Pečeme s Ivou: Netrápit se zaplétáním pramenů? Nádherná vánočka je pečená ve staré kameninové formě po mamince
22. 12. 2022 Vaření
Vánočka z formy je pro pracovné vytíženého člověka nebo toho, kdo se pletení pramenů z kynutého těsta obává, asi nejschůdnější řešení. “Zaplétaný” tvar podrží měkkému těstu při pečení kameninová forma, vymazaná máslem (sádlem) a posypaná plátky mandlí. Úplně stejně se dá upéct ve formě i vánočka podle jiných receptů, původně určená k zaplétání. Opět – pečení ve formě ušetří čas, výsledkem je nádherná vánočka a do příštích svátků to pletení určitě natrénujete!
Když pekařka promluví...
Po mamince mi zůstala nádherná stará vánočková forma (kdysi ji dostala od nějaké pra-tetičky, která už nepekla). Pro mě je to milá vzpomínka nejen na maminku, která tu s námi už dlouho není, ale na všechny ty generace žen, které kdysi formu braly do rukou, aby v ní upekly překrásnou a voňavou vánočku... Prostě - kdykoliv v téhle formě něco peču, vždy to má pro mě tajemný nádech velmi starých časů.
Co budeme potřebovat? Na velikou vánočku z formy o vnitřní délce 38 cm a objemu 2,3-2,5 litru:
240-270 g vody (podle toho, jak jsou velké použité žloutky), 100 g mléka, 1 lžička medu nebo sladěnky, 500 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 3 žloutky, 140 g změklého másla, 50 g oleje, 150 g cukru, 2 vanilkové cukry, 100 g rozinek, strouhaná citronová kůra, půl rovné lžičky soli, kostka (42 g) čerstvého droždí
Co dělat, když je forma menší? Snížit množství surovin - menší vánočková forma: 160-180 g vody (podle velikosti žloutků), 70 g mléka, lžička medu nebo sladěnky, 350 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 2 žloutky, 100 g změklého másla, 30 g oleje, 90 g cukru, 2 vanilkové cukry, 70-100 g rozinek, strouhaná citronová kůra, třetina rovné lžičky soli, 27-30 g čerstvého droždí, (máte-li rádi, přidejte místo části rozinek kandované ovoce, sekané mandle a ořechy)
Na vymazání formy sádlo (máslo) a na její vysypání mandlové lupínky.
Jak budeme postupovat? Ve 100 g vody rozmícháme sladěnku (med), droždí a 130 g hladké mouky (vše z připravených, odvážených surovin), dobře promísíme a necháme 45-60 minut kynout. K hotovému kvásku (omládku) přidáme zbytek všech surovin a uhněteme volné těsto, které necháme v teple místnosti asi 45 minut kynout. Pak ho propracujeme a hned urovnáme do sádlem (máslem) vymaštěné a mandlovým lupínky vysypané keramické vánočkové formy.
Necháme vykynout (podle okolního tepla 45-80 minut) a vložíme upéct do vyhřáté trouby. Prvních 5 minut pečeme při 190-200°C, pak teplotu snížíme na 160°C a dopečeme. Podle velikosti vánočky pečeme 45-60 minut – upečení vyzkoušíme špejlí. Kdyby vánočka svrchu hodně hnědla, zakryjte ji alobalem.
Upečenou vánočku necháme chvilku ve formě odpočinout, pak ji opatrně vyklopéme a pocukrujeme.
Drobečky z ošatky
- Zcela stejně, v sádlem vymazané formě, jde nechat vykynout a pak i upéct těsto na klasickou vánočku, pokud si netroufáte na její zapletení.
- Jak využít toho, když vánočka zbyde? Zapečte ji ve formě vynikající jemné žemlovky (jako v receptu výše)!
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí