kuličky z hovězího masa, rajčatové pesto, rukola a čedar
- grilovaná zelenina (lilek, cuketa, rajče, paprika), bazalka a kozí sýr
- pečený nebo uzený losos, avokádo, rajčata, limetková šťáva a ricotta
- trhané vepřové maso, BBQ omáčka, nakládané okurky, najemno nakrájené červené zelí a čedar
- marinované tofu, pesto z medvědího česneku, restované žampiony na cibulce a čerstvý špenát
- konzervovaný tuňák, olivy, avokádo, rajčatové pesto a mozzarella
Zdroje informací:
tasteatlas.com
janeskitchenmiracles.com
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat