Staročeská specialita hunc: Tradiční skromné jídlo z brambor a krup voní česnekem i majoránkou a snadno se připravuje
13. 10. 2022 Vaření
Pokrm hunc zná sice málokdo, každého ale určitě zaujme už jen svým názvem. Jde o tradiční prosté jídlo našich předků, které přesto, že se skládá z pár obyčejných ingrediencí, chutná přímo úžasně. Navíc je rychle hotový a vyjde vás opravdu jen na pár korun.
Hunc - trochu jako kontrabáš s kroupami
Vzhledem k použitým ingrediencím by se hunc dal přirovnat k tradiční valašské specialitě kontrabáši. Hunc ale pochází z Pojizeří a i když se připravuje z brambor, cibule, špeku, slaniny, česneku a majoránky stejně jako kontrabáš, liší se použitou obilovinou. Zatímco v kontrabáši se brambory kombinují s pohankou, která byla na Valašsku oblíbenou potravinou, v případě huncu se používají kroupy. I ty totiž byly důležitou součástí jídelníčku našich předků.
Mohlo by vás zajímat
Kroupy - ideální výživná potravina
Kroupy byly za starých časů oblíbenou ingrediencí, což dokazují kdysi populární pokrmy jako šoulet (tedy kroupy s hrachem) nebo kuba (kroupy s houbami). Jako kroupy se označují zrna obilovin zbavená obalů neboli otrub. Mohou být z ovsa, pšenice či ječmene nebo pseudoobilovin, jako je pohanka. Nejčastěji se ve staročeské kuchyni používaly kroupy ječné nebo pšeničné. Ty pšeničné se považovaly za chutnější a luxusnější. Hlavní předností krup bylo, že byly levné, ale zato výživné a uvařením hodně nabyly, což přišlo v chudých rodinách, kde bylo třeba zasytit větší množství hladových krků, vhod.
Navíc kroupy jsou ideální zahřívací potravina, již naši předci proto často zařazovali pokrmy z krup do jídelníčku během podzimu a zimy. Podávaly se nejen jako příloha, ale i samotné a často se dochucovaly sádlem, což ovšem nebyla náhoda. Během podzimních posvícení se často zabíjely husy a kachny a v zimě se konaly zase zabijačky, sádla proto byl dostatek a používalo se na vylepšení jídel bez masa.
Chuť dodá sádlo, slanina a majoránka
Sádlo, špek nebo případně slanina, zkrátka něco tučného je i součástí pokrmu hunc. Kromě krup v něm hrají prim brambory, které byly v chudých horských a podhorských oblastech oblíbenou potravinou. Jako koření se do huncu přidávala v staročeské kuchyni oblíbená majoránka. I to mělo své opodstatnění. Kroupy totiž způsobují nadýmání a majoránka je ideální bylinkou působící proti plynatosti.
Již naši předkové to zkrátka měli velmi dobře vymyšlené. Když se navíc přidal ještě česnek a cibule, z celkem obyčejných surovin vznikl opravdu vynikající a vydatný pokrm. Hunc se navíc často podával s kysaným zelím, takže i o zásobu potřebných vitaminů bylo v zimě postaráno.
Mohlo by vás zajímat
Vylepšená nastavovaná kaše
Hunc se hodně podobá i nastavované kaši, tedy kaši nastavené kroupami. Do ní se ale brambory rozmačkají. V případě huncu se krájejí na plátky a pak se společně s kroupami a dalšími ingrediencemi zapékají pěkně dozlatova, což také přispěje chuti pokrmu. A jak tedy hunc připravíte?
Budete potřebovat: 200 g krupek, 1 kg brambor, 120 g špeku nebo slaniny, 3 lžíce sádla, 1 velkou cibuli, čerstvou majoránku podle chuti a 3 stroužky česneku.
Postup: Kroupy připravte podle návodu na obalu. Nejprve je namočte na několik hodin do studené vody, propláchněte a uvařte je doměkka v osolené vodě, co níž přidáte lžíci sádla. Brambory uvařte ve slupce a nakrájejte je na plátky. Na pánvi orestujte špek s najemno nasekanou cibulí. Pak vše smíchejte v pekáčku vymazaném sádlem a přidejte prolisovaný česnek, čerstvou majoránku, sůl a pepř podle chuti. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut nebo pěkně dozlatova. Podávejte s kysaným zelím, zelným salátkem nebo kyselými okurkami.
Náš tip: Vegetariáni mohou v pokrmu nahradit slaninu či špek uzeným tofu nebo tempehem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Uvařte si šoulet. Víte, že kombinace hrachu a krup se hodí i k posvícenské huse?
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Steak z hlávkového zelí: Zdravá zelenina chutná nejen vegetariánům
Ječné kroupy jsou neprávem opomíjenou surovinou. Pochutnejte si na nich v podobě karbanátků, sladké kaše i pomazánky