Pečeme s Ivou: Skutečně jednoduše a rychle upečená chuťovka na silvestra – sýrové pralinky se sezamem
29. 12. 2022 Vaření
Velice jednoduché, rychle hotové maličké jednohubky se sýrovou náplní, které navíc na stole vypadají skutečně lákavě. Bleskově připravené, pokud se ohlásí nečekaná návštěva. Připravit těsto je snadné, „pralinky“ jsou rychle naplněné i upečené a na stole lákají jako pohoštění na silvestra, pro nečekanou návštěvu nebo na zobání dětem.
Když pekařka promluví...
Tu a tam je třeba připravit pohoštění – nejen sladké, ale i slané. A pokud člověk pospíchá, tak i – rychle připravené. Co třeba maličké slané jednohubky? Vytuněné sýrovou náplní, s chuťovou tečkou světlého sezamu, kterým jsou jednohubky - "pralinky" posypané? Padají na mlsný jazyk skoro samy, jedna za druhou...
Co budeme na tyto pečené jednohubky potřebovat? Na kynuté těsto: 100 g vody, 25 g oleje, 200 g hladké mouky, 1/2-1 lžička soli, 5 g čerstvého droždí
Na plnění: Hermelín (nebo jiný oblíbený, výraznější sýr) Na potření a posyp: voda nebo trocha rozšlehaného vejce, sezamové semínko
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Ručně nebo robotem: Těsta je poměrně málo, proto nepoužijeme domácí pekárnu, ale jen robot nebo vlastní ruce a vařečku. Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme elastické těsto. Mísu zakryjeme a těsto necháme asi 45 minut kynout. Hermelín rozkrájíme na 16-20 (maličkých) dílků.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 16-20 maličkých dílků a do každého kousku těsta zabalíme čtvereček hermelínu. Dobře uzavřeme, spojem těsta chytneme „pralinku“ do prstů a vršek jí lehce smočíme v misce s trochou vody nebo rozšlehaným vejcem. Touto navlhčenou stranou „pralinku“ oválíme v sezamu. Na plech je ukládáme spojem dolů, sezamem nahoru. Necháme zhruba 20 minut nakynout a upečeme ve vyhřáté troubě (190 °C / 10–15 minut).
Drobečky z ošatky
- Doporučuji těsto rozdělit a pak upéct 20 kousků pralinek. Vypadají lépe a slouží jen k pozobávání, polechtání chuti, ne k najezení.
- Máte-li rádi ostré, přidejte k sýru špetičku pálivé papriky.
- Pralinky můžete naplnit vlastně čímkoliv – jakýmkoliv výrazným sýrem nebo kousky salámu.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Znáte ty nejlepší slané tyčinky? Vybrali jsme deset nejžádanějších receptů na chutné slané pohoštění
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti