Co s okoralými jablíčky? Využijeme je na parádní nepečený dort, uděláme z nich kompot a ze slupek uvaříme voňavý čaj
28. 10. 2022 Vaření
Zpracovat krásná jablka není problém, s těmi okoralými, případně spadanými je to už trochu složitější. Přesto i pro ně najdete využití. A nejen pro dužinu, ale i pro slupku. Přečtěte si, jak přichystat výborný jablečný kompot, zavařeninu a lahodný čaj.
Jablka v horší kondici
Letošní sezóna jablek je zdařilá a stromy jsou obsypány. Jablka jsou výborným zdrojem vitamínů a dalších látek, které významně prospívají lidskému organismu. Ideální jsou čerstvá, využijete je i zpracovaná. Když nevypadají jablka příliš vábně, můžete z nich připravit nápoje (džusy a mošty), ale také zavařeniny, kompoty a čaj. V jablkách je také důležitá slupka, především z hlediska vlákniny, kterou miluje vaše trávicí soustava.
I okoralá jablíčka musejí být samozřejmě vhodná k jídlu. Neměla by tedy být plesnivá nebo jinak poškozená, ale případné otlušeniny nevadí, ty lze odkrojit. Ze zbytků dužiny můžete udělat třeba tento lahodný a na přípravu snadný nepečený dort:
Mohlo by vás zajímat
Jablečný kompot k okamžité spotřebě
Zavařovat se vám nechce, ale kompot k obědu se hodí? Hotový bude raz dva! A ještě takový kompot krásně provoní dmov kořením a lahodně chutná po jablkách. Na jednu misku s kompotem potřebujete jedno až dvě jablka, citronovou šťávu dle chuti, 250 ml vody, skořici, hřebíček, výborně chutná i badyán, dále citronovou kůru z 1 citronu a cukr na dochucení.
Jablka oloupejte, rozpulte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na kousky. Do malého hrnce na plotně dejte pokrájená jablka, zakápněte je citronovou šťávou, aby nezhnědla, a zalijte vodou. Otázkou je, jestli přidáte cukr, protože jablka jsou přirozeně sladká. Nasypejte do hrnce všechno koření a vařte na mírném ohni pod pokličkou zhruba 10-15 minut. Aby nebyla jablka rozvařená, ale pouze hezky uvařená (měkčí) a koření aby se stihlo vyvařit.
Pokud jsou jablka měkčí, dejte nejdříve vařit do vody koření a samotná jablka vsypte do vroucí vody až po 5 minutách. Kompot nejlépe chutná vlažný.
Náš tip: Pokud si chcete vychutnat ještě lepší chuť tohoto kompotu, můžete přidat místo cukru trochu karamelového sirupu. Příprava je snadná. Podle následujícího videoreceptu si můžete připravit jablečná povidla.
Zavařenina z jablek
Další možností, jak využít nevábná jablka a padaná jablka, je zavařenina, tedy klasický kompot, který vydrží uskladněný. Ani tady nemusíte příliš sladit. Přisypat cukr jde vždy. Kromě jablek na kompot potřebujete cukr a citronovou šťávu. Na cukrený roztok: na litr vody potřebujete zhruba 100-200 g jemného cukru krystal (můžete i více, pokud máte radši sladší jídla).
Jablka omyjte, rozpulte a odstraňte jádřince. Rozkrájejte je na menší kusy a opět zakápněte citronovou šťávou proti hnědnutí. Dejte je do hrnce s vodou a vařte zhruba 2-3 minuty. Měla by být pružná. Pak je nechte vychladnout.
Vodu nevylévejte, ale využijte ji na cukerný roztok z vody a cukru. Roztok nechte krátce provařit a dejte pryč případnou pěnu. Ovoce dejte do zavařovacích sklenic a zalijte cukerným roztokem (může být i horký) maximálně centimetr pod okraj. Sklenici dobře zavíčkujte a dejte do hrnce s vodou. Zavařujte zhruba 20 minut při 85 °C. Pak nechte sklenice vychladnout položená víčky dolů. Uskladněte na suchém a tmavém místě.
Pokud byste rádi vyzkoušeli méně tradiční džem, využijte upražené mandlové lupínky a skořici.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Čaj z jablečných slupek
Pokud jste dosud slupky z jablek vyhazovali, třeba při přípravě jablečného perníku, možná změníte názor. Dá se z nich totiž připravit báječný voňavý čaj, díky němu si vytvoříte příjemnou atmosféru klidu a pohody. Pochutnáte si, a navíc krásně provoníte byt. Jak na čaj z jablečných slupek? Potřebujete slupky ze tří jablek, 750 ml vody, svitek skořice, 2 hřebíčky.
Všechny ingredience dejte do kastrolu na plotnu, přiveďte k varu a vařte asi 10 minut. Čaj sceďte, nechte vychladnout a můžete pro vůni přidat lžičku medu. Velmi efektní bude čaj s kolečkem citrónu. Čaj chutná výborně studený i teplý.
Náš tip: Med můžete zaměnit za javorový sirup. Když nemáte svitek skořice, využijte špetku mleté skořice. Citrusy osvěží mysl, ke směsi na vaření můžete tedy nastrouhat i chemicky neošetřenou kůru z citronu nebo pomeranče.
Zdroje informací:
https://www.healthline.com/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Britský král Karel III. slaví narozeniny: Manželka ho nutí obědvat, přesto polední jídlo odbývá a kuchaři musí využívat zbytky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Chyby při zpracování padaného ovoce: Urychlená spotřeba je základním pravidlem
Přečtěte si Zobrazit více
Nepečený dort s ovocnou nebo pudinkovou směsí proložíme piškoty nebo sušenkami a ozdobíme šlehačkou
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Co s padanými jablky? Špatná patří na kompost, ale z pěkných upečeme něco dobrého