Bylinky v kuchyni 2
19. 3. 2009 Vaření
Bylinka | Obrázok | Pestovanie | Použitie |
Pažitka Allium schoenoprasum |
![]() |
Obľubuje slnečné stanovište alebo polotieň. Vyhovuje jej stredne ťažká hlinitá pôda s dostatkom živín a vápnika. | Je neoceniteľnou hlavne v studenej kuchyni. Pridávame ju nasekanú do rôznych nátierok, syrových pomazánok, šalátov, polievok. Taktiež nám slúži ako dekorácia na chlebíčky a pod. Kvet môžeme použiť ako dekoráciu na rôzne jedlá. Tvorí tiež podstatnú zložku bylinkových masiel. V zásade ju používame všade, kde sa hodí cibuľa. |
Petržlen Petroselinum crispum |
![]() |
Petržlenu sa darí najlepšie v úrodnej, vlhkej a dobre priepustnej pôde. Vyhovuje mu slnečné stanovište, alebo polotieň. | Do jedál sa pridáva tesne pred dovarením, alebo ho pridáme už do hotových jedál. Je výborný na mäsá, varené zemiaky, zeleninové polievky, omáčky, šaláty, plnky, nátierky, majonézy, studené misy, hubové a vajcové jedlá, zeleninu, šťavy alebo obložené chlebíčky. Tak isto môžeme použiť i kučeravý petržlen. |
Rozmarín Rosmarinus officinalis |
![]() |
Rozmarín sa dá pestovať zo semien alebo z odrezkov, pôda musí byť priedušná, inak ker hynie. Rozmarín znáša mráz do piatich stupňov, teda v zime je lepšie ho preniesť do miestnosti s teplotou okolo 15 stupňov a potom mierne zalievať. | Rozmarín má silnú prenikavú chuť, preto ho používame opatrne. Používa sa na pečené bravčové a baranie mäso, na králika, na dusenú i pečenú hydinu. Pikantnú chuť takisto dodáva omáčkam, polievkam či zeleninovým pokrmom. Ak sa v pokrme nechá dlho, tak mu môže dodať horkú pachuť (preto sa dáva do vajíčka na čaj alebo sa používa v bylinkovom vrecku). Nikdy ho nepoužívame spoločne s bobkovým listom! |
Saturejka Satureja hortensis |
![]() |
Saturejke nevadí sucho, ale potrebuje dostatok tepla. Výhonky sa strihajú pri zemi, aby sa rastlina rozkošatila. Tiež je možné ju pestovať v kvetináči. | Čerstvú bylinku dávame do zemiakovej polievky, do zemiakového a uhorkového šalátu, do bylinkovej nátierky alebo ju sypeme na chlieb; sušenú pridávame do paradajkovej omáčky, do húb, majonézy, krúp, kelu a strukovín. Tiež sa hodí k jahňaciemu a bravčovému mäsu, k rybám, pridáva sa do nakladanej zeleniny. |
Šalvia Salvia officinalis |
![]() |
Výborne sa dá pestovať v lkvetináči, je veľmi nenáročná. | Používame hlavne mladé koncové výhonky rastlín. Čerstvými, ale i sušenými lístkami koreníme jahňacinu, baraninu, teľacinu, hydinu i ryby. Dochucujeme ňou maslo, syr, nátierky, cibuľovú polievku, dusené rajčiaky, pečienku, rôzne plnky alebo i pečené zemiaky. |
Tymián Thymus vulgaris |
![]() |
Seje sa na jar, jednotlivé vetvičky sa zbierajú v priebehu celého roka. Má rád teplo, znáša aj prudké slnko. Na jeseň ker ostrihajte, prikryte čečinou a listami alebo preneste do miestnosti s teplotou 15 stupňov. Dá sa dobre pestovať v kvetináči. | Tymian hodí do strukovinových pokrmov, do mletého mäsa, na prípravu zveriny, hydiny, zeleninových pokrmov a šalátov, omáčok, pizze a marinád na grilovanie. Dobre sa kombinuje s cesnakom, olivami a paradajkami a je vhodný aj do cestovinových pokrmov. Zeleninu koreníme tymianom opatrne. |
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Toastový chléb k snídani: Vychutnat si ho můžete ve slané i sladké verzi
Domácí toastový chléb je pro mnohé složitější disciplína, do které se pustí jen otřelí pekaři. Pokud se ale nebudete bát a zkusíte si ho doma upéct i… Číst více
Jak upéct chléb v domácí pekárně. Vložte do ní suroviny a pak už se jen těšte na výsledek
Máte nového pomocníka do kuchyně v podobě domácí pekárny? Zkuste si s námi připravit svůj první domácí chléb. Věřte nebo ne, není nic jednoduššího.… Číst více
Francesinha: Portugalský sendvič s francouzským šarmem se podává zásadně s pivní omáčkou. Jak jej připravit?
Považujete sendvič za malou svačinku? Tak to v… Číst více
Redakce v akci: Upekli jsme domácí toustový chleba. Je krásně nadýchaný a chutná přímo božsky!
Máte rádi opečené tousty nebo sendviče se šunkou… Číst více
Snadný, rychlý a vynikající BLT sendvič: Víte, co se ukrývá pod tajemnou zkratkou a jak si sendvič připravit?
Sendviče jsou ideální rychlou svačinkou na výlet… Číst více
Club sendvič vytvořený podle videonávodu: Je sytý a chutný. Vyzkoušejte ho s námi
Tipů na rychlou a chutnou svačinu nebo lehký oběd není nikdy dost. Inspirujte se těmito club (klubovými) sendviči, které krásně zasytí a zároveň… Číst více
Zkuste rychlé a snadné Cordon Bleu z toastového chleba. S videonávodem to jde samo
Na speciální variantu francouzského Cordon Bleu z toustového chleba budeme potřebovat jen několik surovin. Ty typické, které Cordon Bleu dělají… Číst více
Hot dogy z toastového chleba krásně křupou. Zkuste je podle videonávodu
Každé jídlo se dá vylepšit a platí to i pro párek v rohlíku, tedy hot dog. Pokud se vám nechce dělat domácí párky, nabízí se možnost vyměnit rohlík… Číst více
Luxusní snídaně ze zbytků? Tenhle sladký francouzský toast chutná i Zdeňku Pohlreichovi!
Geniální zbytkové jídlo, které v různých obdobách… Číst více
Hitem sociálních sítí jsou smažené skořicové rolky ze zbytků toastového chleba. Příprava je rychlá, chuť božská
Máte rádi opečené toasty s marmeládou? A když… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (1)