Hitem internetu jsou tyhle jablečné bochánky podle zkušené pekařky Míši. Voní skořicovým cukrem a jsou krásně nadýchané
31. 10. 2022 Vaření
Na první pohled vypadají jako pocukrované koblížky, na sociálních sítích ale tyto bochánky z kynutého těsta vzbudily doslova poprask. Na rozdíl od koblih se ovšem jablečné bochánky nesmaží, ale pečou v troubě. Voní skořicí a chutnají přímo úžasně. Kdo by odolal?
Bochánky inspirované skořicovými taštičkami
Autorkou slavných jablečných bochánků, které ve facebookové skupině Pečem pecen vyvolaly přímo jablečno-bochánkové šílenství, je známé bloggerka, pekařka a autorka kuchařky Terapie těstem Michaela Rau. Když před časem recept vkládala na sociální sítě, určitě netušila, jaké nadšení vyvolá. Její příspěvek zněl: „Takhle to dopadá, když vezmete dítě do pekárny. Jablečná skořicová taštička od pekaře k svačině byla moc dobrá. Tak dobrá, že syn zavelel repete. A protože oba rádi pracujeme s těstem, rozhodla jsem se dítko na odpoledne zabavit. Co na tom, že ta naše je pečená a kupovaná smažená, důležité je, že to bylo ve výsledku prostě křupavé a skořicové!“
A strhla se jablečná mela! Ve skupině začali péct jablečné bochánky skoro všichni. I proto jsme Michaelu požádali o recept a fotku. A obojí s jejím svolením předáváme vám.
Mohlo by vás zajímat
Jablečné bochánky zvládnou i začátečníci
Chválil je každý, kdo je vyzkoušel a všichni se hromadně shodovali, že je musejí upéct znovu a nejlépe z dvojité dávky těsta. Jablečné bochánky totiž opravdu úžasné jsou. Jsou výbornou možností, jak zpracovat jablka, když se vám nechce do štrúdlu. Jsou jemné, lehké, nadýchané, plné sladkých jablíček, a i když jsou z kynutého těsta, zvládne je upéct i začátečník. Případně můžete pečením zabavit i své potomky.
A hlavně je zvládnete i večer po návratu z práce a budete je mít připravené ráno na snídani. Kromě toho jsou jablečné bochánky ideálním pečivem, které si zabalíte kamkoliv a můžete je zbaštit i za pochodu, když se nestihnete ráno nasnídat. A pro děti jsou přímo ideální svačinkou do školy.
Vláčné, křupavé a nadýchané pečivo
Těsto na bochánky je díky zakysané smetaně (případně je možné použít i tučnější jogurt nebo podmáslí) příjemně vláčné a vydrží dobré i několik dní. Ale podle reakcí na Facebooku je úspěch, když je uhájíte do druhého dne. Těsto můžete nechat kynout klasicky nebo klidně i přes noc v lednici a pak je upečete až ráno, aby byly bochánky úplně čerstvé.
Dokonalou konzistenci zajistí i rostlinný olej, případně můžete sáhnout po přepuštěném másle ghí nebo sádle. Třešničkou na dokonalosti bochánků je skořicový cukr, v němž se na závěr obalují. Díky tomu jsou báječně křupavé, stejně jako smažené taštičky s jablky z obchodu, které byly autorce inspirací.
Recept na dokonalé jablečné bochánky
A jak tedy ty vyhlášené jablečné bochánky připravíte? Zde je recept! Na devět bochánků budete potřebovat: 250 g hladké či polohrubé mouky, 100 g kysané smetany, 35 g oleje, 50 g mléka (záleží na hustotě smetany), 20 g cukru, 1 žloutek, 10 g čerstvého droždí, 2 g soli. Na náplň si připravte: 200 g nahrubo nastrouhaných jablek (okapaných a vymačkaných), 20 g cukru a šťávu z 1/2 citronu. Na posyp potřebujete: 6 lžic cukru krupice, 1 rovnou lžičku skořice a bílek.
Postup: Rozdrobte droždí, smíchejte s cukrem a rozmíchejte na kašičku. Poté přidejte ostatní suroviny. Mléko dávejte dle potřeby, záleží na hustotě smetany. Pak vše promíchejte a vypracujte těsto. To by mělo být pružné a hladké, minimálně lepivé. Hotové těsto zakryjte a nechte hodinu kynout, do dvojnásobku.
Než vám vykyne těsto, nastrouhejte jablka nahrubo a šťávu z větší části vymačkejte. Pak jablka smíchejte s citrónovou šťávou a cukrem. Pokud máte jakákoli jiná strouhaná jablka (mražená či ve sklenici), použít je můžete samozřejmě také. Ta mražená je dobré povařit, zahustit lžící kukuřičného škrobu a nechat vystydnout.
Těsto po vykynutí rozdělte na 9 stejných dílů. Vytvořte z nich placičky, naplňte jablky a zabalte je jako buchty. Spoje pořádně zmáčkněte k sobě. Bochánky pak položte na pečící papír spojem dolů a nechte ještě 20 minut kynout. Dobu kynutí počítejte od vytvarování posledního kusu. Troubu předehřejte na 180 °C a před pečením bochánky pomašlujte bílkem rozmíchaným s trochou vody. Pečte asi 20 minut. Ještě horké bochánky postupně potřete znovu bílkem a ihned namočte do skořicového cukru nebo jím bochánky pocukrujte, poté je nechte na mřížce vychladnout.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Jak na nejlepší jablka v županu: Pod křehkou slupkou se ukrývá delikátní náplň
Holka u plotny radí: Křehké jablečné rohlíčky obalované ve vanilkovém cukru provoní celý dům a velmi snadno se připravují
Přečtěte si Zobrazit více
Hitem sociálních sítí jsou smažené skořicové rolky ze zbytků toastového chleba. Příprava je rychlá, chuť božská
Co je nezbytné přidat do velikonoční hlavičky? Jaké maso a bylinky na nádivku použít, aby skvěle chutnala
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo