Domácí arašídové máslo si jistě zamilujete!
30. 10. 2013 Tipy a triky
Arašídové máslo je jednou z nejoblíbenějších pochoutek v anglicky mluvících zemích, bez které se neobejde snad žádná poctivá svačina. Ta se nejčastěji skládá z dvou plátků bílého toastového chleba spojeného vrstvou arašídového másla a obvykle také vrstvou pikantního ovocného džemu.
Arašídové máslo je jednou z nejoblíbenějších pochoutek v anglicky mluvících zemích, bez které se neobejde snad žádná poctivá svačina. Ta se nejčastěji skládá z dvou plátků bílého toastového chleba spojeného vrstvou arašídového másla a obvykle také vrstvou pikantního ovocného džemu.
Milovníci arašídového másla si mohou užít více druhů této pochutiny. Základní dva typy másla se dělí podle jeho konzistence – buď můžete zvolit hladkou variantu, která se snadno roztírá, nebo tu, která má hrubou konzistenci a obsahuje kousky nerozemletých oříšků. Na výběr je také sladká a slaná verze.
Ať jste arašídové máslo ještě neokusili, nebo jste si jej již oblíbili, vyzkoušejte náš jednoduchý recept na domácí máslo a užijte si jeho nezaměnitelnou poctivou chuť.
Suché, pražené a nesolené arašídy (jejich množství zvolte podle toho, kolik másla chcete připravit) mixujte 8-10 minut v kuchyňském robotu (ten by měl mít dostatečně vysoký výkon a především uzavíratelný otvor pro pohodlné a efektivní mixování). Zprvu bude mít směs drobivou konzistenci, po delším mixování lehce krémovou.
Pokud i po 10 minutách mixování bude směs suchá, znamená to, že ořechy, které jste použili, byly vysušené. V takovém případě do směsi kápněte lžičku rostlinného oleje, nejlépe řepkového nebo arašídového. Výhodou domácí výroby je možnost zvolit si přesně takovou konzistenci, která vám bude nejlépe chutnat.
Arašídové máslo je samo o sobě velmi chutné, ale pokud budete chtít, můžete do směsi přidat špetku soli, nebo naopak cukru. Arašídové máslo uchovávejte nejlépe ve vzduchotěsné nádobě a v ledničce, kde vydrží přibližně jeden měsíc.
Stejně tak si můžete doma připravit ořísko-čokoládovou pomazánku, jejíž chuť je mnohem výraznější než u kupovaných výrobků. K výrobě pomazánky budete potřebovat:
- 1 ½ šálku lískových ořechů
- ½ šálku krystalového cukru
- 5-6 polévkových lžic kakaa
- ¼ šálku javorového sirupu
- ¼ šálku rostlinného oleje
- 2 polévkové lžíce kokosového mléka
Nejprve v kuchyňském robotu rozmixujte oříšky do krému a až poté do směsi pečlivě zamixujte všechny ostatní ingredience. Pomazánku uchovávejte stejně jako arašídové máslo, tedy v lednici ve vzduchotěsné nádobě, kde vydrží čerstvá přibližně jeden měsíc.
Výhodou domácího arašídového másla a oříško-čokoládové pomazánky je nejen jejich vynikající chuť, která vám zpříjemní mnoho snídaní a svačin. Díky domácí výrobě máte navíc jistotu, že tyto pochoutky jsou vyrobeny jen z kvalitních surovin, neobsahují konzervanty, barviva a umělá sladidla, a tak je bez obav můžete dát k občasnému mlsání i svým dětem.
Pomazánky se skvěle hodí nejen na tousty, ale také na palačinky a k přípravě nejrůznějších dezertů a moučníků.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Cukrář Josef Maršálek radí, jak zajistit, aby buchty nebyly vysušené. Klíčem k úspěchu je hlavně neuspěchat přípravu
Komentáře
11. 4. 2017 20:21
z textu se to dá snad pochopit :
" Arašídové máslo uchovávejte nejlépe ve vzduchotěsné nádobě a v ledničce, kde vydrží přibližně jeden měsíc..."
5. 12. 2013 07:07
1. 11. 2013 15:53
30. 10. 2013 20:45