Týden do výplaty? Žádný strach! Tahle jídla, od deseti do 41 Kč za porci zachrání váš žaludek i peněženku
11. 10. 2022 Vaření
Peníze v peněžence mizí a stále zbývá necelý týden do výplaty. Přesto se potřebujete dobře a pestře najíst. Zjistěte, jaká jídla jsme pro vás našli. Jsou vydatná a ani vás nezruinují.
Levná jídla
Když se blíží výplata, na účtu toho moc nezůstává. Je potřeba hodně zapřemýšlet nad tím, co si uvaříte. Vyplatí se více plánovat, využívat domácí zásoby, bylinky z parapetu a podobně. Inspirujte se pěti jídly, která chutnají svěle, nezatíží rodinný rozpočet a ještě dodají tělu potřebné vitaminy a jiné živiny.
Mohlo by vás zajímat
Chlebové košíčky
Chleba je typickým jídlem, když chcete ušetřit a dobře se najíst. Když ho doplníte o vejce, tedy kvalitní bílkovinu, budete mnohem sytější. Tato podoba chlebu je navíc velmi efektní. Šetření v tomto případě i skvěle vypadá. Na přípravu 4 porcí budete potřebovat 4 krajíce chleba, 4 menší vejce, 65 g šunky, 20 g sýru čedar, 10 g másla, 5 g červené mleté papriky, 5 g pepře, sůl 7 Kč. 1 porce vás vyjde přibližně na 16 Kč (krajíc chleba 2 Kč, vejce 4 Kč, šunka 4 Kč, sýr 2 Kč, máslo a koření 4 Kč).
Z chleba vykrojte čtverce. Kůrku nepoužijte (můžete z ní později udělat strouhanku). Válečkem čtverce rozválejte a vložte každý do otvoru v plechu na muffiny. Do každého chleba dejte kousek másla. Šunku nakrájejte na malé kousíčky a nasypte je na máslo. Na to vyklepněte vejce, opepřete, osolte a navrch posypte sýrem. Vložte do do vyhřáté trouby a zapékejte na 180 °C asi 15 minut. Chleba má být křupavý, zatímco vejce polotekutá. Po vyndání posypte jemně paprikou a podávejte.
Snazší variace: Vezměte si krajíc chleba, prostředek vykrojte a chleba dejte péct na pánev s trochou tuku. Pak obraťte a doprostřed vklepněte vejce. Posolte, opepřete a dopečte. Je to varinta volského oka rovnou v chlebu.
Kuřecí játra v těstíčku
Játra si nemusíte vždy připravovat s rýží. Existuje i jiná podoba. Tentokrát si je můžete osmažit v pikantním těstíčku. Na přípravu 4 porcí budete potřebovat 500 g kuřecích jater, 140 g hladké mouky, 100 ml oleje na smažení. Na těstíčko potřebujete: 3 vejce, 120 g bramborového škrobu, 3 g kari, 3 g mleté červené papriky, 30 ml sójové omáčky a 10 g tymiánu, příloha 400 g brambor, 3 g soli a 15 g petrželky na ozdobu. 1 porce vás vyjde přibližně na 37 Kč (kuřecí játra 13 Kč, mouka a škrob 5 Kč, olej 1 Kč, vejce 4 Kč, koření 11 Kč, brambory 2 Kč).
Ingredience na těsto smíchejte vidličkou. Játra obalte v mouce a těstíčku a hned je osmažte z obou stran na pánvičce v oleji. Smažení jater trvá asi 8 minut. Podávejte s vařenými brambory, posypanými petrželkou. Brambory ve slupce se vaří zhruba 20 minut.
Snazší variace: Kuřecí játra na cibulce s chlebem chutnají také skvěle.
Špenát a vejce
Špenát a vejce jsou výtečnou kombinací, která může mít řadu variant. Jistotou je to, že vždy výborně chutnají. Na přípravu 4 porcí voňavého špenátu s vejcem budete potřebovat: 1 mražený listový špenát, 50-80 g anglické slaniny, 1 vejce + 3 vejce navíc (volitelné), 1 malá cibule, 1 lžička másla, 4 stroužky česneku (8 g), 100 g eidamu, 1 velké rajče (nemusí být) pepř, sůl.
1 porce vás vyjde přibližně na 34 Kč (špenát 11 Kč, slanina 6 Kč, vejce 4 Kč, sýr 7 Kč, cibule a česnek 2 Kč, máslo 1 Kč, rajče 2 Kč, koření 1 Kč).
Na másle zpěňte nasekanou cibulku, přidejte povolený špenát a chvilku poduste. Rozkvedlejte vejce a nalijte ho ke špenátu. Přidejte česnek, opepřete, osolte, promíchejte. Strany zapékací misky obložte slaninou, spodní část můžete trochu vymazat máslem. Směs dejte do misky. Pokud máte velký hlad, můžete pro každého ještě přidat plátek slaniny, který umístíte do důlku ve špenátu. Do misky ze slaniny vyklepněte vejce. Posolte ho a opepřete. V troubě vyhřáté na 200 °C pečte přikryté 10 minut a 10 minut odkryté.
Snazší variace: Klasický dušneý špenát je výborné jídlo, stačí k němu jen vařené vejce a brambory.
Perfektní slavnostní večeře nemusí stát majlant. Důležitá je přece chuť, nikoliv cena! Chcete návštěvě předložit luxusní chod za málo peněz? Zkuste třeba italské pesto, které se chodí k masu i…
Zapečené těstoviny s vejci a slaninou
Těstoviny jsou vždy vděčným jídlem. Mezi tu nejoblíbenější variantu patří zapečené těstoviny. Když vás brzdí finance, tak si připravte tu nejjednoduší, přesto výbornou, podobu. Na čtyři porce budete potřebovat 400 g těstovin, 250 ml smetany, 1 cibule, 2 vejce, 100 g sýru eidam, 15 ml řepkového oleje, 150 g slaniny, 3 g pepře a 16 g soli. 1 porce vás vyjde přibližně na 41 Kč (těstoviny 10 Kč, smetana 7 Kč, vejce 4 Kč, cibule 1 Kč, eidam 8 Kč, slanina 9 Kč, tuk a koření 2 Kč).
Uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Pokrájejte cibuli a osmahněte ji na lžíci oleje. Když bude dozlatova, přidejte k ní slaninu. Trochu ji opečte. V misce promíchejte vejce se smetanou, opepřete je a osolte a přisypte nastrouhaný sýr. Jemně vymastěte olejem pekáč, smíchejte těstoviny se slaninou a nasypte je do pekáče. Dejte péct na 180 °C a pečte zhruba půl hodiny. Před dokončením zalijte vaječnou směsí se sýrem a nechte dopéct, zhruba 10 minut.
Hustá hrstková polévka
Hrstková polévka patří mezi ty přesnídávkové. Můžete si k ní dát plátek chleba, ale možná ho ani nebudete chtít. Polévka skutečně zasytí, poskytne spoustu cenných látek a výborně chýtná. Na přípravu 4 porcí budete potřebovat: 50 g hrachu, 50 g čočky, 50 g fazolí, 50 g krup, 20 g mrkve, 15 g celeru, 15 g petržele, 1 velkou cibuli (90 g), 10 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1,5 l vody, 2 stroužky česneku (4 g), 2 g majoránky, 4 g pepře, 14 g soli.
1 porce vás vyjde přibližně na 10 Kč (hrách 1 Kč, čočka 1 Kč, fazole 1 Kč, kroupy 1 Kč, kořenová zelenina 2 Kč, cibule 1 Kč, tuk a koření 2 Kč, mouka 0,50 Kč, česnek 0,50 Kč)
Luštěniny den předem namočte. Druhý den luštěniny propláchněte a dejte je vařit doměkka. Když jsou téměř uvařené, přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu, utřený česnek a pokrájenou cibuli. Vše zahustěte jíškou z másla, mouky a přidejte pepř, sůl a těstě před dokončením promněte do hrnce majoránku. Vaření trvá zhruba 45 minut.
Další tipy na levná jídla
Tipů na levná jídla je ale mnohem více. Připomeňte si s námi klasiku, která nikdy nezestárne:
- Krupicová kaše se skořicí
- Brambory na loupačku a kefír
- Bramboráky
- Bramborové placky
- Nudle s tvarohem
- Knedlíky s jednoduchou omáčkou
- Jablečné knedlíčky ze dvou ingrediencí
- Dušená mrkev
Inspiraci najdete i v naší galerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Skromná kuchyně: Nať z mrkve nevyhazujte, připravíte z ní vynikající a hlavně levné pesto
Týden do výplaty? Žádný strach! Tahle jídla, od deseti do 41 Kč za porci zachrání váš žaludek i peněženku
Levné a zdravé domácí svačiny pro školáky: Sendvič za 13 Kč, mléčná rýže za 12 Kč a další variace, které nezruinují peněženku
Přečtěte si Zobrazit více
Samosběr jablek 2022: Velký přehled, kam pro ovoce vyrazit, jaké druhy jsou k mání a kde zaplatíte 5 Kč za kilo
Holka u plotny radí: Jak na jemné jablečné knedlíčky ze dvou ingrediencí? Lehká večeře nebo dezert je na stole za chvilinku
Nejlepší posypky na ovocné knedlíky: Kdy se hodí tvaroh, osmažená strouhanka nebo třeba mák?
Komentáře
12. 10. 2022 17:36
Čočka 50g-1kč, tudíž ½kg za 10kč.
Fazole to samé.
Proboha kde nakupujete, okamžitě tam jedu.
????